Egészségmegőrzés

Ízületi panaszok hatékony kezelése

Az ízületekben jelentkező fájda­lom, merevség és duzzanat rendkí­vül gyakori tünetek idős emberek­nél. Bár nem kizárólag az idősek betegsége, az ízületi gyulladás elő­fordulási gyakorisága a korral nö­vekszik, ízületi panaszokat több száz különböző betegség okozhat, közülük az artrózis, a reumatoid arthritis, az arthritis deformans és a köszvény.

A köszvény anyagcserezavar következtében alakul ki. Húgysav-kristályok rakódnak le az ízüle­tekben, gyulladást, és erős fájdalmat okozva. Sokkal gyakrabban fordul elő férfiaknál. Általában egyszerre csak egy ízületet támad meg, jellegzetesen a nagy lábujj tövénél lévőt, de a térd, a boka és a csukló köszvé­nyes fájdalma is előfordul

A betegség lényege

Az artrózis, a fenti betegségek leggyakorabbika, majdnem min­denkinél kialakul 60 éves kor fe­lett. Számos ok kiválthatja és sú­lyosbíthatja – lehet öröklött, de kialakulhat ízületi sérülés nyomán is. Mivel az ízület felszínét borító porc lekopik, porckopásnak is ne­vezik. Az egészséges ízületi porc kemény, felülete sima, hogy az ízületet alkotó csontvégek egymáson könnyen elmozdulhassanak. Ha vi­szont a porc leépül, az alatta lévő csontszövet védelem nélkül marad, és a csontok egymáshoz dörzsölődnek, ami erős fájdalmat okoz, és az ízület merevségéhez vezet. Ha az ízületben folyadék gyűlik fel, duzzanat is fellép.

A reumás ízületi gyulladás

Autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer a szervezet saját szövetei ellen lép fel: az ízületet alkotó szöveteket tá­madja meg. A folyamat­ra gyakran komoly sérülés, példá­ul csonttörés kapcsán derül fény, azonban a népesség egy százalékát érintő súlyos ízületi gyulladás oka mindmáig ismeretlen.

A betegség tünete az ízületi fáj­dalom és duzzanat; az érintett ízü­letek idővel deformálódnak. Leginkább a kéz ujjai és a lábfej érintet­tek, de az elváltozások a csuklón, a térden, majd a csípőn is megje­lennek. Az első tünet a kéz és a láb ízületeinek merevsége, ami általá­ban reggel jelentkezik. Reumás ízületi gyulladás minden élet­korban felléphet, még csecsemők­nél és kisgyermekeknél is, de a középkorú nők a legveszélyezte­tettebbek.

Evéssel a fájdalom ellen

A zsíros húsú halakban, például ebben a zabpehellyel megszórt sült heringben, nagy mennyiségben találhatók omega-3 zsírsavak, amelyek enyhíthetik az ízületi fájdalmakat. Egyeseknél a túl sok alkohol fo­gyasztása válthat ki köszvényes ro­hamot; ilyenkor az alkohol teljes kizárása ajánlatos.

A köszvényben szenvedőknek kerülniük kell a belsőségek, a kagylók és rákok, a szárnyasok, a vadhúsok és a hüvelyesek túlzott fogyasztását. Ezekben közös a ma­gas purintartalom, ami emeli a vér húgysavszintjét. A káliumban gaz­dag élelmiszerek (banán, narancs és zöldfőzelékek) viszont elősegí­tik a húgysav kiürítését.

Egyéb stratégiák

Az ízületi gyulladásban szenvedők közül so­kan fordulnak csontkovácshoz, vagy próbálják ki az akupunktúrát és a gyógymasszázst. A fájdalmas terület borogatása is meglepően eredményes lehet. Hideg boroga­tásként használhatunk akár egy csomag mélyhűtött borsót is. Mi­előtt azonban a gyulladt ízületre tennénk, csavarjuk be egy ruhába, és a borogatás soha ne tartson öt percnél tovább. Meleg borogatás­hoz mártsunk meleg vízbe egy törülközőt, csavarjuk ki, és hajtogassuk össze. Legfeljebb öt percig borogassuk vele a fájó ízületet.

Segítő ételek

Az immunrendszert erősítő ételek ilyenkor is nagyon hasznosak, hi­szen fokozzák az emberi szervezet ellenálló képességét. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget a bennük lévő nagy mennyiségű antioxidáns hatású vi­tamin miatt. A spenót, a vízitorma, a sárgarépa, az édesburgonya és a mangó gazdag béta-karotinban, a citrusfélékben, a karalábéban, a csipkebogyóban és az eperben pedig sok C-vitamin található.

Ne nagyon együnk feldolgozott termékeket, kerüljük a telített zsír­savakban gazdag állati zsír, a cu­kor és a só fogyasztását. Viszont fogyasszunk minél több teljes kiőrlésű lisztből sütött és fehér ke­nyeret, tésztafélét és rizst, baromfi­húst (kivéve, ha köszvénytől szen­vedünk), halat és sovány tejterméket, igyunk naponta leg­alább nyolc pohár vizet.

Jótékony hatású zsíros húsú halak. Mozgásszervi panaszok ese­tén páratlan segítséget nyújthatnak gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően az omega-3 zsírsa­vak, amelyek a hering, a makréla, a lazac, a pisztráng, a (friss, nem konzerv) tonhal, a szardínia és a szardella húsában, valamint a tőkehal és a nagy laposhal májában találhatók. Hatásuk annak köszönhető, hogy az emberi szervezetben gyulladás­gátló prosztaglandinok képződnek belőlük.

A „bűnös” élelmiszerek kiikta­tása

Egyesek úgy gondolják, hogy az ízületi gyulladást bizonyos élel­miszerekre való túlzott érzékeny­ség vagy allergia váltja ki. Egész élelmiszercsopor­tokat – például a tejtermékeket, a vörös húsokat és a szárnyashúst – iktatnak ki az étrendjükből. Van­nak, akik csak bizonyos élelmisze­rek, például a citrusfélék fogyasz­tását kerülik, mások annyira drasztikusan korlátozzák a táplál­kozásukat, hogy csupán nyers élel­miszereket hajlandók fogyasztani.

Ilyenkor azonban tisztában kell lenni azzal, hogy bármilyen élelmi­szernek vagy élelmiszercsoportnak az étrendből való hirtelen és teljes elhagyása súlyos vitamin- és ásvá­nyianyag-hiányhoz vezethet, ezért először mindig orvossal vagy dietetikussal kell konzultálni.

Ha valamelyik élelmiszerről úgy gondoljuk, hogy köze lehet ízületi panaszaink kialakulásához, ne kezdjünk kísérletezni. Forduljunk orvoshoz vagy dietetikushoz, ők majd helyesen összeállított étrend­del, megfelelő tanácsokkal segíte­nek megtalálni a panaszok okát.

Gyógyszerek és élelmiszerek

A mozgásszervi panaszokra felírt nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például az ibuprofent mindig étkezés közben, tehát nem üres gyomorra kell be­venni, mivel irritálhatja a gyomorfalat, és fekélyt, súlyosabb esetben vérzést okozhat. A bélrendszeri idült vérzés miatt a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél gyakori a vashiányos vérszegény­ség. Ez ellensúlyozható minél több sovány vörös hús, vassal dúsított müzli és konzervszardínia fogyasz­tásával.

Működő alternatívák

Az ízületi pana­szokat enyhíthetik a különböző alternatív gyógymódok, például az akupunktúra, amellyel feltehetőleg fokozható az emberi szervezet által előállított fájdalomcsillapí­tó hatású endorfin termelődése. A szteroidok, például a prednizolon, fokozzák a csontrit­kulás és az artrózis kialakulásának veszélyét. Ezért aki ilyen gyógyszert szed, fogyasszon minél több kalciumban gazdag, de lehetőleg zsírszegény ételt.

Mozgásszervi panaszok esetén rendkívül fontos az ideális testsúly elérése és annak megtartása, mivel a fölös kilók túlterhelik az ízülete­ket.

Alternatív gyógymódok

  • Cseresznye. naponta 225 g cseresznye elfogyasztásával csökkenthető a vér húgysavszintje, s ezzel megelőzhető a köszvényes roham.
  • Zöldszájú éti kagyló. Ennek az Új- Zélandi kagylónak a kivonata az eikozatetraénsavak egy olyan egyedülálló csoportját tartalmazza, amely hatékonyabb a gyulladáscsökkentő a zsíros húsú halak fogyasztása különösen jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén. Együnk ilyen halételeket legalább hetente kétszer-háromszor, s hogy meg ne unjuk, válasszunk mindig más-más halfajtát!
  • A vegán étrend lényege, hogy semmilyen állati eredetű étel fogyasz­tása nem megengedett. Egyes vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a reumás ízületi gyulladás tünetei enyhíthetők ezzel az étrenddel.
  • A kurkumin, a kurkumában lévő aktív hatóanyag kiváló gyulladáscsökkentő.
  • Réz karkötő viselése állítólag enyhíti az ízületi fájdalmakat. A magyarázat erre az lehet, hogy a bőrön át felszívódó réz fokozza egyes gyulladáscsökkentő enzimek hatását. Aszpirin szedésével fokozható ez a hatás.

Mozogni és mozogni!

A rend­szeresen végzett testmozgással el­kerülhető a panaszok további rom­lása: az ízületek merevsége oldódik és az izmok megerősödnek. Lehetőleg ízületkímélő spor­tokat válasszunk, pl. az úszást: a vízben az izmok az ízületek leter­helése nélkül erősödhetnek. Azon­nal abba kell hagyni az edzést, ha fájdalom lép fel, az ízületek for­róvá vállnak és bedagadnak.

Táplálékkiegészítők

  • A halolajkapszulák rendszeres szedése jótékony hatású a reumás ízületi gyulladásban szenvedőknél. A tőkehal és a nagy laposhal májá­ból nyert olajból készült kapszulák omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Gyakran tesznek még hozzá az élelmiszerekben lévő kalcium jobb hasznosítása érdekében D-vitamint, valamint A-vitamint is. A multivitamin- és ásványi anyag­ készítmények is jó hatásúak.
  • A ligetszépe- és tyúkhúrolaj hatóanyaga, a gamma-linolénsav gyulladáscsökkentő hatású. Ezeket a készítményeket mind a reumás ízületi gyulladásban, mind pedig az artrózisban szenve­dő betegek eredménnyel alkalmaz­hatják.
  • A glükóz-aminszulfát-tartalmú készítmények enyhítik az artrózis kapcsán fellépő fájdalmat. Azt még nem sikerült bizonyítani, hogy képesek-e teljesen megszüntetni az ízületekben a bekövetkezett elváltozást, az azonban bizonyos, hogy a csontképzéshez szükséges anyagok biztosításával lassítják az ízületek leépülési folyamatát. Számos kísérleti eredmény támasztja alá a kondroitinnak a térd- és a csípőízületi artrózisra gyakorolt előnyös hatását is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.