Veszélyes vagy biztonságos

Segít a gyümölcs a rák megelőzésében? – A flavonoidok ereje

Egy tál orvosság: a gyümölcsökben lévő rost serkenti a bélműkö­dést, az almában, eperben és citrusfélékben található pektin pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét. Az almáról azt tartják, hogy az egyik leg­egészségesebb harapnivaló. De vajon tényleg képes megőrizni egészségünket? Való igaz, hogy akik gyakran esznek almát, kisebb valószínűséggel lesznek szívbetegek, kapnak szélütést vagy rákot. Az érdem egy része a közvetlenül az alma héja alatt található old­ható rosté, a pektiné, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Ráadásul a legtöbb gyümölcsnek alacsony a nátrium- és magas a káliumtartalma. Ez a nyerő kombináció csökkenti a magas vérnyomás kockázatát.

A gyümölcs kedvező ha­tása ezenkívül a benne lévő rostoknak, vitami­noknak, ásványi anya­goknak és flavonoidoknak köszönhető. Vizsgálatok szerint azok, akik naponta négy-öt adag gyümölcsöt és zöldséget, három adag alacsony zsírtartal­mú tejterméket fogyasztottak, emellett gabo­naféléket, sovány húst, halat, szárnyast ettek, nagymértékben csökkentették a vérnyomásu­kat, mintha receptre felírt gyógyszert szedtek volna – mindezt káros mellékhatások nélkül. Az új étrend következtében két héten belül alacsonyabb vérnyomást mértek náluk.

A rák megelőzése?

A gyümölcsök jótékony hatása a sok különfé­le tápanyag és más vegyület bonyolult összműködésében keresendő. Ezért a szakértők nemcsak sok, de minél többféle gyümölcs (és zöldség) fogyasztását javasolják. A pi­ros és egyes bogyós gyümölcsökben található likopin nevű vörös színe­zőanyag csökkenti a rák – különö­sen a prosztatarák – veszélyét. A narancssárga, sárga és piros gyümölcsök karotinoidokban gazda­gok. Ezek közé a pigmentanyagok közé tartozik a béta-karotin. A karotinoidok védenek a mell-, a méhnyak-, a vastagbél-, a nyelőcső-, a tüdő-, a száj-, a gyomor- és a méhrák ellen.

A magas C-vitamin-tartalmat a mell-, a méhnyak-, a gége-, a száj-, a hasnyálmirigy-, a gyomor- és a végbélrák elleni védelemmel hozzák összefüggésbe. A narancsban, a na­rancslében, az eperben és a sárgadinnyében található folsav is véd a rák ellen. (A terhes nők azért fogyasszák, mert segít megelőzni a fejlődési rendellenességeket.) A pektin egyes formái gátolhatják a daganatok növekedését.

Gyümölcsválasztási útmutató

Minden felnőtt számára legalább napi 5 adag gyümölcs elfogyasztása javasolt. Az egész gyümölcs több rostot tartalmaz, mint a gyümölcslé. Általában együnk sokféle gyümölcsöt (és zöldséget), hogy minél többféle vitamin­hoz, antioxidánshoz és más fontos tápanyaghoz, valamint védelmet biztosító vegyületekhez jussunk.

[table id=465 /]

A flavonoidok ereje

A gyümölcsök növényi, azaz fitovegyületekben is gazdagok. Ezek a vegyületek segítenek a rák elleni védelemben. A piros színű szőlő­ben (éppúgy, mint a vörösborban) lévő antioxidáns, a resveratol pl. feltehetően védelmet nyújt egyes rákos megbetegedések ellen. A flavonoidok, szintén antioxidáns hatású növényi vegyületek, ugyancsak védenek a rák ellen: kimutatták, hogy kísérleti körülmények között gátolják az emlőben a rákos sejtek növekedését.

A mennyiség is számít

A táplálkozási útmutatók általában napi öt adag gyümölcs elfogyasz­tását ajánlják, de a napi nyolc vagy még nagyobb adag fokozza a kedvező hatást. Napi négy adag gyümölcs elfogyasztásához kezdhetjük a na­pot egy fél pohár narancslével, daraboljunk egy banánt a reggeli gabonapehelybe, ebéd­hez fogyasszunk el egy tálkányi gyümölcssa­látát, és vacsora után együnk meg egy szelet sárga- vagy görögdinnyét. Napközben is kapjunk be néhány szem friss gyümölcsöt, és a munkába magunkkal vitt ebédcsomagból se hiányozzon a gyümölcs. Kirándulásra cso­magoljunk be aszalt gyümölcsöt. Desszert­ként tálaljunk fel sült almát. Sütésnél/főzés­nél vaj helyett próbáljuk ki az almapürét.

Egy csepp megelőzés

Biztonsági tippek

Mint minden élelmiszer, a gyümölcs is rejthet bizo­nyos veszélyeket. Íme, hogyan kerülhetjük el ezeket.

  • Rovarirtó szerek. A gyümöl­csökben levő rovarirtó-ma­radványok megengedett határértékét az egészség­ügyi hatóságok szigorúan előírják. A gyümölcsök alapos megmosásával és meghámozásával vagy organikus termesztésű (bio-) gyümölcsök vásárlásával minimalizálhatjuk a rovar­irtó-maradványok veszélyét.
  • Betegségek. Egyre több élel­miszer okozta járvány ügyé­ben vezetnek a nyomok különféle gyümölcsökhöz, a szalmonellával fertőzött sárgadinnyétől a kolibaktériummal fertőzött pasztőrözetlen gyümölcsleveken át a hepatitis A vírust hordozó eperig. Az élelmiszerek mik­robiológiai szennyeződésének megengedhető mértékét, ill. az élelmiszerek előállításá­nak feltételeit rendeletek szabályozzák. Mindig mos­sunk kezet,mielőtt friss gyümölcshöz nyúlunk (még ha azt utóbb meg is hámoz­zuk), majd a gyümölcsöt folyó hideg víz alatt, ha kell, kefével mossuk meg.
  • Szulfítok. Az aszalt gyümöl­csök és egyes konzerv, bes­zőtt, fagyasztott, kandírozott gyümölcsök gyakran tartalmaznak szulfitokat: ezek segítenek megőrizni a gyümölcsök színét, ám sú­lyos asztmarohamot, aller­giás reakciókat, sót anafilaxiás sokkot is kiválthatnak az arra hajlamosaknál. Az előre csomagolt termékeken fel kell tüntetni, ha szulfilto­kat tartalmaznak. A nagy tételben, ládában kiszerelt termények kivételt képeznek ez alól a szabály alól.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.