Élj egészségesen

Hasznos tanácsok az elhízás megelőzéséhez

Tartózkodjanak a nehéz vagy olajos, esetleg zsírban kisült ételektől, az érett sajtoktól, a joghurttól, a hagymától és a fokhagymától.

Naponta együnk friss gyümölcsöt, vagy csavarjuk ki.
Naponta együnk friss gyümölcsöt, vagy csavarjuk ki.

Naponta fogyasszanak el pár friss gyümölcsöt. Gyümölcsléből csak frissen készültet igyanak (lehetőleg vízzel hígítsák). A dobozos üdítők pasztörizáltak és savasítanak. Nem egy mesterséges édesítőszert is tartalmaz. Mindenképpen tartózkodjanak az ilyenektől.

Gyümölcsöt vagy gyümölcslevet kizárólag üres gyomorral vegyenek magukhoz. A legjobb ezt délelőttre vagy kora délutánra időzíteni, de reggeli helyett is beiktathatják. Válasszanak szezonális gyümölcsöt, olyat, ami természetesen megterem a környezetükben.

Áztatott szárított gyümölcsök – például a mazsola, füge, datolya vagy szilva – is szolgálhatnak reggeli gyanánt (minden más étel nélkül), és ugyanúgy nassolhatnak is belőlük, mint a többi gyümölcsből. Ha beáztatják őket, ez megkönnyíti az emésztésüket. Rágjanak el naponta 8-12 szem (áztatott vagy hántolt) mandulát. Jót tesz a szemnek és a csontoknak.

Az ételmaradékot dobják mindig ki. Ez alól csak a rizs és a bab a kivétel, egy-két napig eltarthatják a hűtőben.

A mikrohullámú sütőben elkészített étel teljesen szétbomlasztja az ételek molekulaszerkezetét, és elpusztítja a bennük lévő életenergiát. Az ilyen ételek tápértéke alacsony, és gátolják az emésztést.

A fűszerek  tápanyagokat is tartalmaznak.
A fűszerek tápanyagokat is tartalmaznak.

 Fűszerezzünk bátran!

Használjanak bőségesen olyan fűszereket, amelyek illenek alkati típusukhoz. A fűszerek nem csupán finomabb ízeket csalnak ki az ételekből, de életfontos tápanyagokat is tartalmaznak. Aromájuk megkönnyíti az emésztést és az anyagcserét. Kerüljék viszont az erőspaprikát vagy a chili tartalmú fűszerkeverékeket, mivel káros hatással vannak a mellkasra, továbbá irritálják a gyomor és a bél nyálkahártyáját.

Hetente vagy havonta egyszer tartson léböjtkúrát!
Hetente vagy havonta egyszer tartson léböjtkúrát!

 Tartson léböjtkúrát!

Hetente vagy havonta egyszer egy napon át kipróbálhatják a lédiétát, amely egyebek között levesekből, frissen facsart gyümölcslevekből, vízből, gyógyteákból vagy izonizált vízből állhat. Ezt követően fokozatosan térjenek át megszokott étrendjükre. Mivel ezzel csökkentik az emésztőapparátus terhelését, könnyebben fogja eltávolítani a felhalmozott toxinokat.

Mire figyeljenek étkezéseknél?

Biztosítson nyugodt környezetet az evéshez!

Egyenek ülve. Ülő helyzetben az emésztőapparátus is kiegyensúlyozottabban bocsátja ki a megfelelő mennyiségű enzimeket.

Étkezzenek nyugodt környezetben. Ne szóljon közben se a rádió, se a televízió, és ne olvassanak. Minden, ami eltereli a figyelmet az evésről, csökkenteni fogja az emésztőenzimek szekrécióját.

Maradjanak békésen ülve legalább 5 perccel az étkezés befejezése után, hogy az ételnek legyen ideje leülepedni gyomrukban, mielőtt felkelnek az asztaltól. Rövid, ráérős séta evés után számottevően elősegíti az emésztést.

Az alapos rágás elősegíti az emésztést

Rágják meg alaposan az ételt. A nyál bevonja a falatok felületét, és megkezdi a főtt keményítő lebontását. Ez jelt ad a hasnyálmirigynek és a vékonybélnek, hogy indítsa el az emésztéshez szükséges enzimek és ásványi anyagok szekrécióját. A rágás az emlékezetet is javítja, és csökkenti a stressz hormonok elválasztását. Egyúttal az étkek erjedését és rothadását is akadályozza, ami elejét veszi a Candida-fertőzéseknek.

A rágás ugyanakkor sokkal több önmagánál. Igyekezzenek „figyelmesen” étkezni. Legyenek tudatában annak, mi az, amit elfogyasztanak, és figyeljenek oda magára az evés műveletére. Válasszák meg tudatosan étrendjüket. Szakítsanak elég időt az étkezésre. Gyönyörködjenek el a tálalás szépségében, az ételek színében és textúrájában, élvezzék ki ízeiket. Ha az asztalnál lévőket eltölti a harag, civakodnak, vagy akár ha csevegnek is, megnöveli a stressz szintet, és akadályozza az emésztést.

igyunk_eleget
Igyunk sok folyadékot, hogy elkerüljük kiszáradást!

 Hogyan hat mindez a fogyásra?

A kutatások tanúsága szerint a krónikus stressz súlygyarapodáshoz vezet. Ez a kapcsolat sehol nem olyan szoros, mint az ebédlőasztal mellett.

Ne felejtsen el inni!

Szervezetük mindig legyen hidratált, ez szintén alapfeltétele a fogyásnak. Igyanak meg naponta 6-8 pohár vizet. A tiszta, friss víz a legegészségesebb.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.