Koleszterin csökkentés

Mi az a HDL és mikor emelkedik?

A múlt – Korábban nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a koleszterinszintnek:

Nem is olyan nagyon régen a legtöbb orvos nem sokat törődött azzal, ha egy beteg koleszterinszintje olyan volt, mint a népesség átlagáé. Az orvosok szemlélete és álláspontja arról, hogy mit tekinthetünk normálisnak, illetve hogy milyen érték számít kórosnak, 1983-ban kezdett megváltozni, két tudós átfogó vizsgálatának következtében.

A diétázni szükséges abban az esetben ha  a szívbetegségek elkerülését illetve csökkenését szeretnénk elérni!
A diétázni szükséges abban az esetben ha a szívbetegségek elkerülését illetve csökkenését szeretnénk elérni!

Kísérletükben tíz különböző populációba tartozó, összesen hatvanezer ember koleszterin- és trigliceridszintjét mérték meg. Meghatározták azt, hogy mely értéktől nevezhetünk valakit hiperlipémiásnak – ami emelkedett zsírszintet -, és mikor hiperkoleszterinémiásnak – ami magas koleszterinszintet jelent.

Az e cikksorozat végén található táblázatok a két tudós tanulmányából származnak, és a koleszterinszint értékeit adják meg férfiak, nők és gyermekek esetében.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

Mint az látható, a gyerekek koleszterinértékei is változnak. Ebben a diéta is szerepet játszhat. Egy Guatemalában, falusi gyerekeken végzett vizsgálat kimutatta, hogy ha ételeik koleszterintartalmát mindössze egy hónapra megemelték, jelentősen megnőtt vérük koleszterinszintje is. Minél magasabb volt az eredeti koleszterinszint, a csökkenés annál tetemesebb volt.

A gyerekeknél kimutatott vizsgálatban  ételeik koleszterintartalmát megemelték, és  jelentősen megnőtt vérük koleszterinszintje is.
A gyerekeknél kimutatott vizsgálatban ételeik koleszterintartalmát megemelték, és jelentősen megnőtt vérük koleszterinszintje is.

De mit tudunk a védőhatású HDL-koleszterinről?

Egyértelműen megállapították, hogy a HDL-koleszterin meghatározása segíthet azoknak az embereknek a felkutatásában, akik veszélyeztetettebbek a szívbetegségekkel szemben.

A HDL-szint emelkedik, ha az étrend zsír-, koleszterin- és kalóriaszegény, és egy kevés alkoholt tartalmaz. Bár senkit sem akarunk alkoholfogyasztásra biztatni a HDL-koleszterin emelése céljából, mégis megemlítjük, hogy ismételten bebizonyították, hogy kis mennyiségű alkohol -napi egy, esetleg két ital – emeli a HDL-szintet. Másrészről viszont a nagy cukortartalmú étrend hatására esik a HDL szintje.

Több vizsgálat is kimutatta, hogy azoknak a HDL-koleszterinszintje magasabb, akik rendszeresen és keményen edzik testüket.

Abban mindenki egyetért, hogy a szívbetegségek veszélyét csökkentendő az első lépés a diéta kell legyen. A cél az, hogy az összkoleszterin és a HDL-koleszterin aránya 4,5 alatt legyen. Áz arányt befolyásolhatjuk úgy, hogy emeljük a HDL-, illetve úgy, hogy csökkentjük az LDL-koleszterin mennyiségét. Nézzünk néhány konkrét példát: Táblázat 31.oldal

Figyelem! A diéta azonban nem minden esetben elegendő a koleszterin és ezen belül az LDL-koleszterin redukálásához.

Koleszterin: a végső döntés – Emeljük vagy csökkentsük?

Az orvosi és tudományos társaságok közötti megegyezés 1987-ben született meg, ugyanis ekkor tették először együttesen közzé a koleszterinre vonatkozó irányelveiket.

A hipertónia fontos szerepet játszott?

A testület tagjai abbéli reményüket fejezték ki, hogy a koleszterinre mindenki nagyobb figyelmet fog fordítani, és ezzel jelentősen csökken majd a szívbetegségek kockázata. Rámutattak, hogy hasonló helyzet uralkodott 1970-ben, amikor az orvosok figyelmét felhívták arra, hogy minden beteget meg kell vizsgálni magas vérnyomás szempontjából, illetve hogy a hipertóniát komolyan kell kezelni ahhoz, hogy a szívbetegségek rizikóját megszüntessék vagy legalább csökkentsék.

A hipertónia más néven a magas vérnyomás, amivel jobb ha vigyázunk!
A hipertónia más néven a magas vérnyomás, amivel jobb ha vigyázunk!

Némelyek optimizmusuknak adtak hangot, kijelentvén, hogy az elkövetkező években a koleszterin okozta kockázat is jelentősen csökkenni fog.

Bebizonyított kutatás szerint:

Jeremiah Stamler, az egyik kiemelkedő koleszterin-kutató egyértelműen bebizonyította, hogy érdemes tovább redukálni a koleszterinszintet. A koleszterinnel kapcsolatos következtetések megrázóak.

Stamler szerint:

A vér koleszterintartalma és a koronária-betegség között a kapcsolat nem olyan, hogy csak bizonyos határérték fölötti koleszterinszint mellett nő a rizikó. Az egyre emelkedő koleszterinszintekkel párhuzamosan folyamatosan emelkedik a veszély, és ez a középkorú amerikai férfiak többségét érinti.

Azt tanácsolja, hogy a koleszterint szorítsuk vissza annyira, amennyire csak lehet.

Az eredmények a nőkre is ugyanúgy vonatkoznak, miszerint  a nekik is ugyanolyan nagy figyelmet kell fordítaniuk a koleszterinszint leszorítására.
Az eredmények a nőkre is ugyanúgy vonatkoznak, miszerint a nekik is ugyanolyan nagy figyelmet kell fordítaniuk a koleszterinszint leszorítására.

Egy másik kutatás szerint:

Azoknak a szerencsés embereknek az esete is érdekes, akiknek nagyon alacsony a koleszterinje. William Connor, az Oregoni Egyetem tanára a tarahumara törzshöz tartozó indiánokon végzett megfigyeléseket. Ezek az emberek a mexikói hegyekben élnek, primitív körülmények között. Connor arra a következtetésre jutott, hogy ha az összkoleszterin mennyisége nagyon alacsony, akkor a védő hatású HDL szerepe kevésbé jelentős.

Kutatási eredmények! A szokványos rizikótényezők – a dohányzás, a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint alacsony HDL-lel – a nők esetében is megnövelik a koszorúér-betegség kockázatát. Azoknál a nőknél, akik részt vettek a zabkorpával és nikotinsavval folytatott kísérletünkben, nagyon jó eredményeket sikerült elérnünk a HDL emelésében, s ennek nyomán csodálatos javulás következett be hányadosaikban is. Kétségtelen tehát, hogy a nőknek ugyanolyan nagy figyelmet kell fordítaniuk a koleszterinszint leszorítására, illetve a HDL-szint emelésére, mint a férfiaknak.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.