Koleszterin csökkentés

Egy egészséges diéta választása – Együnk finomat és egészségeset!

A helyes megközelítés a következő: Melyik az az ezer és ezer finomság, amit ehetek?

Tegyünk tisztába néhány dolgot!

Alapvetően azért eszünk, hogy éljünk. Sajnos túl sokan fordítva gondolkodnak, ezért célszerűnek látszik, hogy visszatérjünk az alapokhoz. A megfelelő étrend feladata, hogy tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek egy tevékeny és egészséges élethez nélkülözhetetlenek. Hogy fenntarthassuk szervezetünk működését, illetve hogy a gyermekek növekedni tudjanak, tápanyagokra van szükségünk.

Legyünk körültekintőek és ne együnk össze-vissza mindent.
Legyünk körültekintőek és ne együnk össze-vissza mindent.

Mi az ami tápláló és feltétlen szüksége van szervezetünknek?

A felnőttek legalább napi két adag húsételt, illetve tejféleséget és négy-négy adag zöldség-gyümölcsfélét, illetve gabonafélét igényelnek. Alkalmazhatja-e vajon ezt a diétatípust valaki, akinek a kalóriákkal éppúgy vigyáznia kell, mint a koleszterinnel? A válasz természetesen igen, de nem szabad megfeledkeznie arról, hogy változatosan kell étkeznie.

Napi két adag húsféleség bőven elegendő ahhoz, hogy a szervezetünk számára szükséges fehérjemennyiséghez hozzájussunk.

Nézzünk szét a húsfélék között!

Szükséges-e teljesen elhagyni a marhahúst vagy bármely más, úgynevezett vörös húst? A válasz természetesen nem, ha nem fogyasztunk belőle túl sokat. De mit is értünk egy adag hús alatt? Semmi esetre sem egy tányérnyi, vastag szeletet. Egy adag hús ne legyen több, mint 100 gramm. A húsfélék csoportjába természetesen még számtalan húsfajta tartozik a vörös húsokon kívül.

Főként a  rostokat, gabonaféléket kell ennünk, de  emellett a húsokról és a tejtermékekről se feledkezzünk meg.
Főként a rostokat, gabonaféléket kell ennünk, de emellett a húsokról és a tejtermékekről se feledkezzünk meg.

Azért a tejféleségekről se feledkezzünk meg!

Eljutottunk a tejféleségekhez, amelyekről tudni kell, hogy kiváló kalcium-, fehérje-, A- és D-vitamin források, ezek az alkotórészek azonban nem a tejtermékek zsiradékában vannak. A zsírszegény vagy zsírmentes tej, joghurt és sajt is tartalmazza őket.

A rostok:

A zöldség és gyümölcs csoportot illetően nincs semmiféle korlátozás, mindent és bármennyit ehetünk addig, amíg nem kezdünk hízni. A narancs-juice, bár C-vitaminban gazdag, jelentős mennyiségű kalóriát is tartalmaz. Persze, ha visszaszorítottuk a húsfogyasztást, az így elmaradó kalóriák helyett bármilyen gyümölcsöt ehetünk.

És végül a gabonafélékről:

Végre elfelejthetik a régi szabályokat a hizlaló szénhidrátokról! Egyenek rizst, zsemlét és kenyeret, ha kívánják, akár mindennap! És gondoljanak arra is, hogy sok országban, ahol a kenyér fontos táplálék, még vajat sem tesznek rá!

Együnk minél több rizst, főleg barna rizst,mert nemcsak egészséges de köretként is remekül passzol például húsokhoz, halakhoz is.
Együnk minél több rizst, főleg barna rizst,mert nemcsak egészséges de köretként is remekül passzol például húsokhoz, halakhoz is.

A cél az, hogy koleszterinfogyasztásukat csökkentsék; mégpedig minél inkább, annál jobb. Nem számít, hogy még hányféleképpen próbálják csökkenteni vérük koleszterintartalmát, az első lépés mindenképpen a diéta kell legyen!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.