Fittség

Fiatalon akarsz maradni, ismerd meg a 6 bevált csodaszert!

A ginkó jelentősége

Ginkgó: jelentős mértékben javítja a vérkeringést, ezért különösképpen hasznos az elöregedett, rugalmatlanná vált érrendszer számára.

Ellazítja a legfinomabb erecskéket, így elsősorban a rosszul ellátott területeken jelentős mértékben javul a mikrocirkuláció. Az így megjavult vérkeringés segíti az energiatermelést és a méregtelenítés! folyamatokat, nemkülönben a szervezet sejtmegújító tevékenységét. De jelentős mértékben hozzájárul a látás, s még inkább a hailóképesség optimalizálásához. A ginkgó véd a trombózis és az infarktus ellen, s hatásos lehet impotencia esetén is. Mindenekelőtt azonban a fejfájás és a migrén kezelése esetén mutatkozik meg nagyon kedvező hatása.

Oldja az izomfeszülést, enyhíti a hátfájást, összefoglalva: segít abban, hogy fiatalabbnak érezzük magunkat. Kedvező hatással van bánat, depresszió oldására, fülcsengés enyhítésére. Jelentős mértékben javítható ginkgó segítségévei az idősebbek zavart elmeállapota, mivel idősek esetében a ginkgó hatása fokozottabb mértékben érvényesül. Csökkenti a vérnyomást és növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét. A ginkgó segít abban, hogy elfelejtsük a feledékenységet. A fenti hatások elérése érdekében a szükséges adag napi 100-120 milligramm.

Ginszeng, mellyel a császárok ajándékoztak

Ginszeng: Ázsiában évezredek óta a betegségek megelőzésének és a fiatalság fenntartásának bevált patikaszere. Ezt az „életgyökeret” aranyárban mérik, és egykor csak a császárnak és családtagjainak tartották fenn. Ha a császár egy magas rangú alattvalóját igen jelentős kitüntetésben kívánta részesíteni, ginszenggel ajándékozta meg. Észak-Amerika őslakosainak gyógyító sámánjai ugyancsak már évezredekkel ezelőtt ismerték és nagyra értékelték az „élet növényének” nevezett ginszenget. A ginszeng harmonizálja a vegetatív funkciókat, aktivizálja az agykéreg működését, segíti az anyagcserét és stabilizálja a hormonháztartást. Gingseng

A hosszan tartó hatás mindazonáltal csak hosszabb kúra révén érhető el, bár csodálatos hatása már napokon belül érzékelhető lehet. A ginszeng alkalmazása erősen javaik idegi panaszok, kimerültség, koncentrációhiány, emlékezeti zavarok, stressz, álmatlanság esetén, illetve hosszabb megbetegedés vagy operáció utáni regeneráció, gyorsabb felépülés érdekében, mindenekelőtt azonban az öregedési folyamat késleltetése, a test és a szellem fiatalságának fenntartása céljából.

 Amelyre jobban szükségünk van, mint hinnénk

Immunrendszer
immundrendszerünk védelmében fontos szerepe van a glutaminnak!

Glutamin: teljesen egészséges személynek valószínűleg nincs szüksége glutaminpótlásra, azonban különösen nagy megterhelés, pl. operáció előtt napi 20-30 gramm szedése hasznos lehet. A glutamin sokkal nagyobb mértékben növeli a vér glutationszintjét, mint a glutation önmagában, már csak ezért is igen hasznos.

De javítja az immunrendszert is, lerövidíti és támogatja a betegség utáni felépülési folyamatot. íztelen anyag, ezért leghatásosabb por formájában beszedve, és nagyobb mennyiségben is veszélytelen. Valamennyi gyakrabban osztódó sejtnek nagy mennyiségben van szüksége glutaminra. Ez különösen igaz a bőrsejtekre és a leukocitákra.A krónikus megbetegedések a szervezet által biztosítható mennyiségnél nagyobb mértékben növelik a glutaminszükségletet. Hasznos a glutamin szedése feszült idegállapotban, gyomorhurut, valamint nagyobb mértékű alkohol fogyasztása esetén is.

Hosszú élet mutatója: glutation

Glutation: a vér magas glutationértéke a jó egészségi állapot és a hosszú élet mutatója. A glutation a legfontosabb és legsokoldalúbb antioxidáns, amit a szervezet maga képes előállítani, s ami képes lassítani az öregedésnek nevezett folyamatot. A glutationhiány az elsődleges oka a gyors öregedésnek és a testműködés hanyatlásának. A glutation képes megkötni vagy kioldani és elvezetni a fehérjekötésekből a nehézfémeket.

A glutation ciszteinből, glicinből és glutaminsavból épül fel. Segít abban, hogy elkerülhessük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a keringési zavarokat, erősíti az immunrendszert, általában véve: késlelteti az öregedési folyamatot, jelentős mennyiségben fordul elő az avokádóban, a spárgában és a görögdinnyében, de a grépfrútban, a burgonyában, az eperben és a paradicsomban is. Táplálékkiegészítőként napi 100 milligramm elegendő, melyet az egyik étkezéskor tanácsos bevenni.

A csontok barátja

Kalcium: nem elegendő, ha csak egymagában szedünk megfelelő mennyiségű kalciumot, mivel a tápanyagok kölcsönhatásban fejtik ki hatásukat. A túlzott mennyiségű kalcium megterheli a szervezetet, a fölösleges mennyiség meszesedés formájában rakódik le a kötőszövetekben vagy az erekben, ami természetesen kerülendő. Az optimális kalciumbevitelhez megfelelő mennyiségű magnéziumra van szükség, ami jelentős mértékben növeli a táplálékból történő kalciumfelvételt és a csontokban a kalcium tárolását, beépülését.

Magnézium tartalmú italok/ételek
Kalcium és magnézium bevitel az egészséges csontokért!

A szükséges magnéziummennyiség hiányában csontjaink jelentős mértékben veszítenek tömegükből. Napi 500 milligramm magnézium szedése esetén lényegesen kevesebb kalciumra van szükség ahhoz, hogy még előrehaladott fokozatú csontritkulás fennállásakor is gyors csonttömeg-növekedést tudjunk elérni.

A folyamathoz azonban a C-vitamin is nélkülözhetetlen, minthogy ez akár kétszeresére is növelheti a kalciumbeépülés mértékét. Vannak még további hatóanyagok is, amelyek a kalciummal együttműködve fejtik ki hatásukat, ami így tovább sokszorozódik. Épp ezért soha ne magában szedjünk egy-egy hatóanyagot, hanem mindig valamilyen kombinációban.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.