Koleszterin csökkentés

Vitaminok – el sem hinnénk mennyire kellenek nekünk

És  a hiányok milyen bajokat okoznak!

A legtöbb táplálkozástudományi szakember egyetért abban, hogy vitaminszükségletünket a vegyes táplálkozás fedezi. Mégis sokan szednek vitamintablettákat, hogy ezáltal némi biztonságra tegyenek szert. A vitaminszedésnek semmi káros hatása nincs, sőt egyesek szerint valamelyes haszna is lehet.

2 csoportja a vitaminoknak:

A vitaminok alapvetően két csoportba sorolhatók.

A zsírban oldódok közé az A-, D-, E- és K-vitamin tartozik, ezek a szervezetben raktározódhatnak. A vízoldékonyakat a szervezet nem képes raktározni. Közéjük tartozik a B-vitamin család és a C-vitamin. A felesleges mennyiségben a szervezetbe kerülő vízoldékony vitaminok a vizelettel kiürülnek, a zsíroldékonyak viszont raktározódnak, ebből adódik, hogy túladagolás! tüneteket okozhatnak.

Ismerjünk meg pár vitamint!

Röviden tekintsük most át a vitaminokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

  • A-vitamin kell egyes sejtek képzéséhez, valamint ahhoz, hogy félhomályban is láthassunk. Bizonyos szembetegségek megelőzéséhez is A-vitaminra van szükségünk. Zöldségfélékben, sárgarépában, édes burgonyában, sütőtökben és leveles zöldségfélékben, továbbá az élelmiszeripari feldolgozás révén tejtermékekben is megtalálható. Hiánybetegség nem fordul elő, hiszen például 20-30 deka sárgarépa bőven fedezi a szükségletet.
Az A-vitamin  bizonyos szembetegségek ellen véd.
Az A-vitamin bizonyos szembetegségek ellen véd.
  •  A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását a bélből, és ezzel a csontképzésben vesz részt. A szükséglethez halzsír, tejtermékek és a napfény segítségével juthatunk hozzá. D-vitaminhiány ma a civilizált országokban nem fordul elő.
A D-vitamin csontképzésben vesz részt.
A D-vitamin csontképzésben vesz részt.
  •  Az E-vitamin meggátolja, hogy az A-vitamin és a telítetlen zsírsavak oxidálódjanak. Hiánya a nemi működések zavarát okozhatja, ez azonban nem jelenti azt, hogy nagy dózisban szedve javítaná a szexuális működést. Azokat az állításokat, miszerint az E-vitaminnak szerepe lenne a szívbetegségek megelőzésében, nem erősítették meg. Növényi olajokban, zöld növényekben, gabonamagvakban, búzacsírában, vajban és tojássárgájában található.
  • Az utolsó zsíroldékony vitamin a K, amely a véralvadás folyamatában játszik szerepet. Hiánya azért sem fordul elő, mert a táplálékok K-vitamintartalma mellett baktériumok is termelik a bélcsatornában.
  • A C-vitamin azoknak az anyagoknak a termeléséhez szükséges, amelyek a sejtek közötti kötőanyagokat képezik. Hatására gyorsul a sebgyógyulás, növekszik a szervezet védekezőképessége fertőzésekkel szemben. Számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható, és sok élelmiszeripari terméket dúsítanak C-vitaminnal. A túlzottan nagy adagok kedvező hatását nem sikerült bizonyítani.
  • A B1-vitamin – vagy másik nevén a tiamin – biztosítja a jó étvágyat. Szükséges az idegrendszer zavartalan működéséhez és az energiafelhasználáshoz is. Diófélékben, gabonákban és disznóhúsban található. B1-vitaminszükségletünk kicsiny.
  • A B2-vitamin vagy riboflavin a szem és a bőr épségéhez nélkülözhetetlen, és ugyancsak részt vesz az energiafelhasználás szabályozásában. Tej, joghurt és túró tartalmazza.
A B-vitamin a bőr, az emésztőrendszer és az idegrendszer épségéhez szükséges.
A B-vitamin a bőr, az emésztőrendszer és az idegrendszer épségéhez szükséges.

A nikotinsav és a B-vitamin:

A nikotinsav sorszám nélküli B-vitamin. A bőr, az emésztőrendszer és az idegrendszer épségéhez szükséges, és szerephez jut az energiafelhasználásban is. Húsokban, halban és szárnyasokban, valamint földimogyoróban található. Nagy adagban szedve csökkenti a vér LDL-koleszterin- és trigliceridtartalmát, és növeli a HDL-koleszterin mennyiségét. A nikotinsav élettani hatásaival bomlásterméke, a nikotinsavamid is rendelkezik, de ez nem befolyásolja a vér zsiradékainak mennyiségét.

  • A B6-vitamin a vörösvérsejtek képződésében játszik szerepet, és szabályozza a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok felhasználását. Húsokban, szójababban, banánban és hántolatlan gabona magvakban fordul elő.
  • A B12-vitamin elengedhetetlen az idegszövet egészséges működéséhez és a vérképzéshez. Csak állati eredetű ételekben, kagylókban, tejben és tejtermékekben található, ezért vegetáriánusoknak ezt a vitamint pótolniuk kell.

A folsav szerepe:

A folsav ugyancsak az idegrendszer működésének fenntartásában és a vérképzés szabályozásában vesz részt. Leveles zöldségekben, hüvelyesekben fordul elő. A fogamzásgátló tablettát szedők igénye ebből nagyobb az átlagosnál.

A biotin is a B-vitaminok közé sorolható.

Friss zöldségekben, tejben és húsfélékben található, és a szénhidrát-anyagcserében vesz részt. Hiánybetegség nem fordul elő. A pantoténsav gabonákban és hüvelyesekben található.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.