Koleszterin szívinfarktus

Triglicerid-szint – Nem minden esetben kell a triglicerid-szintet mérni

A kiindulási pont:

A triglicerid-szint laboratóriumi meghatározását 1957 óta végzik. A koleszteriszint – bármilyen magas értéken is áll -, nem okoz látható eltérést a levett vérmintában. A triglicerid-szint bizonyos értékek fölött, már 5 mmol/t-től kezdődően, de inkább 10 mmol/1 felett, a vörösvérsejtek leülepedése után a felette látható savót zavarossá teszi, súlyos esetben tejszerű-en zavaros „lipaemiás”, zsíros a vér.

A koleszteriszint - bármilyen magas értéken is áll -, nem okoz látható eltérést a levett vérmintában.
A koleszteriszint – bármilyen magas értéken is áll -, nem okoz látható eltérést a levett vérmintában.

Főleg a szívbetegek és cukorbetegek vannak veszélyben:

A triglicerid-szint felső határának megítélésében nem következett be olyan lényeges változás, mint a koleszterinszint esetében, ahol 7,8-as határér­téket a 6,5-ös, majd az 5,2-es követte. Bizonyos változás azért itt is van, mert éppen a legutóbbi években van napirenden az, hogy a 2,3 mmol/l-es triglicerid határértéket le kell vinni 1,7 mmol/l-re, különösen szívbetegeknél és cukorbetegség­ben szenvedőknél, mert már 1,7 mmol/1 felett nő az infarktus­kockázat.

Ha a triglicerid-szint emelkedik az infarktus kockázata is megnő:

Mégpedig érdekes módon elsősorban azáltal, hogy ezen érték felett az emelkedett triglicerid-szint hatására a ko­leszterint szállító LDL-molekulák nagysága, természete meg­változik, könnyen lerakódóvá válnak. Azt is megfigyeltük, hogy a trigicerid emelkedésével párhuzamosan nő a szívin­farktus-rizikó, de csak egy határig, 4-5 mmol/l-ig. Amikor már 10-es, 20-as, 50 mmol/l-es triglicerid-szintet mérünk, és a vérsavó is erősen zsíros, már nem nő arányosan a szívinfark­tus-kockázat.

Érdekes módon ezeknél a magas értékeknél robbanásszerűen megnő a hasnyálmirigy-gyulladásra való hajlam. Ugyanis ez a szemmel láthatóan zsíros vér elakad a hasnyálmirigy kis ereiben, mintegy zsírembóliák, zsírdugók keletkeznek, amelyek hasnyálmirigy-reakciókat, gyulladást, elhalást válthatnak ki. Ezért a 10 fölötti triglicerid-értéket a hasnyálmirigy gyulladás megelőzésére erélyesen kell kezelni.

Nincsenek egy szintben:

A triglicerid-szint egy határig nincs párhuzamos kapcsolatban a koleszterinszinttel. 2-4 mmol/l közötti triglicerid-szint mel­lett mindenféle koleszterinszint előfordulhat, ha a triglicerid-szint nagymértékben megnő – a kórházi diagnózisban ilyen­kor azt a kifejezést látják, hogy V típusú hyperlipopro-teinaemia – akkor minden 5% triglicerid-emelkedés 1% koleszterinszint-emelkedést von maga után. Tehát ha ext­rém magas a triglicerid-szint, akkor mérjük a legmagasabb ko­leszterinszinteket, akár 12-15 mmol/l is lehet a koleszterin-érték.

Ha egy utcai szűrővizsgálatban mért 12 mmol/l-es ko­leszterinszintet találunk, akkor abból még nem tudjuk, hogy öröklött familiáris extra magas koleszterinszintről van-e szó, nagy infarktus-kockázattal, vagy netán a háttérben egy nagyon magas triglicerid-szint-emelkedés van, ami magával húzta a koleszterinszintet. Ezért korábban – amikor a triglicerid-meghatározás még nem volt olyan elterjedt, – azt javasoltuk, hogy akinek egy szűrővizsgálatnál 6,5 mmol/l felett van a ko­leszterinszintje, azt el kell küldeni triglicerid- és HDL-koleszterin meghatározásra is.

Hogyan is néz ki ez a vizsgált?

A triglicerid-vizsgálat, ellentétben a koleszterinnel csak éhgyomorra végezhető. Evés után, pl. egy 2,0 alatti triglicerid-szint akár 4-5 mmol/1 értékre is felemelkedhet nem zsírok, hanem a szénhidrátok fogyasztása következtében is. A triglicerid vérvétel előtt legalább 12 órával már nem sza­bad semmit enni, és már a vizsgálatot megelőző napon nem szabad alkoholt inni, mert az alkohol a koleszterinszintet nem, de a triglicerid-szintet lényegesen emelheti.

Az újszülöttek triglicerid-szintje alacsony.
Az újszülöttek triglicerid-szintje alacsony.

Az újszülöttek triglicerid-szintje alacsony, csak 0,4 mmol/1 körül van, a pubertásig az érték fokozatosan emelkedik, ekkor 0,65 mmol/l-es triglicerid-szinttel számolhatunk. Egy német­országi felmérésben a férfiak 18,6%-ának, a nők 5%-ának triglicerid-szintje haladta meg a határértéknek tekintett 2,3 mmol/1 értéket. Hazai viszonylatban ennél nagyobb értéke­ket találtunk, saját felmérésünkben 2,48 mmol/1 volt a la­kosság átlaga, tehát a koleszterinszintnél talált átlaghoz ha­sonlóan, a triglicerid-szint is meghaladta a normális felső ha­tárát, a 2,3 mmol/l-t.

Miután a triglicerid-szint – ellentét­ben a koleszterinszinttel – erősen ingadozik, így napokon, sőt egy-egy napon belül is lényegesen változhat, ezért csak is­mételt meghatározás után mondhatjuk ki a magas triglicerid-szint diagnózisát. Triglicerid szűrővizsgálatot elsősorban a ha­si-típusú elhízottaknál, cukorbetegeknél, alkoholt fogyasz­tóknál, vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedőknél, hasnyál­mirigy-gyulladáson átesetteknél, vesebetegségben és a terhes­ség idején érdemes végezni, mindig laboratóriumi vizsgálattal.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.