Koleszterin

Aszpirin nem csökkenti a koleszterin szintet, de szívinfartkus esetén hasznos

Szögezzük le gyorsan: az aszpirin nem csökkenti a koleszterinszintet.

De mi az, amire jó?

A véralvadásra és a gyulladásokra gyakorolt hatásai azonban annyira jelentősek, hogy mindenkinek, akinek ismert szívbetegsége vagy cukorbetegsége van, illetve akinek esetében a szívbetegség legalább két rizikófaktora jelen van (és nem okoz neki gondot az aszpirin szedése), célszerű az orvosával egyeztetve bevenni naponta egy szem kis dózisú aszpirint (100 milligramm). Az aszpirin „síkosabbá” teszi a vérlemezkéket, így azok kisebb valószínűséggel tapadnak meg az erekben lévő plakkokon. Csökkenti a gyulladásokat is, amelyek a szívbetegség legjellegzetesebb velejárói közé tartoznak, és szerepet játszanak a plakk-kéződésben.

Az aszpirin „síkosabbá" teszi a vérlemezkéket.
Az aszpirin „síkosabbá” teszi a vérlemezkéket.

Többszörösen igazolást nyert, hogy az aszpirin szívbetegek esetében csökkenti egy újabb szívinfarktus vagy stroke, illetve a halálozás kockázatát, de az egészségesek szívinfarktus-kockázatát is. Nem szívbeteg személyek körében végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a naponta szedett aszpirin 32 százalékkal csökkentheti a nem halálos kimenetelű szívinfarktus valószínűségét.

Mellékhatások

Az aszpirin legfőbb gyengéje az erőssége. Mivel az egész véralvadási rendszerre hat, megnöveli az emésztőrendszeri fekélyek vagy a gyomor nyálkahártyájának gyulladása által kiváltott vérzések, valamint a vérzéses stroke kockázatát (ez utóbbit nem egy agyi ér elzáródása, hanem annak meg-repedése okozza).

Figyelmeztetés!

Ha vérhígító gyógyszereket, például warfarint szedünk, az aszpirin rendszeres szedésének megkezdése előtt kérjük ki orvosunk tanácsát. A kétféle szer együttes hatása igen nagy veszélyt jelenthet. Azzal is tisztában kell lenni, hogy az aszpirin fokozhatja egyes étrend-kiegészítők, például az E-vitamin, a Ginkgo biloba (páfrányfenyő), az orbáncfű és mások vérhígító hatását is.

(Az Életmódjavító Program keretében szedett halolajnak is van vérhígító hatása, de az aszpirinnel együtt való szedés szívre gyakorolt kedvező hatásai valószínűleg többet nyomnak a latban a kockázatoknál.) Amikor az aszpirin szedésének előnyeit és hátrányait vitatjuk meg kezelőorvosunkkal, feltétlenül tájékoztassuk minden étrend-kiegészítőről, amelyet rendszeresen szedünk.

Adagolás

Naponta egy csökkentett dózisú aszpirin (100 milligramm).

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.