Szívbetegség

A vér hígítása – szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez

Ha valakinek magas a kockázata a szív- és érrendszeri betegségekre, vagy már elszenvedett egy stroke-ot vagy szívinfarktust, bevett orvosi gyakorlat, hogy aszpirint írnak fel neki a vér hígítása, s ezáltal egy újabb elzáródás elkerülése érdekében. Az aszpirin ugyanis blokkolja bizonyos típusú prosztaglandinok termelődését, melyek növelik a gyulladás és a vérrögképződés esélyét. Az aszpirinnak azonban számos mellékhatása is van, és terhes nők, idősek, illetve gyermekek esetében csak megfelelő óvatossággal alkalmazhatók. Azt is tudjuk róla, hogy súlyosbítja az asztmát, az allergiát és az orrpolipot. Az EPA-nak nincsenek ilyen mellékhatásai, és amellett, hogy az aszpirinhez hasonlóan hígítja a vért.

Az aszpirin hígítja a vért.
Az aszpirin hígítja a vért.

Egy rövid figyelmeztetés: mind a halolaj, mind az aszpirin hígítja a vért. A két anyag együttes, nagy mennyiségű használata egy potenciálisan káros állapothoz vezethet, melynek során a vér nem alvad meg, és sérülések esetén ez hosszan tartó vérzést eredményezhet. Épp ezért talán nem tanácsos folyamatos aszpirinszedést magas dózisú halolaj kiegészítőkkel kombinálni, hacsak nem az orvosunk tanácsára tesszük. és csökkenti a gyulladást, még a vérzsír és a koleszterin szintjét is csökkenti.

Manapság már nagyon sok orvos ajánlja az EPA táplálék kiegészítő használatát azoknak a pácienseknek.

Főleg, akiknél fennáll a szív- és érrendszeri betegség kockázata, és gyakran más gyógyszerek, például az aszpirin mellett, illetve helyett írják fel. Dr. Rodney Foale, a londoni St. Mary Kórház kardiológus főorvosa szerint a halolaj táplálék kiegészítő fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki a rizikócsoportba tartozik, és nem fogyaszt olajos halat hetente kétszer vagy háromszor.

A cukor az nagyon veszélyes!
A cukor az nagyon veszélyes!

 Az EPA a cukorbetegek számára is nagyon hasznos lehet!

hiszen a betegség egyik komoly mellékhatása az artériák károsodása által okozott rossz vérkeringés. Egy 20 cukorbetegen végzett felmérés azt az eredményt hozta, hogy azoknak a pácienseknek a vérkeringése, akik EPA-ban gazdag halolajjal kiegészített étrendet kaptak, sokkal nagyobb mértékben javult, mint azoké a betegeké, aki olíva olajat fogyasztottak.

Természetesen a megelőzés jobb, mint a gyógyítás, és az eszkimókhoz hasonlóan nekünk is be kellene építenünk az EPA-t az étrendünkbe, hogy minimalizáljuk a kockázatunkat a szív- és érrendszeri betegségekre.

Az omega-6 olajok szerepe

Bár a legtöbb figyelmet a leginkább halolajban megtalálható omega-3 esszenciális zsírok kapták, a másik típusú, omega-6 családba tartozó olajok fogyasztása is bizonyított pozitív hatásokkal rendelkezik. Ezeket a napraforgómagból, szezámmagból és dióból hidegen satolt olajokban találhatjuk meg, ám a legaktívabb, gamma-linolénsavként (GLA) ismert formáját a ligetszépeolaj és a borágóolaj tartalmazza.

Renaud professzor, a lyoni Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Intézet munkatársa Kréta szigetének lakosságát tanulmányozta, ahol is a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának aránya a világon a legalacsonyabbak közt van. Renaud a helyi lakosok vérében az átlagosnál 68 százalékkal több GLA-t talált. A GLA – az EPA-hoz hasonlóan – egy természetes véralvadásgátló és gyulladáscsökkentő szer, mely megakadályozza a vérrögök képződését, s ezért érdemes az étrendünkbe foglalni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.