Koleszterin

Elektronsugaras számítógépes tomográfia az szívbetegség vizsgálatához

Ismerje meg ezt a korszerű technológiát, az EBCT-t!

Ilyen nincs itthon! Úgyhogy ne zabálj annyit!
Sajnos Ilyen berendezés nincs itthon.

Mi lenne, ha egy röntgenvizsgálat képes volna kimutatni a szívbetegséget vagy jelezné a kockázatát? Egyes kutatók szerint ez ma már lehetséges. Az elektronsugaras számítógépes tomográfia (ECBT) segítségével az orvosok kalcium-lerakódásokat kereshetnek az erek falában; ha sok a kalcium, az sok plakkot jelent.

A koszorúér-betegség tüneteit mutató személyeknél az erek elmeszesedésének mértéke megbízhatóbban jelzi a szívinfarktus kockázatát, mint a magas koleszterinszint, a kor, a családi előfordulás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a dohányzás. A kutatások szerint a meszesedés még a tünetmentes személyeknél is koszorúér-betegséget jelez, és megelőző intézkedéseket tesz indokolttá.

Minden esetben szükség lehet az EBCT-re?

Az azonban vitatható, hogy az EBCT jelentősen javítja-e a más, olcsóbb szűrő-vizsgálatokkal kapott eredményeket. Ha például valakinek magas a koleszterin-szintje, magas a vérnyomása, és még cukorbeteg is, ugyan mi szükség van EBCT-re ahhoz, hogy bizonyítást nyerjen esetében a magas kockázat? Ha pedig nincsenek kockázati tényezők (azaz rendben van a koleszterinszintje és a vérnyomása, nem cukorbeteg, és nem dohányzik), vajon EBCT kell ahhoz, hogy közöljék vele, hogy egészséges?

Milyen esetben ajánlott elvégeztetni az EBCT-t?

Ha valakinek a családjában halmozottan fordult elő koszorúér-betegség, de nem áll fenn egyéb egyértelmű rizikótényező, akkor érdemes elvégezni az EBCT-vizsgálatot az esetleges rejtett problémák kimutatására. Emellett az EBCT-nek van egy további előnye: egy kép ezer szónál is többet ér, ha a motivációról van szó.

Ha a jobb oldali ábrát látod a kimutatáson, Neked annyi 🙂

Ha valaki a saját szemével látja elmeszesedett artériáit, nagyobb ösztönzést érez az egészségesebb életmódra, mint az, akivel csupán közlik, hogy magas a koleszterinszintje. A dolog azonban visszájára is fordulhat: leírták, hogy a változás korán átesett nők, akiknek normálisnak találták a kalciumszintjét, kisebb hajlandóságot mutattak arra, hogy változtassanak egészségtelen szokásaikon.

A konklúzió az EBCT-vel kapcsolatban

A lényeg az, hogy a vizsgálat esetenként hasznos lehet az előrejelzésben és a koszorúér-betegség kockázatának tisztázásában. Egyelőre azonban nem világos, hogy kiknél érdemes elvégezni. Nincs értelme annak, hogy saját elhatározásunkból felkeressük az EBCT-vizsgálatot kínáló központok valamelyikét; csak akkor menjünk ilyen vizsgálatra, ha azt orvosunk javasolja.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.