Magasvérnyomás kezelése

A dohányzás elhagyása létfontosságú a hipertónia kezelésében!

A hipertóniás beteg életmódjának megváltoztatásához hozzá tarto­zik a dohányzás elhagyása vagy legalább jelentős mérséklése. Saj­nos, enélkül nem lehet eredményesen küzdeni a magasvérnyomás­betegség következményei ellen.

Dohányzás elleni küzdelem, megelőzés

Az a beteg, aki rendszeresen szedi a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, ugyanakkor képtelen leszok­ni a cigarettájáról, hasonlatos ahhoz a gazdához, aki lyukas hordóba tölti a borát.  A dohányzás elleni küzdelmet legjobb már gyermek­korban elkezdeni, mert nagyon sokan azért szoknak rá, mert serdü­lőkorban nem akarnak kevésbé felnőttnek tűnni, mint cigarettázó ba­rátaik.

Megfelelő neveléssel és nem feltétlenül a tiltással, meg lehet akadályozni, hogy a serdülő egyáltalán ne is kezdje el a dohányzást. Ha már valaki rászokott, sokkal nehezebb megvonni tőle, ugyanis a dohány élvezete függőséget (dependenciát) okoz éppúgy, mint az alkohol vagy kábítószerek.

Megvonási reakciók

Ez azt jelenti, hogy a cigarettázó ember szervezetének minden sejtjében megváltozik az anyagcsere, bizonyos kémiai folyamatok csakis a nikotin jelenlété­ben tudnak létrejönni, és ha a nikotin nem kerül a sejtekbe, zavar tá­mad a működésükbe. E zavarok összessége az ún. megvonási reak­ció, vagyis a szervezet, mint egész is heves tünetekkel reagál a nikotin elvonására  és ezek a kellemetlen tünetek (álmosság, idegesség, nyálzás, esetleg remegés stb.) csakis a nikotintól, vagyis a dohány­zástól múlnak el. A tünetek annál hevesebbek, minél többet dohány­zott az illető, és annál tovább is tartanak.

Persze egyéni különbségek is adódhatnak e tünetek súlyossága szempontjából, és a megvonási reakció távolról sem olyan súlyos, mint pl. az idült alkoholisták elvo­nási tünetei, vagy a kábítószer-élvezők iszonyú kínjai, amíg meg nem kapják az újabb adagot. A dohányzás abbahagyása nem okoz ilyen súlyos tüneteket, mert a nikotinnal szemben nem alakul ki olyan mértékű függőség, mint az ún.,,kemény” drogokkal szem­ben, de így is nagy akaraterőre van szüksége annak, aki az évtizede­ken keresztül meg szokott napi másfél dobozról le akar szokni.

A dohányzás elhagyásával megelőzhető a trombózis?

Álta­lában a leszokást az segíti hatásosan elő, ha a dohányost vagy közvetlen környezetében egy erős dohányost eléri az infarktus vagy agyvérzés. Ez persze nem lehet sem betegnek, sem pedig orvosának a célja, a dohányzást akkor kell abbahagyni, amikor még nem ala­kultak ki az érrendszerben azok az elváltozások, melyek a trombó­zisra vagy az ér megrepedésére hajlamosítanak.

Jegyezzük meg! Kimutatták, hogy akármilyen hosszú ideje dohányzik valaki, a cigaretta elhagyása után csökken a vérlemezkék összecsapódási hajlama, vagyis mérséklődik a trombózis kialakulásának veszélye. Érdemes tehát bármikor abba­hagyni a dohányzást, csak használ magának az, aki abbahagyja!

Az elhízás veszélye

A dohányzásról való leszokásnak van egy veszélye, amit minden dohányos ismer: az elhízás. Ennek az oka nem teljesen ismert, de biztosan szerepet játszik benne az, hogy a dohányos a cigaretta meg­gyújtásával kapcsolatos „ceremóniát” evéssel helyettesíti. További oka lehet, hogy a dohányos szervezet rosszabbul hasznosítja a bevitt táplálékot, ezért még azonos mennyiségű étel elfogyasztása esetén is bekövetkezhet a hízás.

Mivel a kövérség is kockázati tényező, mely ráadásul a vérnyomást is növeli, feltétlenül oda kell figyelnie a leszo­kást tervező dohányosnak, hogy a korábbinál kevesebbet, helye­sebben: energiában szegényebb étrendet fogyasszon.

Tabletták, rágógumik

Bizonyos segítséget nyújthat a dohányzás elhagyásához a megvo­nási tüneteket mérsékelő, nikotintartalmú rágógumi vagy tabletták rágása. Az így bekerülő nikotin természetesen éppúgy káros, mint a belélegzett, de legalább a füstben levő kátrány rákkeltő hatását így ki lehet kapcsolni. Nyilván a nikotintartalmú szerek élvezete csak addig ésszerű, amíg az elvonási tünetek el nem múlnak.

Ha végképp nem sikerül valakinek a dohányzásról lemondania, még mindig job­ban jár, ha cigaretta helyett szivarra vagy pipára gyújt rá így ugyanis kevesebb füst és valamivel kevesebb nikotin kerül a szerve­zetbe, és a tüdőrák veszélye éppúgy csökken, mint a szívinfarktusé vagy agy trombózisé igaz, hogy a nyelv- és ajakrák veszélye vi­szont fokozódik. Leghelyesebb tehát teljesen és véglegesen lemon­dani a dohányzásról: ezzel teszi a legjobbat önmagának a dohányos, de családjának és környezetének is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.