Magasvérnyomás kezelése

A magasvérnyomás-betegség előfordulása – statisztika

Az olvasó számára is meglepő és megdöbbentő adatokat tártak fel az USA népességének vizsgálatakor. Két időszakban történt vérnyomásérték­ felmérés, nagy populációban. Az első mérést 1976 és 1980 között, a másodikat 1988 és 1991 között végezték, az eredményeket 1993-ban pub­likálták.

A technikai feltételek teljesen megfeleltek a mai követelményeknek, mert alkalmazták az ismételt – 3 egymást követő – mérést, és ezek átlagértékét rögzítették. A hipertónia határértéke 140/90 Hgmm volt. Ezen határérték feletti mérésátlag esetében beszéltek hipertóniáról. A mérést irányító munkacsoport feladata az volt, hogy a populáció számára a magas vérnyomással foglalkozó nevelési, oktatási programot dolgozzon ki.

65 év felett…

A két mérési periódus között, mint látjuk, valamivel több, mint 10 év különbség volt. A korcsoportokra bontott elemzésnél kiderült, hogy a kor előrehaladásával a magas vérnyomásban szenvedők száma rohamosan növekszik: a 65 év feletti korcsoportban már 60% feletti előfordulást talál­tak. Gondoljunk csak bele, több mint minden második embernél magas vérnyomást igazoltak!

A második mérésnél az arányszámok az összes korcsoportban alacso­nyabbak voltak. Becsült számadatok szerint az első felmérésnél 58 millió, a másodiknál 50 millió ember szenvedett magas vérnyomásban. Ehhez természetes azt is tudni kell, hogy az első mérésnél, amikor a lakosokat hirtelen hívták be a rendelőbe, feltehetően magasabb vérnyomásértékeket kaptak a vizsgálók („fehér köpeny”-reakció). Ennek kiküszöbölése érdekében a második mérést a betegek otthonában végezték. Ez is szerepet játszhatott az alacsonyabb értékek alakulásáért.

Mégis mindezek figyelembevételével gondoljunk csak arra, hogy a mérések szerint az USA teljes lakosságának 20%-a kóros értékeket muta­tott, tehát kezelésre szorult.

A legtöbb adattal az USA rendelkezik

A teljes populációban újonnan felfedezett esetek száma (incidencia) a kor előrehaladásával növekszik, és a 65 év feletti populációban meghaladja a 20%-ot.

Ami a felnőtt lakosságot illeti: az egyes korcsoportokban – a kor előrehaladásával együtt – egyre magasabb a magas vérnyomásban szenvedők száma. Ez a 90-es évek elején az USA-ban mintegy 50 millió lakost jelentett.

A 65 év feletti korcsoportban ez dominánsan ún. izolált szisztolés vérnyo­más-emelkedést jelentett. Nem jobb a helyzet Magyarországon sem. A korcsoportok vonatkozásában csaknem azonos adatok állnak hazánkban is rendelkezésre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.