Magasvérnyomás kezelése

A magas vérnyomás első tünetei

Nagyon fontos tudnunk, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegek többsége semmiféle panaszt nem érez, még akkor sem, mikor már az egyes szerveket az emelkedett vérnyomás jelentősen károsította. Ezért két fontos dologra hívom fel a figyelmet:

  • egyszerű, de jellemző panaszokra is érdemes figyelni,
  • időszakosan, minden évben legalább egyszer, teljes panasz­mentesség esetében is indokolt a vérnyomást megméretni.

Jellemzőnek tartott panaszok

Fejfájás

Ez a panasz nagyon gyakori nem hipertóniás betegeknél is, mégis érdemes felfigyelni különösen, ha ismétlődik, tarkótáji nyomással, gyenge­ségérzéssel jár együtt. A fejfájás nem ritkán tompultságérzéssel, kábult­sággal társul: nem forog jól az agy. Gyakran felébredéskor jelzik a betegek, rendszerint néhány óra alatt, sokszor fájdalomcsillapító nélkül is, megszűnik.

Látászavar

A magasvérnyomás-betegség igen érzékenyen érinti a szemet, a szem finomabb részeit, és ott nagyon hamar jelentős érkárosodás alakul ki, vérzés léphet fel. Mindez sokszor igen komolyan befolyásolja a látást. Látászavar esetében természetesen szemészhez szoktak menni először az emberek. Nem ritka, hogy ott fedezik fel a betegséget. A szem a vér­nyomás tükre – szokták mondani, és ebben sok igazság van, hiszen speciális szemtükörrel az orvos képes megvizsgálni a szemfeneket, és így felfedezheti a magas vérnyomás jellegzetes tüneteit.

Orrvérzés

A másik igen korai vagy első tünet, amely a betegség jelenlétére utalhat. Ilyen esetekben az orrban lévő finom hajszálerek – az igen magas vér­nyomás hatására – megrepednek, és vérzés keletkezik.

Terhelésre jelentkező nehézlégzés

A magas vérnyomás tartós fennállása nagy teher a szív számára, amely a teher leküzdése érdekében növeli a szívizomtömeget. A megnövekedett izomzattal nem arányos az érellátás (koszorús erek), és különösen terhelésre nehézlégzés alakul ki. Sokszor arról veszi észre a beteg, hogy valami nincs rendben, hogy nem bírja a kis terhelést sem, nem tud lépcsőn menni. Hamar elfárad és nehéz a légzése. Ezen panasz kialakulása már határozottan emelkedett vérnyomásértékre utal.

Nem ritkán szexuális aktus közben lépnek fel ezek a panaszok, mert ilyenkor az egészséges egyénben is nagy, mértékben megemelkedik a vérnyomás.

Mellkasi fájdalom

A magas vérnyomás együtt jár az erek, így a koszorúserek károsodásával, fokozódik a meszesedés. A koszorúserek szűkülete bizonyos határon túl anginás rohamot okoz.

Levertség, gyengeségérzés

A magasvérnyomás-betegségben szenvedők gyakran beszámolnak nagy­fokú fáradékonyságról, levertségről.

Megszédülés

A hipertónia nem hagyja épen az agyi ereket sem. Az itt kialakuló érkárosodásoknak sokszor igen komoly szövődményei vannak: érelzáródás, vérzés, agyszövet-ellágyulás stb. Az agyi keringés károsodására utalhat a szédülés. Ilyen esetekben sürgősen ki kell vizsgál­ni a beteget.

Sajátos tünetegyüttes – Alvási légzésleállási szindróma

Az utóbbi években felfigyeltek egy fontos klinikai jelenségre, amely szerint középkorú vagy idősebb embereknél (elsősorban férfiaknál) alvás közben, hosszabb-rövidebb ideig tartó légzésleállás alakul ki. Akkor beszélünk valódi károsodásról, amikor a légzésleállások időtartama több mint 10 másodpercig tart. Ha éjjel egy óra alatt, több mint 5 ilyen légzésszünet alakul ki, akkor olyan tünetegyüttessel állunk szemben, ame­lyet már kezelni kell.

Ez a jelenség azért fontos számunkra, mert a betegség komoly testsúly­növekedéssel, magas vérnyomás kialakulásával jár együtt. A légzésleállás részben centrális okok miatt (nincs impulzusa a légzőizmoknak), részben – a kor előrehaladásával is összefüggő – garatizom-renyheség, nyelvhátracsúszás miatt alakul ki. Jellemző, hogy ezen betegek erősen horkolnak, nappal aluszékonyak, és az esetek 80%-ában magas vérnyomásuk van.

  • Aki erősen horkol, nappal álmos, és még elhízott is, feltétlenül nézéssé meg a vérnyomását!
  • A vérnyomásmérés egyszerű vizsgálat, ezért ha a fenti panaszok jelentkeznek, még akkor is méresse meg a vérnyomását, ha a panaszokra más logikus magyarázatot talál!

Milyen vizsgálatokat végeznek az orvosok, amikor a betegnél magas vérnyomást találnak?

  • A beteg részletes kikérdezése, melyre azért van szükség, mert nem ritka a családi halmozódás. Másrészt: a magas vérnyomás lezajlott betegségek (elsősorban vesebetegségek) maradványtünete is lehet.
  • A szív rizikófaktorainak meghatározása. Ezen faktorokat a legtöbb ember ismeri. Az előzőkben utaltunk arra, melyek ezek, és milyen szerepet játszanak a magas vérnyomás kialakulásában. Felderítésük fontos, mert a gyógyszeres terápián kívül ezek megszüntetése vagy mérséklése nagyon fontos.
  • Bizonyos laboratóriumi és eszközös vizsgálatok. Közülük a vizeletvizsgálat, a vesefunkció elemzése és a szemfenéki kép megtekin­tése a legfontosabb.
  • Minden betegnél EKG-t készítenek. Újabban az EKG-n túl a szív ultrahangvizsgálatát is javasolják, mert kitűnően jelzi a magas vérnyomás következtében kialakult szívterhelés mértékét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.