Magasvérnyomás kezelése

Hogyan hat a kávé a vérnyomásra a szív egészségére?

Hogyan mondjunk le a kávéról?

Mivel a koffein enyhe függőséget okozó szer, a kávésbögre szögre akasztása után néhány napon át elvonási tüneteink jelentkezhetnek: fejfájás, kimerültség és ingerlékenység.

Csésze kávé

A legjobb tehát az, ha fokozatosan szokunk le, például naponta megfelezzük az elfogyasztott koffein mennyiségét. Ugyanígy járjunk el a koffeintartalmú teák és üdítők esetében is.

Íme, néhány további tanács az átállás megkönnyítésére – különösen akkor, ha a koffeint reggeli frissítőként használtuk.

  • Az ébredést megkönnyítendő reggel, felkelés után azonnal gyújtsunk lámpát, vagy húzzuk fel a redőnyt.
  • Végezzünk reggeli tornát, amely energiával tölt fel bennünket.
  • Ügyeljünk arra, hogy a reggelire fogyasztott élelmiszerek tartalmazzanak fehérjét. Kimutatták, hogy a fehérjék éberebbé teszik az agyat. Együnk reggelire zsírszegény joghurtot vagy túrót, de a gabonapehelyre öntött fölözött tej is megfelel. Kerüljük a sok zsiradékot tartalmazó bacont és kolbászt – az ezekben lévő zsírtól letargikusnak érezhetjük magunkat.
  • Vannak, akik a kávézás abbahagyása után székrekedéssel küszködnek. Sok magas rosttartalmú ennivaló (gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonakészítmény) és elegendő folyadék fogyasztásával megoldhatjuk a problémát.
  • Ha megfájdul a fejünk, a fájdalomcsillapító segíthet, de ügyeljünk, hogy a készítményben ne legyen koffein, mert ezzel csupán a koffein forrását változtatjuk meg.

Hogyan főzünk kávét?

Kávé készítése

1975 előtt azok az férfiak, akik naponta öt vagy több csésze kávét ittak, két és félszer nagyobb valószínűséggel váltak szívbeteggé, mint a velük egykorú, kávét nem ivó társaik. 1975 óta azonban úgy tűnik, hogy még az ekkora kávémennyiséget fogyasztóknál sem nagyobb semmivel a szívbetegség kockázata, mint a kávét teljesen elutasítók körében.

Mi változott? A jelek szerint a kávéfőzés módja. Az emberek lassan kezdenek áttérni a nyomás alatt főzött presszókávéról a filteres kávéra. Egyes kutatások szerint a presszókávé növelheti a koleszterinszintet, s ezzel a szívbetegség kockázatát is. A fokozottabb veszélyt nem a koffein okozza, hanem a kávébab zsírtartalma. A papírszűrőn ugyanis fennakadnak ezek a zsírok.

Koffein itt és ott

Az italok koffeintartalma termékenként változó. Az alábbiakban olvasható átlagos értékek alapján képet kaphatunk arról, mennyi koffeint fogyasztunk naponta. Ehhez az információhoz nem juthatunk hozzá az italok címkéit olvasgatva, a gyártók ugyanis nem mindig tüntetik fel a koffeintartalmat.

ForrásKoffeintartalom
Kávé (2,5 dl)
Filteres135 mg
Instant95 mg
Koffeinmentes5 mg
Tea (2,5 dl)
Fekete tea (levél vagy zacskós)50 mg
Zöld tea30 mg
Instant15 mg
Koffeintartalmú üdítőitalok (3,5 dl)
Kólák35-50 mg
Gyökérsör25 mg
Egyéb40-60 mg
Koffeinezett ásványvíz (5 dl)50-125 mg
Csokoládé (45 g-os szelet)10-30 mg
Vény nélkül kapható fejfájás-csillapító (2 tabletta)60-130 mg

Okoz-e magasvérnyomás-betegséget a rendszeres kávéfogyasztás?

A kávéfogyasztás, az egyéni érzékenységtől függően, csak kismér­tékű vérnyomás emelkedést okoz, vagy nem változtatja meg a vérnyomást

Alkalmasint az 1820-as évektől kezdődően terjedt el a koffein és másik két alkaloida (teofillin és teobromin) fogyasztása különféle italokban (kávé, tea, kakaó, cola stb.). A koffein és a teofillin a kávéban és a teában, a teobromin pedig a kakaóban fordul elő legnagyobb mennyiségben. Mind­három alkaloida izgatja a központi idegrendszert, serkenti a szívműködést és fokozza a diuresist.

Koffein hatása

A koffein összetett vérkeringési hatásokat vált ki, mert egyfelől érvé­nyesül a központi idegrendszert serkentő hatása, másfelől közvetlenül is be­folyásolja a szívműködést. Ezért előfordul, hogy a vaguson keresztül lassítja a szívműködést, majd a közvetlen szívhatás eredményeként pedig szaporább lesz a pulzus. Néhány Hgmm-el emelkedik a vérnyomás. A vasomotor központon keresztül érszűkületet okoz a splanchnicus területen, s értágulatot az izomban, a vesében, az agyban, s a coronariákban, következésképpen megváltozik a véreloszlás. Ezek a keringésváltozások is szerepet játszanak a fáradtságérzés csökkentésében.

Miután sokféleképpen lehet elkészíteni a kávét és a teát is, ezért csak hozzávetőleges az, hogy egy dupla presszókávé 100 mg, egy csésze tea pedig 30-70 mg koffeint tartalmaz. Éppen a változó koffein­tartalom miatt előfordulhat túladagolás (250 mg), bár a koffein iránti ér­zékenység igen változó. Az akut túladagolás tünetei: szapora szívműködés, amely aritmiássá válhat, extraszisztolék jelentkezhetnek, emel­kedik a vérnyomás, kipirul az arc, nyugtalanság, ingerlékenység, izgatottság, izomrángások, gyomor-bél panaszok, fokozott diuresis, álmatlanság.

A túladagolás tehát kellemetlen tünetekkel jár, de maradandó károsodást nem okoz. A krónikus túladagolás esetén, tehát a rendszeresen túl sok kávét fo­gyasztóknál állandósul az izgatottság, az ingerlékenység, az insomnia, a kézremegés, izomrángások, élénk reflexek és palpitáció.

Kávé fo­gyasztása

Meg kell nyugtatnunk minden hipertóniában szenvedő beteget, hogy tudományosan meg­alapozott tény: a kávé nem ártalmas a vérkeringésre, a vérnyomást is csak akkor emeli, ha valaki nincs hozzászokva. Rendszeres feketekávé-fogyasztás esetén 2 – 3 nap alatt kialakul a hozzászokás, legfeljebb kisebb szívdobogás vagy belső feszültség jelentkezhet a kávé elfogyasztása után, de a vérnyomás nem emelkedik számottevő­en. Ha tehát valaki korábban is rendszeresen fogyasztott kávét, sem­mi ok sincs arra, hogy erről a szenvedélyéről lemondjon.

Aki még sose ivott, nem árt, ha vigyáz az első napokban, nagyon súlyos, még nem beállított hipertóniás beteg semmiképp se kezdjen el kávét fo­gyasztani, ha korábban ezt nem tette. Kétségtelen, hogy vannak emberek, akik a kávéra a szokottnál erősebben reagálnak, és rendszeres fogyasztás esetén is minden alkalommal rosszul lesznek, ilyen be­teg persze jobban teszi, ha sose iszik kávét, és esetleg teát fogyaszt élénkítőként.

Idős embereknél

Idős embernek a közhiedelemmel ellentétben javítja a vérkeringését a kávé, általában élénkebbé, mozgékonyabbá, tevékenyebbé válnak, ami csak hasznára válik egy idős embernek, ugyanakkor az éjszaka jelentkező időskori nyugtalanságot, zavartsá­got általában jól meg lehet szüntetni egy erős feketekávéval.

A rend­szeres kávéfogyasztóknak persze nem szabad elfelejteniük, hogy a kávé koffeintartalmánál fogva fokozza a gyomorsav termelését, ezért nem célszerű éhgyomorra fogyasztani: kevés zsírmentes tej ezt a ha­tást jól ellensúlyozza. Fekélybetegek viszont semmiképp se fogyasszanak feketekávét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.