Magasvérnyomás kezelése

Gyógyszerek: fogyasztói útmutató vérnyomáscsökkentőkhöz

Alig 50 évvel ezelőtt, ha valakinél magas vérnyomást állapítottak meg, az szinte egyet jelentett a halálos ítélettel. Szerencsére ez ma már nem így van. A gyógyszereknek köszönhetően jóval biztatóbb a kép. A gyógyszerek életet menthetnek, de a megfelelő készítmény kiválasztása nem könnyű feladat.

Gyógyszerek

A LÉNYEG Nyugodjunk meg, van olyan gyógyszer, amelyet mintha csak nekünk találtak volna ki. Csak meg kell találnunk azt, amelyik a számunkra a leghatékonyabb és  legkevesebb mellékhatással bír.

Gyógyszeres vérnyomáscsökkentés

Miután orvosunk a magas vérnyomás gyógyszeres kezelése mellett dönt, két feladatunk van. Folytatnunk kell a nem gyógyszeres módszerek (megfelelő étrend, testmozgás, stresszcsökkentés) alkalmazását, továbbá együtt kell működnünk orvosunkkal annak érdekében, hogy a gyógyszeres kezelés minél hatékonyabb és mellékhatásoktól mentes legyen.

A magas vérnyomás leszorítására szolgáló gyógyszereket vérnyomáscsökkentőknek nevezzük. E készítmények nem csupán a vérnyomást csökkentik, hanem egy sor betegség, például a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázatát is. Még az életünket is megmenthetik, ahogyan azt az elmúlt két évtizedben több millió ember esetében tették.

A tüneteket persze nem enyhítik, hiszen a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei

Gyógyszer szedése

Szedésük tehát nem olyan, mint amikor lüktető fejfájás ellen bekapunk egy aszpirint, vagy amikor a torokfájást antibiotikummal kezeljük. Idővel azonban mégis jobban érezzük magunkat. Egy vizsgálat során az ilyen gyógyszereket szedő személyek jobb közérzetről s általában jobb egészségi állapotról számoltak be, mint azok, akik placebót kaptak.

Jegyezzük meg! Ne tekintsük személyes kudarcnak, ha az életmódbeli változtatások önmagukban nem voltak elegendők vérnyomásunk csökkentésére. A kutatók szerint gyakran a gének határozzák meg, hogy kinek van szüksége gyógyszeres segítségre magas vérnyomása kezeléséhez.

Következmények. A vérnyomáscsökkentők azonban nem csodaszerek. Természetesen vannak mellékhatásaik, amelyek olykor kifejezetten kellemetlenek. Ilyen például a kimerültség vagy a szexuális élet zavara. Ritkán még az is előfordul, hogy a mellékhatások kioltják a gyógyszer kedvező hatásait. Ámde bármit hallottunk is a vérnyomáscsökkentőkről, higgyük el, a gyógymód nem rosszabb, mint a betegség.

Gyógyszer csökkentése

Ma minden eddiginél többféle – összesen kilenc gyógyszercsoportba sorolható – készítmény áll rendelkezésre a magas vérnyomás kezelésére. A vérnyomáscsökkentők minden egyes csoportja szervezetünk más-más rendszerére hat, és amint az sejthető, megvannak a maguk mellékhatásai is. Az orvosunkkal együttműködve nekünk kell megtalálnunk azt a gyógyszert (vagy talán gyógyszer-kombinációt), amely hatékony, s ugyanakkora lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.