Magasvérnyomás kezelése

Kalóriaszegénység és a hipertónia

A kalóriaszegénységnek, egyszerűbb szavakkal a mértékletes táplálkozásnak kettős jelentősége van a hipertóniás ember életé­ben: közvetlenül csökkenti a vérnyomást és tehermentesíti a szívet a magasabb vérnyomással járó terheléstől. A kalória­szegénység egyébként nemcsak a hipertóniás ember, hanem álta­lában az idősebb korosztály egészséges étrendjének is az alapja. A táplálékfelvételről normális körülmények között szerveze­tünk ösztönösen, automatikusan gondoskodik. Ennek tudható be, hogy az idősebb ember, az esetek döntő többségében, min­denféle ellenőrzés és méricskélés nélkül csökkenti a fogyasztott étel mennyiségét.

Kalóriacsökkentés vérnyomásra gyakorolt hatása

Hogy a kalóriacsökkentés mennyire jelentős tényező – a rend­szerint idősebb korú – hipertóniások étrendjében, azt H. Sarre, a nyugatnémetországi Freiburg in Breisgau orvosegyetemének professzora is igazolta az 1948-49-es években végzett vizsgála­taival.

A város lakossága a háborút követő nyomorúságos táp­lálkozási viszonyok miatt kénytelen-kelletlen éhezett – bár elég sok konyhasót fogyasztottak -, a hipertóniások vérnyomása 10%-kal csökkent. A 60-as évektől kezdve viszont, amikor az NSZK-ban „a gazdasági csoda” következtében a táplálko­zási lehetőségek az ellenkező végletbe csaptak át, a hipertóniá­sok száma ugrásszerűen nőtt, a régebben hipertóniások vér­nyomásértékei pedig az elhízással arányosan emelkedtek.

Idős korban még fontosabb tényező a kalória csökkentése

A hipertóniás emberek döntő többsége az idős emberek cso­portjába tartozik. Idősebb korban az érelmeszesedés esélyei is nőnek, ezért duplán érdemes a bevitt kalória mennyiségét meg­szorítani. A fiatal hipertóniásnak viszont a mérsékelten sószegény étrenden kívül más diétára nincs szüksége.

Mérésekkel is igazolták

Újabban nemcsak általános felfogás, hogy az idős ember kalóriaigénye csökken és így ösztönösen védekezik az érelme­szesedés ellen, hanem ezt kézzelfogható mérések is igazolják. Az embernek születésétől húszéves koráig teljes nyugalom mel­letti anyagcseréje fenntartásához napi 1960 kalóriára van szük­sége. Ezt nevezik alapanyagcserének, és reggel, amikor a beteg még nem evett, fekve, nyugalmi helyzetben, éhgyomorra vizsgálják.

70 éves korban az egynapi alapanyagcsere lebonyolításához már csak 1500 kalória szükséges. 70 éves korra tehát, a 20 éves­hez viszonyítva, kereken 30%-kal csökken a kalóriaszükséglet az alapanyagcsere lebonyolításához. 75 évtől felfelé minden további évtizedben további 10%-kal csökken a kalóriaszükség­let.

Ideális testsúly

A felnőtt ember ideális testsúlya általá­ban annyi kilogramm, ahány centiméterrel meghaladja test­hossza az egy métert. A tömörebb csontozatú és vaskosabb izomzatú férfiaké általában egy-két kilogrammal több, a nőké viszont csontjaik és izomzatuk karcsúsága miatt körülbelül ugyanennyivel kevesebb. Nem szabad azonban megfeledkez­nünk arról sem, hogy biológiai átlagértékről van szó, ahol az ideálistól való kisebb-nagyobb eltérések mindig előfordulnak anélkül, hogy azokat kórosnak kellene tekintenünk.

A hipertóniás és a negyven évnél idősebb embernek ahhoz, hogy az érelmeszesedést étrendjével megelőzze, természetesen nemcsak a kalóriával kell tisztában lennie, hanem tudnia kell azt is, hogy csökkent kalóriatartalmú étrendjét milyen táp­anyagokból állítsa össze. Ehhez a táplálkozástudomány alapjait nagy vonásokban ismernie kell.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.