Magasvérnyomás kezelése

Hipertóniás gyerekek, hogyan kezeljük?

Régebben az orvosok úgy gondolták, hogy a gyermekkori magas vérnyomás szinte mindig valamilyen más betegség – általában szív vagy veseprobléma – következménye. Ma már tudják, hogy ez nem így van. A kutatások kiderítették, hogy az egyébként egészséges kisebb és nagyobb gyermekek esetében is kialakulhat magas vérnyomás.

magas vérnyomás gyereknél

A szakértők becslése szerint hazánkban a 18 év alatti gyerekek mintegy 2 százalékának magas a vérnyomása, a serdülőkori hipertónia előfordulása pedig 2,53 százalék. A számuk sajnos növekszik, főként azért – mondják a szakemberek -, mert a gyerekek egyre kövérebbek. Ma a 12-13 éves magyar gyermekek 17 százaléka túlsúlyos, 12 százalékuk pedig kimondottan kövér, és ez a magas vérnyomás egyik fő rizikótényezője.

Elhízott gyerek

A gyermekkori magas vérnyomás hazai előfordulása az életkorral nő, és egyre növekvő tendenciát mutat.

Cselekedjünk most!

Gondoskodjunk arról, hogy gyermekeink vérnyomását is évente megmérjék. Ha kiderül a magas vérnyomás, az orvos valószínűleg az étrend megváltoztatását és több testmozgást javasol, esetleg gyógyszereket ír fel. A gyermekek esetében ugyanazokat a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket alkalmazzák, mint a felnőtteknél, csak kisebbek az adagok.

Mit tehetünk a magas vérnyomás ellen?

A diagnózis után számos korábbi szokásunkat át kell értékelnünk és meg kell változtatnunk. Ámde ne csüggedjünk, már a vérnyomás kismértékű visszaszorítása is csökkenti a súlyos kockázatokat.

El kell köteleznünk magunkat az egészséges életmód mellett, és életünk minden egyes napján tartanunk kell magunkat ahhoz, amit elhatároztunk. Ha abbahagyjuk a kezelést, mert „remekül érezzük magunkat”, azt kockáztatjuk, hogy vérnyomásunk ismét ártalmasán magas értékre szökik fel.

Rossz példa!
Rossz példa!

A változás jó. A szakértők azt javasolják, hogy a magas vérnyomásban szenvedők kezdjenek el egy tíz lépésből álló programot. A tennivalók egy részéről – a dohányzás abbahagyása, fogyás, több testmozgás – nyilván sokszor hallottunk már, a többiek közül néhány talán a meglepetés erejével hat. Ilyen lehet a kálium-, a magnézium- és a kalciumbevitel ellenőrzése és szükség szerinti növelése. Emellett a vérnyomásunk csökkentésében és normális szinten tartásában rendkívül hatékony, ha sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonakészítményt és zsírmentes vagy zsírszegény tejterméket fogyasztunk.

Sokaknak pusztán az életmódbeli változtatásokkal sikerül annyira lecsökkenteniük a vérnyomásukat, hogy nem is kell vérnyomáscsökkentő szereket szedniük.

Akár évek óta tudunk arról, hogy egészségünk érdekében meg kellene tennünk e lépéseket, akár most szereztünk róla tudomást, ne habozzunk cselekedni! Rövid időn belül meg fogjuk tapasztalni a kedvező hatásokat, hiszen már a vérnyomás egészen csekély csökkenésével is jelentősen nő annak az esélye, hogy el tudjuk kerülni a komoly problémákat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.