Magasvérnyomás kezelése

Magas vérnyomás

Hogy mit is jelent a magas vérnyomás, azt meglehetősen egyszerű elmagyarázni, hiszen a magas vérnyomás nem más, mint a normális értéktől való eltérés, fölfelé – természetesen. Normális vérnyomásnak általában a 120/80 érték tekintendő, habár ez a sztenderd az egyes országokban kis mértékben eltérő lehet. Magas vérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha az eltérés huzamosabb ideig fennáll, állandósul. A már kialakult magas vérnyomás betegséget hipertóniának hívjuk.

Ilyenkor a magas vérnyomás betegségnek súlyosságától függően háromféle magas vérnyomásról beszélhetünk:

  • Határeseti vérnyomásnak a 120-160/90-104 közötti értékek tekinthetők.
  • Enyhe magas vérnyomásról beszélünk 140-160/95-104 értékek esetén.
  • A közepes magas vérnyomás értéke 140-180/105-114 közötti.
  • Súlyos magas vérnyomásról beszélünk 160/115 értékek fölött beszélhetünk.

A magas vérnyomás súlyosságától függően megkülönböztetjük a határeseti (120-160/90-104), az enyhe (140-160/95-104), a közepes (140-180/105-114) és a súlyos (160+/115+) magas vérnyomást. Ha már kialakult a magasvérnyomás betegség, akkor hipertóniának hívják.

Nézzük mi okozza:

Természetesen fontos tisztázni, hogy mi az oka a magas vérnyomásnak. A szív és a keringés, a vese, illetve a mellékvese működésének zavara, valamint gerincprobléma lehet a háttérben. Az esetek 90 százalékában azonban alapos kivizsgálással sem találnak kiváltó okot, ilyenkor esszenciális magas vérnyomásról beszélnek. Az alábbiakban röviden ismertetünk néhány népi, természetgyógyászati eljárást, melyek segíthetnek vagy legalábbis enyhíthetik a magas vérnyomást.

A szervezet ugyanis arra törekszik, hogy a vér a hajszálerek és a szövetek közötti anyagcserét, a sejtek és szövetek táplálását és működőképességét a kívánatos mértékben biztosítsa. Ha a hajszálerek sejtfalai „érelmeszesedés” következtében kevesebb vért engednek át magukon, és a vér sűrűbbé válik, a szervezet – szükséges intézkedésként – fokozza a vérnyomást.

Gyógyszerek helyett természetes módszerek

Az viszont egyértelmű, hogy ha valaki most szembesül a magas vérnyomásával, és állapota még nem komoly, hanem úgynevezett határeseti vagy enyhe magas vérnyomása van, akkor mindenképpen érdemes néhány hónapon át megpróbálnia az alábbi módszereket, mert lehet, hogy gyógyszer nélkül, csupán természetes anyagok és eljárások segítségével is képes lesz elfogadható értékre leszorítani a vérnyomását.

Közvetlen összehasonlítások alapján a határeseti vagy enyhe magas vérnyomás esetében a nem gyógyszeres terápia – így a helyes étrend, a testmozgás, a relaxáció – hatásosabbnak bizonyult, mint a gyógyszeres kezelés, és ma már amerikai orvosi szaktekintélyek is ezt részesítik előnyben. Természetesen az alternatív módszerek alkalmazása közben is fontos a vérnyomás gyakori ellenőrzése, hogy megbizonyosodjunk eljárásunk eredményességéről, és semmiképpen ne veszélyeztessük az egészségünket.

Életmód/ Étrend magas vérnyomással

Segít a só-, tehát nátriumszegény, de káliumban, magnéziumban és C-vitaminban gazdag, vegetáriánus – vagy legalább sok gyümölcsöt, zöldséget és viszonylag kevés húst, tojást, tejet, zsíros tejtermékeket tartalmazó – étrendre való átállás. Vigyázat: vesebetegeknek problémát okozhat a többlet káliumbevitel!

Sokszor hasznos a fokhagyma és a medvehagyma fogyasztása. Ezeknek nemcsak a vérnyomáscsökkentő, hanem a szívre és az érrendszerre gyakorolt jótékony hatása is fontos.

Ne feledkezzünk meg az ivásról, az elegendő mennyiségű víz fontosságáról, hiszen így is hígítjuk a vért.

Hipertónia

A hipertónia csak az elmúlt évszázadban és főleg az úgy-nevezett fejlett országokban vált népbetegséggé. Ennek több oka van: bőségesebben és zsírosabban táplálkozunk, sokat ülünk, keveset mozgunk, valamint több olyan stressz-hatás ér bennünket, amit nem tudunk feldolgozni, illetve levezetni. Persze régen is létezett stressz, csak könnyebb volt tőle megszabadulni, például favágással, ami biztos módszemek számított. Ma ezt a szerepet tölt(het)i be a mértékletes sportolás, a rendszeres testmozgás, a séta – csak sajnos kevesen élnek vele.

Gyógynövények

Gyakran használ a fagyöngytea. Vigyázat: csakis hidegen készítsük! Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt 1/4 liter vízhez adunk, és egy éjszakán át áztatva, másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük.

Ha biztosak vagyunk abban, hogy a magas vérnyomást a vese elégtelen működése okozza, akkor hasznos lehet az éjszakára a vesetájékra helyezett korpafüves zacskó.

Egy másik tearecept vérnyomás-szabályozásra: 40 g galagonya, 30 g fagyöngy és 30 g pásztortáska. A teakeveréket hideg vizes áztatással készítsük el!

Illóolajok

Ha a magas vérnyomás elsősorban a fokozott stressznek „köszönhető”, akkor más módszerek mellett érdemes kipróbálni – párologtatóba, aromalámpába helyezve – valamilyen nyugtató hatású illóolajat. Elsősorban a levendula-, a citromfű-, a rózsa-, a cédrusfa-, a jázmin-, a mandarin- és a bergamottolaj ajánlott. Kerülendő viszont az izsóp-, a kakukkfű-, az orvosi zsálya és a rozmaringolaj, ezek ugyanis vérnyomásemelő hatásúak!

Táplálékkiegészítők

A már említett fokhagyma étrend-kiegészítőként is hozzá-férhető, sőt egyes készítmények a jellegzetes fokhagymaszagtól is megkímélnek bennünket és környezetünket.

A C-vitamin javítja a mellékvese-hormonok működését, csökkenti a véralvadást. A Q10 koenzim előnyösen hat a szívre és a sejtek energiatermelésére, vérnyomáscsökkentéshez viszont meglehetősen nagy adagra (kb. napi 100 mg-ra) van szükség, és ez sokba kerül.

Hasznos a kalciumot és fele annyi magnéziumot tartalmazó táplálékkiegészítő (a magas vérnyomás gyakran kalciumhiánnyal függ össze).

Gyakran elérhető a vérnyomás csökkenése lecitinnel is, amely emellett zsíroldó hatású, és javítja a májfunkciót. Érdemes kipróbálni az omega-3 zsírsavakban gazdag étrendkiegészítőket, vagyis a tengerihalolajat, illetve a lenmag- vagy kendermagolajat.

Jó tudni

Hogy elkerüljük a hamis vagy félrevezető adatokat, a vérnyomást 5 percnyi ülés vagy fekvés után kell mérni.

Ügyeljünk arra is, hogy a karunk a szívvel egy magasságban legyen. Általában a bal karon végezzük a mérést, de ha kiugró vagy szokatlan értéket kapunk, érdemes a jobb karon is ellenőrizni a vérnyomást. Ilyenkor azonban figyelembe kell venni, hogy a két karon a vérnyomásértékek általában nem egyformák.

Ajánlott egymás utáni 3 napon, naponta többször azonos időben, főképp reggel megmérni a vérnyomást, hogy egyértelmű kép rajzolódjon ki: fennáll-e a magas vérnyomás gyanúja, illetve a betegség. Magát a diagnózist persze bízzuk az orvosra!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.