Magasvérnyomás kezelése

Megdöbbentő eredmények a vérnyomás és a sóbevitel kapcsolatával

Vajon tudjuk, hogy mi a különbség a „sózatlan” és a „nátriummentes” között? Ha nem, érdemes elolvasnunk az alábbi összefoglalót arról, mit jelentenek a címkéken található kifejezések.

NátriummentesAdagonként kevesebb, mint 5 mg nátrium
Igen alacsony nátriumtartalmúAdagonként kevesebb, mint 35 mg nátrium
Alacsony nátriumtartalmúAdagonként kevesebb mint 140 mg nátrium
Hozzáadott só nélkülSózás nélkül készült, de tartalmaz az ételben természetesen jelen lévő nátriumot

A DASH II 412 résztvevője véletlenszerűen „tipikus amerikai” étrendet, illetve DASH-étrendet kapott. (A csalást kizárandó mindenki a kísérlet irányítóitól kapta az összes ennivalót.) Egy hónapon keresztül mindkét csoport tagjai sok sót fogyasztottak (napi 3300 mg-nyit, ami nagyjából megfelel az amerikai átlagnak), a második hónapban közepes mennyiséget kaptak (napi 2400 mg-ot – ez az ajánlott napi maximum), az utolsó, harmadik hónapban pedig csak kevés sót ehettek (napi 1500 mg-ot). A kutatásban részt vevők mintegy 40 százalékának magas (140/90 Hgmm-t meghaladó) volt a vérnyomása, a többiek az „emelkedett normális” kategóriába tartoztak.

Só

Kevés nátrium, alacsony vérnyomás. A vizsgálatok megdöbbentő eredményeket hoztak. Egyértelműen azt jelezték, hogy a kevesebb nátrium bevitele csökkenti a vérnyomást, méghozzá ugyanolyan mértékben, mint akármelyik, magas vérnyomás elleni gyógyszer. A leglátványosabb csökkenés akkor volt megfigyelhető, amikor csak napi 1500 mg sót fogyasztottak. Ennek hatására a szisztolés nyomás átlagosan 8,9 Hgmm-rel, a diasztolés nyomás pedig mintegy 4,5 Hgmm-rel lett alacsonyabb.

Jegyezzük meg! A csökkentett nátriumtartalmú étrend csak az első néhány hétben tűnik ízetlennek. A vizsgálatok szerint, ha kevesebb nátriumot fogyasztunk, a sós íz iránti igényünk is csökken. A legtöbben 14 nap alatt hozzászoknak az alacsonyabb nátriumtartalmú ételekhez.

„A vizsgálataink előtt egyes szakértők kétségbe vonták, hogy érdemes-e csökkenteniük a sóbevitelt azoknak, akik nem szenvednek magas vérnyomásban”,mondta dr. Lawrence.

Appel, a lohns Hopkins Egyetem docense, a tanulmány szerzőinek egyike.

„Ez a vizsgálat véget vet a vitának, s még jobban felhívja a figyelmet arra, hogy milyen óriási hatása lehet az étrend megváltoztatásának a vérnyomásra.”

Az American Heart, Lung and Blood Institute szerint ha az amerikaiak napi 1 kiskanál alá csökkentenék só bevitelüket, az 42 százalékkal csökkentené a stroke, és több mint 20 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

Sósszájúak vagyunk?

Sózás

Akkor hát mennyi sót (nátrium-kloridot) kellene fogyasztanunk? Először is tudnunk kell, hogy a jelenlegi étrendünk valószínűleg sokkal sósabb a kelleténél. A napi szükségletünk nem több 200-500 mg nátriumnál – ez nagyjából egy fél kiskanálnyi sónak felel meg. Mivel a nátrium természetesen is jelen van igen sok élelmiszerben, az almától kezdve a brokkolin át egészen a rizsig, általában eleget fogyasztunk belőle akkor is, ha egyáltalán nem sózzuk meg az ételeinket. Szervezetünk a nátriumot sokféle célra használja, például a folyadékegyensúly fenntartására, az idegi impulzusok továbbítására és a vérnyomás szabályozására.

Ha a többséghez tartozunk, akkor mi is 8-10-szer több sót fogyasztunk a kelleténél: naponta mintegy 4000-6000 mg-ot, azaz 2-3 kiskanálnyit.

Jó tudni: Mielőtt kipróbálnánk valamilyen só pótlót, kérjük ki orvosunk véleményét. Egyes só pótlók („light” sók) nátrium-klorid (konyhasó) és más vegyületek keverékéből állnak. Elképzelhető, hogy a megszokott sós íz eléréséhez többet használunk belőle, mint a közönséges sóból, s ennek eredményeként előfordulhat, hogy egyáltalán nem csökkentjük a só bevitelünket.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.