Magasvérnyomás kezelése

Kevesebb só és kevesebb zsír: dupla hatékonyság

Kétszeresen jól járunk, ha nemcsak nátriumból, hanem zsírból is kevesebbet fogyasztunk. Erről tanúskodik az alábbi táblázat:

Vérnyomás kategóriaVérnyomás csökkenés alacsony zsírtalmú étrend mellett (a só nincs korlátozva)Vérnyomáscsökkenés alacsony sótartalmú étrend mellett (a zsír nincs korlátozva)Vérnyomáscsökkenés alacsony zsír és sótartalmú étrend mellett
Magas vérnyomás3 Hgmm8,3 Hgmm11,5 Hgmm
Emelkedett normális vérnyomás5 Hgmm6,7 Hgmm7,1 Hgmm

De hiszen nem is sózzuk az ételt sem főzéskor, sem az asztalnál – mondhatjuk. Nos, kezdetnek ez is jó. Ám az otthoni sózás csupán 15 százalékát adja az ételeinkbe kerülő sónak.

Étel só és zsír nélkülA túlnyomó többség – a sóbevitel csaknem háromnegyede – „rejtve” érkezik a feldolgozott élelmiszerekkel, a levesporokkal, zöldség konzervekkel, mélyhűtött készételekkel, sajtokkal, kenyérrel és péksüteményekkel, rágcsálnivalókkal, kekszekkel, ízesített müzlikkel, üdítőitalokkal, s a lista a végtelenségig folytatható.

Mi az az álruhás nátrium? Lehet veszélyesebb mint a só!

A nátrium sokféle vegyület formájában lehet jelen az ételeinkben, de ez nem változtatja meg a hatását. Az alábbi nátriumtartalmú összetevők sok feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók:

Nátrium-glutamátSütőpor
Nátrium-bikarbonátNátrium-propionát
Dinátrium-foszfátNátrium-alginát
Nátrium-benzoátNátrium-hidroxid
Nátrium-nitrátNátrium-szulfit

Egyes feldolgozott és gyorséttermi ételek annyira sósak, hogy egyetlen adagban is több mint 1000 mg nátrium van.

Sült krumpli és hamburgerÍgy például számos leves egyetlen tányérnyi adagjának sótartalma jóval meghaladhatja az 1000 mg-ot. Ugyanez mondható el egyetlen hamburgerről, a legtöbb pizza néhány szeletéről, és eseten-ként még a sült csirkemellről is.

Általánosságban igaz, hogy minél inkább feldolgozott egy étel, annál több benne a nátrium. 120 g teljes kiőrlésű búzalisztben például csak 6 mg nátrium van, egy szelet ilyen lisztből sütött kenyérben már 148 mg. Egy friss őszibarack nátriumtartalma 0 mg, egy szelet őszibarackos pitéé ugyanakkor 253 mg.

Búcsú a sószórótól?

Sós mogyoróA DASH II előtt a legtöbb szakorvos azt javasolta, hogy a magas vérnyomásban szenvedők ne fogyasszanak többet napi 2400 mg nátriumnál (ez egy kiskanálnyi sónak felel meg). Azt is gondolták, hogy a magas vérnyomású személyeknek csak egy része – talán a felük – „sóérzékeny,” vagyis csak az ő esetükben várható a sóbevitel korlátozásától a vérnyomás csökkenése. így mindenkinek azt javasolták, hogy néhány hétig kevesebb sót fogyasszon, s ezután ellenőrizték a vérnyomásukat. Ha csökkent, azt tanácsolták, maradjanak meg a korlátozott sóbevitelnél; ha viszont nem volt változás, megengedték nekik, hogy annyi sót egyenek, amennyit csak akarnak.

A DASH II óta azonban számos orvos módosította a nézeteit. A tanulmány kimutatta, hogy minél inkább visszafogjuk a sóbevitelt, annál jobban csökken a vérnyomás. így tehát, bár a sófogyasztás napi 2400 mg-ra való korlátozása is járhat eredménnyel, még jobbnak tűnik a bevitel 1500 mg-ra való csökkentése. Emellett kiderült, hogy a sófogyasztás visszafogása mindenkinél vérnyomáscsökkenést okoz, még a fiatal felnőtteknél és azoknál is, akiknek nem magas a vérnyomásuk.

Kevesebb sóHa tehát a vérnyomásunk a magas vagy az emelkedett normális tartományba esik, számunkra bizonyára előnyös a kevesebb só fogyasztása. Rajtunk és az orvosunkon múlik, hogy mennyivel csökkentjük a sóbevitelt, de minimális célként a napi 2400 mg alatti értéket ajánlatos kitűzni.

Sótalanítás

  • Együnk kevesebb feldolgozott és gyorséttermi ételt.
  • A nyers élelmiszerek, például a zöldség vagy a gyümölcs, természetesen alacsony sótartalmúak.
  • Ha feldolgozott élelmiszereket vásárolunk, olvassuk el figyelmesen a címkét. Keressünk hozzáadott só nélküli vagy alacsony sótartalmú változatokat.
  • Főzéskor ne sózzuk meg az ételt. Esetleg a főzés végén adjuk az ételhez a sót, így kevesebbre lesz szükség.
  • Só helyett ízesítsük ételeinket fűszerekkel, citrommal, limonellával vagy ecettel.
  • Étteremben kérjük, hogy a szakács só nélkül készítse el az ételünket. Sok étterem hajlandó eleget tenni a kérésnek.
  • Tervezzünk előre. Ha tudjuk, hogy a vacsoránk erősen sós lesz, reggelizzünk és ebédeljünk sószegényen.
VIGYÁZAT! A legtöbb embernek jót tesz a sóbevitel csökkentése, ám akadnak olyanok is, akiknek árt. Egyes vesebetegségekben szenvedők számára például gondot okoz a nátrium egészséges szintjének fenntartása. Ha vesebetegek vagyunk, kérjük orvosunk tanácsát, mielőtt jelentősebb étrendi változtatást hajtanánk végre.
Jó ötlet! Vezessünk nátriumnaplót! Olvassuk le az ételek címkéjéről a nátriumtartalmukat, és azt is jegyezzük fel, mennyi sót szórunk az ételekre főzés közben, illetve az asztalnál. Gyűjtsük az adatokat egy kis jegyzet-füzetben. Könnyen lehet, hogy meglepődünk, milyen sok sót fogyasztunk el egy nap alatt. A napló annak eldöntésében is segít, hogyan tudnánk minél több sót elhagyni az étrendünkből.

Figyeljünk az ásványi anyagokra!

A són kívül néhány más ásványi anyag is fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A kutatók már szinte bizonyosak abban, hogy a kálium segít a vérnyomás csökkentésében. A másik két ásványi anyag, a kalcium és a magnézium szerepe még nem tisztázott.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.