Magasvérnyomás kezelése

Miért van szükség a vérnyomás szabályozására?

Nem beszélhetünk külön a vérnyomás szabályozásáról, mert az elválaszthatatlan a vérkeringés másik két meghatározó tényezőjének, az időegység alatt átáramló vérmennyiségnek (Q) és a perifériás ellenállásnak (R) a szabályozásától Ennek a három paraméternek az egységes (integ­rált) szabályozása biztosítja a megfelelő vérkeringést A vérkeringésnek ki kell elégítenie a szervezet időben és térben (szervenként) folytonosan vál­tozó anyagcsereigényeit, s ennek a követelménynek csak egy összetett sza­bályozó mechanizmus segítségével tud megfelelni.

A szív és a vérkeringés

A szívműködés mindenféle külső szabályozó nélkül is fenntartja a vérkeringést nyugalomban, de nem képes kellőképpen alkalmazkodni a külön­böző megterhelésekhez. Márpedig a szervezetet mindig éri valamilyen megter­helés. Megterhelésnek nevezzük az adott időpontban a szervezetet érő külső és belső ingerek összességét. A megterheléssel kiváltott működésváltozások összessége pedig az igénybevétel. Ezért van szükség olyan szabályozásra, amely a megterhelésnek megfelelően módosítja, azaz serkenti vagy gátolja a vérkeringést.

Az emberi test funkcionálisan nem homogén, hanem időben és térben változik az egyes szervek, sőt minden egyes sejt aktivitása. Az időbeli változás azt jelenti, hogy adott szerv (pl. a harántcsíkolt izom) az egyik pillanatban ak­tív, a másik pillanatban pedig nyugalomban van. A térbeli változás azt jelenti, hogy adott időpontban más és más szervek aktívak, illetve vannak nyugalom­ban. Ennek megfelelően változik a szerveken átáramló vér mennyisége, a min­denkori perctérfogat eloszlása (a vérkeringés redisztribúciója).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.