Fogyás és egészség

Csökkenthető-e étrenddel a magas vérnyomás?

Az elhízás vonat­kozásában rendelkezésre állnak a bizonyítékok. Egy vizsgálat alapján számszerűsítve is megfogalmazhat­ták: 5 kg-os testsúlycsökkenés 10 Hgmm-es szisztolés és 6 Hgmm-es diasztolés vérnyomás-csökkenéssel jár. Egy kórházi osztályon végzett 500 kalóriás fogyókúra során az első heti átlagos 3,8 kg-os testsúly-csökkenéssel párhuzamosan még ennél nagyobb mértékű vérnyo­más-csökkenést is észleltek. Ebben ugyan az elhízás és a hipertónia kezelésében is felhasználható mozgásp­rogramoknak is szerepe lehet.

Súlycsökkenés

A súlycsökkenés önálló – a sófogyasztástól is függet­len – szerepét bizonyította a következő két vizsgálat. Az egyikben változatlan sóbevitel mellett egy diétás program keretében 10,5 kg-ot fogyott betegek vérnyo­mása csökkent bizonyíthatóan. Egy másikban extrém mértékben elhízott asszonyok súlyának, koleszterin­szintjének csökkentésére ún. jejunoileális shunt-műtétet végeztek.

A műtét lényege, hogy a több méter hosszú, a táplálék felszívódásában fő szerepet játszó vékonybél nagy részét kiiktatják a táplálék útjából, közvetlen összeköttetést teremtve a bél kezdeti és utolsó szakasza között. A műtét előtti átlagsúlyuk 135 kg volt, egy évvel a műtét után átlag 103 kg (-32 kg). A műtétek előtti átlag 151/93 Hgmm-es vérnyomásér­ték 131/82 Hgmm-re, 20/11 Hgmm-rel csökkent.

Zsír és szénhidrát csökkentése

A fogyókúrák eredményességének feltétele a zsír-és szénhidrátfogyasztás csökkentése. Korszerűen vég­rehajtva ez egyúttal nemcsak a tápanyag kalóriáinak, hanem a koleszterin, az állati eredetű telített zsírok és az alkohol fogyasztásának a csökkentését is jelenti. Az így végrehajtott korszerű fogyókúra kedvező hatás­sal lehet a vérnyomásra is, csökkenteni fogja azt.

A sófogyasztás csökkenésétől várható eredményt már 40 évvel ezelőtt Kempner rizsdiétája igazolta. Az alig néhány milligramm nátriumot tartalmazó rizs fogyasztása sok beteg vérnyomását csökkentette, és különösen a nátrumürítő, „vízhajtó” gyógyszerek be­lépése előtt volt jelentősége.

E gyógyszerek alkalmazása óta már nem szorulunk ilyen sótlan diétákra, de éppen a már említett nagymé­retű Intersalt-vizsgálat is alátámasztotta, hogy mérsé­kelt, napi 1-2 grammos nátrium- (2,5-5 gramm kony­hasó) korlátozás is hatásos a magas vérnyomás kezelésében, gyógyszerek elhagyását teheti lehetővé.

Vízhajtók növelik az infarktus kockázatát?

Arról nem is beszélve, hogy miután éppen a magas vérnyomás betegség kezelésében használt egyes gyógyszerekről, pl. a vízhajtókat is tartalmazókról derült ki, hogy emelik a vérzsírszintet és növelik az infarktus kockázatát, így sokkal természetesebb megoldás lehet a diéta, melynek nincs mellékhatása. A káliumfogyasz­tás növelése csökkenti a vérnyomást az Intersalt-vizsgálat szerint.

Napi mintegy fél gramm káliumnak az étrendhez való hozzáadásával tizenkét év alatt nemcsak a vérnyomás, hanem az agyi érbetegségek okozta halálozás aránya is 40%-kal csökkent. A vegetáriánus táplálkozásra áttértek között is csökkent a vérnyomás a kálium és nátriumbevitel megváltozása alapján, enyhe mértékben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.