Magasvérnyomás kezelése

Miért ártalmas a magas vérnyomás?

Az állandó magas vérnyomás igen-igen megterheli a szervezetünket.

A magas vérnyomás megterhelő

A szív, az agy, a vese, a szem és az artériák nem tudnak megbirkózni a tartósan nagy nyomással. Időt kell kapniuk arra, hogy kicsit pihenhessenek, s ha ez nem történik meg, az súlyos következményekkel jár.

Az orvosi kutatások eredményei teljesen egyértelműen bizonyítják, hogy kezelés nélkül a magas vérnyomás kárt tesz a szervezetünkben, és súlyos problémákat okoz. Az alábbiakban ismertetjük, mi történik a különböző szervekben a megnövekedett nyomás hatására.

Megemelkedik a vérnyomás, ha

  • a szív nagyobb erővel pumpál, … az erek beszűkülnek
  • az erek rugalmassága csökken, s a faluk merevvé és keménnyé válik
  • a keringő vér térfogata megnő.

A magas vérnyomás és az artériák

A kezeletlen magas vérnyomás olyan ördögi kör kiindulópontja lehet, amely egyre inkább megnehezíti ereink számára a vér továbbítását. Az ezáltal kialakuló veszélyes állapotot érelmeszesedésnek nevezzük.

Artéria - metszet

Szűkület. Az ördögi kör a következőképpen jön létre: az erekben lüktető vér állandó nagy nyomása megvastagítja és merevebbé teszi az artériák falában lévő izmokat, s így beszűkül a véredények keresztmetszete. A nagy nyomás az artériák belső falát is károsítja. A vér egyes alakos elemei (a monociták és a vérlemezkék), valamint zsíros anyagok rakódnak le a sérült területeken, s ott kemény plakkokat képeznek, amelyek még jobban

Mit jelent az artériák rugalmatlanná válása?

Az artériák rugalmatlanná válását tudományosan arterioszklerózis (arteriosclerosis)-nak nevezik; a görög szkleroszisz szó „keményedést” jelent. Az artériák zsíros lerakódásokkal és vérlemezkékkel való eltömődése az ateroszklerózis (atherosclerosis); az ather szó a zabkása görög elnevezése. (Az elnevezést bevezető tudósok úgy találták, hogy a lágy, zsíros lerakódások a reggelire fogyasztott kásához hasonlítanak.) A két kifejezést gyakran egymás helyett is használják.

Szűkült artéria

Ez nagyon rossz a szerveinknek és a szöveteinknek, hiszen jelentősen csökken a vérellátásuk. Különösen ártalmas a szívnek, amelynek erőteljesebben kell dolgoznia, hogy át tudja préselni a vért a beszűkült artériákon. Minél erőteljesebben ver a szív, annál magasabb a vérnyomás, és az artériák még jobban káro-sodnak. A kör bezárul.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.