Magasvérnyomás kezelése

Mindenkinek aktívabb szerepet kellene vállalnia saját egészsége megőrzésében!

Ha tudjuk, hogy vérnyomásunk magasabb a normálisnál, a cikksorozatunk segíthet megreformálni az életünket. Már olvashattunk arról, milyen sok embernél alakul ki az élete folyamán magas vérnyomás. Ennek okai nagyrészt a lustaság és a falánkság, vagy szebben mondva a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás.

Lusta életmód
Lusta életmód: egészségtelen!

Megtudjuk, miként változtathat a helyzeten a megfelelő étrend – a több zöldség és gyümölcs, illetve a kevesebb só fogyasztása. A testmozgás szintén igen hatásos lehet a vérnyomás csökkentésében. Végül pedig a stressz mérséklése és az életmódunkban bevezetett egyéb változtatások is fontos szerepet játszhatnak a kóros értékek leszorításában.

A vérnyomás tekintetében ez azt jelenti, hogy gondoskodjunk a rendszeres ellenőrzéséről

Rendszeres mérés

Tanuljuk meg, mit jelentenek a vérnyomásértékek és hogyan tarthatjuk a vérnyomásunkat az ideális tartományban ahelyett, hogy csak az átlagos tartomány elérésére törekednénk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy e weboldal nem helyettesíti az orvost, csupán annak megértésében segít, hogy mit tesz a szakember, ha magas vérnyomást állapít meg nálunk, s mit tehetünk mi magunk annak érdekében, hogy elkerüljük a hipertóniát.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedés az egyik leggyakoribb halálok, amelyben minden évben egy közepes méretű magyar város lakossága – körülbelül 70 000 fő – hal meg. Ez a helyzet akkor lenne megváltoztatható, ha komolyan csökkentenénk a kockázati tényezőket, így a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. Ragadjuk meg ezt az alkalmat arra, hogy egészségesebb életmódot alakítunk ki önmagunk és szeretteink számára. Kezdjük el már ma!

A magas vérnyomás viszonylag könnyen csökkenthető!

Esetenként akár orvosságok nélkül is.

Az első dolog, amit tudnunk kell a magas vérnyomásról – orvosi szakkifejezéssel a hipertóniáról – az az, hogy nem vagyunk vele egyedül.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világon 500 millió és 1 milliárd közöttire tehető a magas vérnyomásos betegek száma. Csak az Egyesült Államokban mintegy 50 millióan vannak, Magyarországon pedig körülbelül kétmillióan.

Ez a statisztikai adat úgy tehető szemléletesebbé, ha azt mondjuk, hogy négy munkatársunk közül egynek magas a vérnyomása (az 50 év felettiek közül már minden másodiknak). De álljon itt egy adat, amelytől még egy jógi vérnyomása is felszökne: a magas vérnyomásban szenvedőknek legalább az egyharmada nem is tud a betegségéről.

Ha nem fáj, nincs semmi baj?

Az ízületi gyulladással vagy a gerincsérvvel ellentétben a magas vérnyomás ritkán okoz bármiféle tünetet. Előfordulhat, hogy már hosszú évek óta magas a vérnyomásunk, miközben remekül érezzük magunkat, s egyszer csak lesújt ránk valamelyik igen súlyos következménye, például a stroke vagy a szívinfarktus.

Infarktus

Az orvosok nem túloznak, amikor a magas vérnyomást „csendes gyilkos”-nak nevezik.

Ezzel el is jutottunk a másik fontos dologhoz, amit a magas vérnyomásról tudnunk kell: ha időben kiderül a baj, akkor valamennyi közül ez a leghatékonyabban kezelhető krónikus betegség, ám ha nem figyelnek rá, életveszélyes is lehet.

Jegyezzük meg! A magas vérnyomás valójában nem tűnik betegségnek, mivel általában nincsenek tünetei, és nem érezzük miatta rosszul magunkat. Ugyanakkor a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, az aneurizmák, valamint a látási és veseproblémák fontos rizikótényezője.

Azok pedig, akik nem tudják, hogy vérnyomásuk nem magasabb-e a kelleténél, sürgősen forduljanak orvoshoz a kérdés tisztázása érdekében. Ne habozzanak, tegyék meg minél előbb. Ne feltételezzék, hogy minden rendben van, csak mert jól érzik magukat. Az, ha valaki nem tudja, mennyi a vérnyomása, veszé-lyes, sőt akár végzetes lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.