Magasvérnyomás kezelése

Mit jelent a magas vérnyomás betegség?

A magas vérnyomás – betegséggel, szívbetegséggel (hipertónia és kardiológia) foglalkozó hazai és nemzetközi társaságok meghatározták azt az értéket, mely felett a vérnyomás kórosnak tekinthető. Ha a vérnyomásérték meghaladja ezt a határértéket, magas vérnyomás betegségről, hipertóniáról beszé­lünk.

Ez a határérték szisztolés vérnyomás esetén 140 Hgmm (az a nyomásérték, mely a higanyoszlop szintjét 140 mm-rel képes megemelni), diasztolés nyomás esetén 90 Hgmm. A határérték termé­szetesen nem önkényesen megállapított vérnyo­másérték, hosszas klinikai kutatások és megfigyelések eredménye.

Miért baj, ha magas a vérnyomás?

Statisztikai felmérések egyértelműen bizonyítják az összefüggést a vérnyomásértékek és a keringési betegség következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségek között. Mi ennek a jelentősége? És mit is jelent ez a mindennapokban egy „hipertóniás” ember és mit a kezelőorvosa számára? A választ az elmúlt 10 év nagy nemzetközi vizsgálatai adják meg.

Tanulmány

2003-ban megjelent egy tanulmány, mely 12 európai országban végzett 10 éves felmérés adatainak ismeretében készült, és több mint 100 ezer beteg adatát értékelte. E tanul­mányban azt elemezték, hogy adott vérnyomásérték mellett mekkora a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek 10 éven belüli kialakulásának. Az elemzés során tapasztalt kockázati különbségeknek megfelelően kialakult a vérnyomásértékek osztályozása.

A követéses vizsgálatok már választ adtak arra, hogy milyen összefüggés van a hipertónia és a kerin­gési betegségek, illetve a halálozás között.

Nemzetközi felmérések

Halálo­zás és keringési betegségek gyakorisága

Nagy nemzetközi felmérésben értékelték a halálo­zás és keringési betegségek gyakoriságát a vérnyomás függvényében. A 80 és 105 Hgmm közti diasztolés vérnyomástartományt vizsgálva 3-4-szeres különbség volt észlelhető az agyvérzés előfordulásának gyako­riságában. Más vizsgálatsorozatban több ezer, 65 évnél idősebb, kezelt hipertóniás beteg egészségi állapotát ellenőrizték több éven keresztül.

Azon betegek, kiknek szisztolés vérnyomását mindvégig a normális tartományon belül sikerült tartani, tartósan panasz- és tünetmentesek voltak, és 4-5-ször rit­kábban kaptak agyvérzést, 10-szer ritkábban váltak veseelégtelenné, mint azok az idős betegek, kiknek szisztolés vérnyomása meghaladta a normális értéket. A 120/80 Hgmm vagy ennél kisebb vérnyomás értékű egyének kevésbé fenyegetettek a szív- és érrendszeri betegségektől, mint akik vérnyomása ennél magasabb értékű.

Fontos tudni: Azt biztosan tudjuk, hogy a hipertóniás egyénekben a vérnyomás 1 Hgmm-rel való csökkentése a kerin­gési betegség okozta halálozás valószínűségét átlagosan 1,5%-kal csökkenti.

Hipertóniás férfiakban 1,8-szor, nőkben 4,7-szer több a keringés okozta halálozás, mint normális vérnyomás esetén.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.