Magasvérnyomás kezelése

Magas vérnyomás – gyógyszer nélküli kezelése

A magas vérnyomás gyógyszerek nélküli kezelése is jól működik. Ez viszont többnyire nagy változtatásokat igényel az étrendben és az életstílusban, amelynek kialakításában a körzeti orvos vagy életmódtanácsadó tud segítséget nyújtani. Ezek között vannak könnyebb és nehezebb változtatások.

Bármennyire is nehéznek találunk bizo­nyos változtatásokat, valóban érdemes erő­feszítéseket tennünk, mert ha sikerül, akkor vérnyomásunk gyógyszeres kezelés nélkül is visszatérhet a normális értékhez. Különbö­ző módokon segíthetünk magunkon, és va­lóban nagy változást tudunk előidézni.

A sóbevitel csökkentése

A szakember valószínűleg azt fogja taná­csolni, hogy csökkentsük a sófogyasztást. A fejlett országokban a férfiak átlag 10 gramm sót fogyasztanak naponta, a nők kb. naponta 6-7 grammot. Nagyon sokan azonban ennek kb. a felét fogyasztják, és emiatt alacsonyabb a vérnyomásuk.

A napi sómennyiségből kb. egy grammot az ételek ízesí­tésére használunk főzés vagy sütés közben, illetve utána. A többi a gyorsételekből: hamburgerekből, fasír­tokból, kolbászokból és sós falatkákból, konzervekből (pl. a konzerv zöldségekből), a reggelire fogyasztott ga­bonafélékből és a kenyérből származik.

A sóbevitelt úgy csökkenthetjük, ha az ételeket termé­szetes ízükben fogyasztjuk, vagyis nem sózzuk utána. Pró­báljunk meg több friss húst, gyümölcsöt és zöldséget enni, és csak kivételes esetben fogyasszunk előre gyártott étele­ket. A fűszerek és a zöldfűszerek legyenek sómentesek, ezekkel kiválóan ízesíthetjük az ételeket só nélkül is.

Szokjunk hozzá a kevesebb sóhoz

Az alacsony sótartalmú étrendhez először nehéz hozzá­szokni, de ha következetesen kevesebb sót fogyasztunk, kb. egy hónap múlva azt vesszük észre, hogy jobban íz­lik a sótlanabb étel. Ha ilyenkor visszatérnénk korábbi étkezési szokásainkhoz, úgy találnánk, hogy eddig túl sós ételeket ettünk és hogy „megváltoztunk”.

Ez nagyjá­ból ugyanaz a folyamat, mint amikor az emberek nem raknak többé nagy mennyiségű cukrot a teába vagy a kávéba. Ha egyszer hozzászoknak a cukor nélküli kávé­hoz és teához, sokszor azt veszik észre, hogy ha csak egy kicsi cukrot tesznek is bele, olyan rossz íze lesz, hogy in­kább vizet innának helyette. Ugyanez történhet, amikor a sós étrendről áttérünk az alacsony sótartalmú ételekre.

Sajnálatos módon az élelmiszeripar csak kevéssé ve­szi figyelembe a só-magas vérnyomás problémát. A só egykor hasznos tartósítószer volt, a modern élelmiszer­gyártási technológia és a hűtés azonban lehetővé tenné, hogy az előre gyártott ételek sótartalma kisebb legyen. Sajnos, sokan már a sós ételek rabjaivá váltak.

Az élelmiszergyártás bizonyos képviselői felelőtlenül olyan propagandát csináltak, amely azt sugallja, hogy nincs kapcsolat a só és a vérnyomás között, és hogy minden szakember, aki ezen a területen kutatott, téved. A szakemberek valóban nem feltétlenül javasolják a sóbevitel drasztikus csökkentését, de azt feltétlenül fontosnak tartják, hogy csak annyit fogyasszunk belőle, amennyi megfelel a jó minőségű, tartósítószerek és adalékanya­gok nélküli ételeket kedvelő emberek igényének.

A sószegény diéta áldásos hatásának bizonyítéka, hogy a magasabb pozícióban lévő embereknek akkor van alacsonyabb vérnyomásuk, ha kevesebb sót fo­gyasztanak és nem túlsúlyosak.

Sópótló ételek

A gyógyszertárakban és a bioboltokban számos só-pótló kapható. Ezekben kevesebb nátrium-klorid és több kálium-klorid van. Ideális esetben ez elkerülhető, de ha tényleg nem tudjuk elviselni a kevéssé sós étele­ket, akkor használhatunk sópótlókat, amennyiben a veseműködésünk megfelelő. Ne feledjük, hogy a tenge­ri só, a kősó és a „természetes” só ugyanúgy só (vagyis nátrium-klorid), tehát nem sópótló.

A sópótlókat óva­tosan kell alkalmaznunk, ha káliumvisszatartó gyógy­szert szedünk, pl. vízhajtó hatású amiloridot, vagy ha a vesénk nem jól működik, mert lehet, hogy amúgy is magas a káliumszintünk. Amennyiben kétségeink van­nak, kérjünk tanácsot a körzeti orvostól.

Súlykontroll

Minden leadott kilo­grammal kb. 1 Hgmm-rel csökken a vérnyomás. Ha te­hát a vérnyomásunk csak egy kicsit is magasabb a kelletenél, amennyiben 5-6 kg-t sikerül lefogynunk, visszatérhet a normális szintre. Ez azonban nem könnyű, ha nem ka­punk megfelelő tanácsokat és nem rendelkezünk elegen­dő motivációval. Azt is be kell látnunk, hogy közben csökkenteni kell a sófogyasztást. A kutatás szerint, ha va­laki túlsúlyos, valószínűleg többet tud fogyni, ha dietetikushoz irányítják, mint hogyha az orvos egyszerű­en azt mondja neki, hogy fogyjon le. Akkor is jobb esé­lyeink vannak a fogyásra, ha többet mozgunk és keve­sebb alkoholt fogyasztunk.

Ivás mértékkel

Elég sok bizonyíték van arra, hogy ha valaki mérsékelt mennyiségű alkoholt iszik, alacsony lesz a vérnyomá­sa, ezért valószínűleg nem kell teljesen abbahagyni az alko­holfogyasztást.

Mint arról már szó volt, hetente maximum 21 egység alkoholfogyasztás javasolt fér­fiak és 14 egység nők számára. Egy egység fél korsó sörnek vagy egy kis pohár bornak fe­lel meg. Semmi­képp se igyunk viszont egy­szerre túl sok alkoholt, mert agyvérzést okozhat. Örüljünk annak, hogy kis mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztá­sa csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ám ne feledjük, hogy 4 pohár bornak megfele­lő napi mennyiségnél több már azonban a magas vérnyomás és az agyvérzés na­gyobb esélyét hordozza, azonkívül károsítja a májat, az idegrendszert, és rontja az élet minőségét.

A testmozgás

A kutatások szerint világos kapcsolat van a fokozott testmozgás és a vérnyomás csökkenése között. A me­chanizmus nem teljesen világos, de részben étrendi változásokhoz kapcsolódik, ami gyakran együtt jár a rendszeres testmozgás elkezdésével.

Ésszerű mozgásprogram

Ha azonban magas vérnyomásunk van, ésszerűen kell kialakítanunk testmozgás-programunkat. Például egy túlsúlyos középkorú férfi, aki soha nem mozgott, ne kezdjen erőteljes, kimerítő testgyakorlásba. Sokkal jobb, ha fokozatosan növeli a gyakorlatok nehézsé­gét. Kezdje például azzal, hogy a lift helyett a lépcsőt használja, s két-három emeletet gyalogol. Parkoljon egy távolabbi helyen vagy szálljon le egy korábbi buszmegállónál, amikor dolgozni vagy vásárolni megy. Bármilyen sport nagyon jól megfelel, ha az em­ber nem meríti ki magát, annyi erőt azonban ki kell fejteni, hogy a pulzusszám megemelkedjen és egy ki­csit kiizzadjunk.

Kálium kiegészítők

Bár bizonyított, hogy az étrend káliumtartalma csök­kenti a vérnyomást, nem szabad káliumsót vagy tablettát szedni. Helyette inkább az ételeink kálium­szintjét növeljük, vagyis együnk több friss gyümölcsöt és zöldséget, ugyanakkor csökkentsük a készételekből származó sóbevitel szintjét.

Stressztanácsadás

Nem bizonyított, hogy a krónikus stressz növeli a vérnyomást. Sokan vannak azonban, akiknek magas a vérnyomásuk és ál­landóan stresszhatás alatt vannak különböző magán­életi vagy munkahelyi okok miatt. Van, hogy a szoron­gásnak nincs is nyilvánvaló oka. Amennyiben ez vo­natkozik ránk, a stressztanácsadás, szélsőséges esetben a pszichiátriai kezelés segíthet a stresszhatás csökkenté­sében, s ugyanakkor a vérnyomásunk is lejjebb mehet.

Természetesen nem minden magas vérnyomásúnak se­gít a stressztanácsadás, a relaxációs terápiák, a jóga, a biofeedback vagy más ehhez kapcsolódó technika. A tapasztalatok szerint stressztanácsadás után ugyan könnyebb ellazulni az orvosnál, de ez mégsem befolyá­solja a 24 órás otthoni, elektromos vérnyomásmérő monitorral mért vérnyomás értékeit. A kérdés tehát még nem teljesen tisztázott, de hiba lenne a stresszta­nácsadás szerepét a magas vérnyomás kezelésében alá­becsülni.

Összefoglalás

  • Ha csökkentjük a sófogyasztást, csökken a vérnyomásunk.
  • A fogyás is csökkenti a vérnyomást.
  • Nem kerülni, hanem mérsékelni kell az alkoholfogyasztást.
  • A rendszeres testgyakorlás segíthet a vérnyomás csökkentésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.