Magasvérnyomás kezelése

Okozhat-e szívinfarktust a magas vérnyomás?

Önmagában nem, de jelentős kockázati tényező.

A szívinfarktus (acut myocardialis infarctus) koszorúér-elzáródás következtében fellépő szívizomelhalás (necrosis), ami az elzáródás helyétől függően kisebb, vagy nagyobb kiterjedésű lehet. Az elhalt szívizomrész kiesése miatt gyengül a szív pumpaműködése, továbbá elektromos zavar (micro-reentry) keletkezhet a szív ingerület képzésében és vezetésében. Ez utóbbi miatt aritmiás lesz a szívműködés, sőt életveszélyes kamrafibrilláció léphet fel. A kamrafibrillációt a mellkas bőrére helyezett két elektródalapokon keresztül adott, egyenáramú (200-360 J) áramütéssel lehet „kiütni”, defibrillálni, s helyreállítani a normális ritmust.

Érelzáródás okai

Az érelzáródás leggyakoribb oka a coronaria-sclerosis, illetve az athe­romas plakkok bevérzésein kialakuló trombózis. Miután a lassúbb coronaria-átáramlás hajlamosít trombózisra, ezért gyakran alvás, vagy kisebb izomak­tivitás (séta, étkezés stb.) közben keletkezik infarctus. Az érelzáródás helyétől és nagyságától függően az infarctus azonnali halált is okozhat, de lehet akár tünetmentes („néma infarctus”) is. Ugyanannak az egyénnek többször is lehet infarktusa. A szívinfarktus korábban főként a „javakorabeli” férfiak betegsége volt, ma már a fenyegetett életkor is kitágult, s a nők veszélyeztetettsége is megnőtt.

Más betegségek is megelőzhetik

Bár az infarktus kialakulhat látszólag teljesen váratlanul is, de az esetek mintegy felében megelőzik más coronaria-betegségek, mindenekelőtt az angina pectoris. Ennek fő tünete a szegycsont mögötti mellkasi, szorító fáj­dalom, amely kisugározhat a bal karba egészen az ujjakig.

Általában olyan­kor jelentkezik, amikor megnő a szívizom oxigénigénye, amit a coronariák or­ganikus (sclerotikus) vagy idegi hatásra fellépő funkcionális szűkülete (angio-spazmus) miatt a csökkent vérátáramlás nem tud kielégíteni. Ez előfordulhat erős izommunkában, felfokozott izgalmi állapotokban (pl. düh), vagy akár kiadós étkezés után. Alvás közben az izgalmas álomképek is kiválthatnak anginás rohamot. Az anginás roham alatt a vérnyomás megemelkedik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.