Magasvérnyomás kezelése

Sikeres lépések a vérnyomáscsökkentés érdekében

A reformokat egyedül a legnehezebb végrehajtani. Sokkal nagyobb az esélyünk, hogy sikerül életmódunk alapvető átformálása, ha másokkal együtt vágunk bele, például csatlakozunk egy gyaloglókörhöz, belépünk a fogyókúrázók klubjába, vagy beiratkozunk egy jógatanfolyamra.

Fogyi klub

Rendkívül hasznos lehet a család támogatása is. A családtagoknak is meg kell érteniük, mennyire fontos számunkra a vérnyomásunk csökkentése, s azzal is tisztában kell lenniük, milyen fontos a siker szempontjából az egyetértésük és a támogatásuk. Ám ha nem kapunk családi segítséget, akkor se mondjunk le vérnyomáscsökkentő erőfeszítéseinkről. Keressünk másokat, akiktől megkaphatjuk a szükséges támogatást, és haladjunk tovább kitűzött céljaink felé.

Kis lépésekkel a jobb egészségért

Céljainkat a legkönnyebben kicsi, könnyen megvalósítható lépések sorozatával érhetjük el. íme néhány példa:

Ha gyarapítani szeretnénk tudásunkat: „Ezen a héten eltöltök egy órát a könyvtárban, hogy többet tudjak meg a vérnyomáscsökkentő szerekről.” „Keresek az interneten néhány megfelelő étrendet.”

Ha többet szeretnénk mozogni: „Ezen a héten alkalmanként hárommal több feiülést és hárommal több fekvőtámaszt csinálok, mint a múlt héten”, Vagy: „A következő hónapban minden héten napi 10 perccel többet fogok gyalogolni.”

Több mozgás

Ha csökkenteni szeretnénk a sófogyasztást: „Ezen a héten egyáltalán nem sózom meg az ételeket.” „Három készétel helyett valamilyen ‘sómentes’ ennivalót vásárolok.”

Ha fogyni szeretnénk: „Ezen a héten naplót vezetek minden ételről, amit elfogyasztok.” „Ezen a héten háromszor főzök diétás ételt.” „A teljes tejről zsírszegény tejre térek át.”

Ha segítséget szeretnénk kapni: „Beiratkozom egy zsírszegény főzés témájú tanfolyamra, vagy vásárolok egy ilyen receptkönyvet.” „Ezen a héten háromszor megyünk sétálni a barátommal.”

Az elkerülhetetlen botlások

Ne tekintsük halálos bűnnek, ha olykor megbotlunk az egészségesebb életmódra való áttérés során – ez szinte elkerülhetetlen. Inkább lássunk benne megoldandó problémát. Állapítsuk meg, mi volt a visszaesés oka, s készítsünk tervet, hogyan birkózunk meg vele, ha újra előfordul. Vigyázzunk, nehogy beleessünk a „mindent vagy semmit” gondolati csapdába.

Ha ebédnél zsíros gyorséttermi fogásokkal tömtük tele magunkat, az nem ok arra, hogy a nap vagy a hét hátralevő részére lemondjunk az egészséges táplálkozásról. Ha néhány napig kihagytuk a testmozgást, az nem jelenti azt, hogy immár menthetetlenül eltunyulunk.

Finom, csak egészségtelen
Finom, csak picit egészségtelen

Bocsássunk meg magunknak, ha megbotlunk és visszatérünk régi, egészségtelen szokásainkhoz. De azután csoportosítsuk át erőinket, szedjük össze minden bátorságunkat, és indítsunk újabb támadást. A magas vérnyomás életünk végéig tartó állapot.

Ki kell tartani!

Magas vérnyomásunk kezelésének sikeressége a napi elöntéseinken és a kezelési program betartásán múlik. Hogyan válaszolunk az alábbi kérdésekre: Muszáj mais lemennem az edzőterembe? Kihagyhatnám most az egyszer a vérnyomáscsökkentő tablettát?

Egyesek könnyebben, mások nehezebben állnak ellen a kísértésnek és hoznak nap mint nap, hétről hétre, hónapról hónapra egészséges döntéseket.

Jegyezzük meg! A magas vérnyomásban szenvedőknek több mint egyharmada azt hiszi, hogy a vérnyomását megfelelő szinten tartja, pedig ez nem így van.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.