Magasvérnyomás kezelése

Vérnyomás csökkentés és eredmények

Amint azt mostanra már egészen biztosan tudjuk, a magas vérnyomás alattomos betegség. Súlyos, sőt életveszélyes, de nincsenek nyilvánvaló tünetei. Nem csoda hát, hogy sok magas vérnyomásban szenvedő személy érzi nyűgnek az életmód-változtatást, és inkább marad az állandó gyógyszerszedés mellett.

A hipertóniás gondolkozásmód

Magas vérnyomás

Annak, hogy tudomást szerzünk magas vérnyomásunkról, lehetnek bizonyos mellékhatásai. A diagnózist egyesek könnyedén tudomásul veszik, másoknak viszont olyan súlyos ítéletnek tűnhet, amellyel, úgy érzik, képtelenek megbirkózni. Íme, néhány jellegzetes reakció.

 1. A tagadó. A beteg jól érzi magát, és nem hajlandó elhinni, hogy valami nincs vele rendben. Nem veszi tudomásul az orvosi vizsgálatok eredményeit, és nem tér vissza az orvoshoz.
 2. A másokat hibáztató. Egyesek a munkájukat, a főnöküket vagy egy másik személyt hibáztatnak az állapotukért ahelyett, hogy tennének valamit vérnyomásuk csökkentése érdekében.
 3. A rémült. Vannak olyanok, akik a magas vérnyomás diagnózisának hatására rettegni kezdenek, hogy meghalnak, vagy hogy a gyermekeikre is hasonló sors vár.
 4. Az aggódó. Más páciensek aggódni kezdenek általános egészségi állapotuk miatt, s azt várják, hogy megnyugtassák őket.
 5. A cselekvő. Végül pedig akadnak olyanok is, akiket a magas vérnyomás diagnózisa cselekvésre késztet, s ezért rögtön olyan változtatásokat kezdenek életmódjukban, amelyek segítenek az értékek korrigálásában. E csoport tagjainak van a legnagyobb esélyük arra, hogy úrrá legyenek a betegségen.

Sikeres vérnyomás csökkentés után, az alábbiakat tapasztalhatjuk:

 • Több az energiánk.
 • Jobb a hangulatunk, jobban alszunk.
 • Világosabb a gondolkodásunk.
 • Javul a szexuális életünk.
 • Nyugodtabbnak érezzük magunkat, és könnyebben megbirkózunk a stresszel.
 • Olyan ruhákba is beleférünk, amelyeket rég kihíztunk.

Ne feledkezzünk meg ezekről a járulékos előnyökről sem, miközben végső célunk, a magas vérnyomás csökkentése érdekében fáradozunk.

Motiváció

Ezt a listát le is másolhatjuk, s felragaszthatjuk a fürdőszobatükörre, a hűtőszekrény ajtajára vagy más feltűnő helyre. Sokat segít a motiváció megőrzésében és a célok elérésében, ha arra összpontosítunk, amit nyerünk (vagyis az imént felsorolt előnyökre), nem pedig azon bánkódunk, amiről le kell mondanunk (pl. a cigarettáról vagy a sós ételekről).

Lépésről lépésre

Hosszú távú célunk természetesen vérnyomásunk egészséges szintre csökkentése. Ez reális cél, azt azonban ne képzeljük, hogy a belénk rögződött rossz szokásoktól egy csapásra megszabadulhatunk. A változtatás ennél sajnos sokkal bonyolultabb.

Életmódunk végleges megváltoztatásához tűzzünk ki magunk elé egy sor rövid távú célt is. Mi a helyzet például a sporttal? Ha az elmúlt 20 évben alig álltunk fel a fotelből, ne tűzzük célul magunk elé, hogy egy hét múlva már 5 kilométert fussunk. Ehelyett dolgozzunk ki egy gyaloglóprogramot, amelynek során fokozatosan iktassuk be a futást. Tűzzünk ki teljesíthető heti idő- és távolságcélokat. Azzal, hogy rövid távú és hosszú távú célokat egyaránt kitűzünk, több sikerélményben lesz részünk, s ez segít megőrizni motivációnkat.

Önbizalom

A kutatók megállapították, hogy akik hisznek tevékenységeik sikerében, nagyobb valószínűséggel tartanak ki azok véghezvitele során. Így aztán viselkedésünk megváltoztatásának sikerességéhez nemcsak az kell, hogy tisztában legyünk annak vérnyomáscsökkentő hatásával és egészségügyi előnyeivel, hanem az is, hogy elhiggyük, képesek vagyunk változtatni.

Önbizalom

Ha kevés az önbizalmunk – például mert korábban már kudarcot vallottunk egy jelentős életmódváltási próbálkozással -, vegyünk példát másokról. Keressünk valakit, akinek már sikerült elérnie azt, amire mi törekszünk, s tekintsük őt a példaképünknek. Derítsük ki, hogyan fogott hozzá szokásai megváltoztatásához;  kérdezzük meg, mi vált be nála, és mi nem. Használjuk fel a tapasztalatait. Ha elbeszélgetünk olyanokkal, akik már áttértek az egészségesebb életmódra, a tőlük hallottak birtokában nagyobb tudással és önbizalommal vághatunk neki a feladatnak.

Jegyezzük meg! A céljaink legyenek egyszerűek, mérhetők, elérhetők, reálisak és időben körülhatároltak.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.