Magasvérnyomás kezelése

Tartósan alacsony vérnyomás tünetei

  1. Nagyfokú testi leromlás. Leromolhat az ember szervezete, ha éhezik, ha a fizikai munkájának nem megfelelő táplálék­mennyiséget fogyaszt, de azért is, ha sorvasztó betegsége van (rosszindulatú daganat, tuberkulózis stb.).
  2. Ahogy a mellékvese kéregállományának fokozott működé­se magasabb vérnyomást okoz, ugyanúgy csökkent működése vagy működéskiesése tartósan alacsonyabb vérnyomáshoz ve­zet. A mellékvesekéreg hormontermelése csökkenhet azért, mert valamilyen okból (gyulladás, tuberkulózis, daganat nyomása) a hormontermelő sejtek működése csökken vagy megszűnik. A mellékvese kéregállományának teljes hiányát Addison-kórnak hívják, aminek egyik jellegzetes tünete többek között éppen az alacsony vérnyomás. De csökkentheti működését a mellék-vesekéreg akkor is, ha sejtjei teljesen egészségesek, de az agy­függelék elülső lebenye valami okból csökkenti működését. Ez termeli ugyanis az ACTH (adrenocorticotrop) nevű hormont, amely a mellékvesekérgek hormontermelését szabályozza. Ha csökken vagy kiesik az agyfüggelék ACTH-termelése, a mellék­vesékben is csökken a mellékvesekéreg hormontermelése, ami – ismét többek között – alacsonyabb vérnyomáshoz vezet.
  3. Nagyfokú vérszegénység, de még inkább vérvesztés is jár­hat vérnyomáseséssel, elsősorban azért, mert az érrendszert ki­töltő vérmennyiség csökkenése vérnyomáseséssel párosul. A vér­szegénység gyógyszeres kezelése vagy még inkább az elvesztett vér mennyiségének pótlása ilyenkor megszünteti a hipotóniát.
  4. Heveny vagy elhúzódó szívgyengeség érthető módon ugyan­csak okozhat tartósabb vérnyomásesést. Az ok ilyenkor kettős. A szív által percenként kipréselt vér mennyiségének csökkenése nyilvánvalóan csökkenti a verőerekbe juttatott vér mennyiségét, ami egymagában is vérnyomásesést eredményez. A keringési elégtelenség következtében megromlott agyi vérellátás másodla­gos úton is – tehát az agyi vérnyomás-szabályozó központ felől is – csökkentheti a vérnyomást. Természetesen, ha sikerül a szívelégtelenséget gyógyszeresen megszüntetni, az addig alacso­nyabb vérnyomás ismét normálissá válik, sőt néha – ha előzőleg magasabb volt – még magas is lehet.

Esszenciális hipotónia

Ha az orvosnak sikerült a felsorolt ismert okú alacsony vér­nyomásokat kizárni, marad az ismeretlen eredetű alacsony vérnyomás. Ezt az orvosi tankönyvek az esszenciális hipertónia mintájára esszenciális hipotóniának nevezik. Ahogy az esszen­ciális hipertóniát nem egészen jogosan nevezzük hipertónia­betegségnek, ugyanúgy az esszenciális hipotóniát sem illeti meg a betegség elnevezés.

A kezeletlen magas vérnyomás terheli a szívet és károsítja az érrendszert, viszont az alacsony vérnyo­másnak évek vagy évtizedek múlva sincsen semmiféle káros következménye. Hogy mégis foglalkozni kell vele, azt a hozzá társuló panaszok indokolják.

A hipotóniás emberek döntő többsége a sovány, vékonycson­tú, rendszerint magas növésű emberek köréből kerül ki. Az örök­léstan művelői ezt az alkatot nevezik aszténiásnak. Mivel a testalkat öröklődik, vele együtt valószínűleg öröklődik az ala­csonyabb vérnyomásra való hajlam is. A vérnyomás-szabályozás részben elmondottak alapján nem különösen nehéz elkép­zelni, hogy az aszténiások tartósan alacsonyabb vérnyomásának mi az oka.

Valószínű, hogy agyi szimpatikus központjukból kevesebb impulzus éri a prekapilláris körkörös izompárnácskákat, ami alacsonyabb vérnyomáshoz vezet. Szerepelhet még oki tényezőként a tömegében kisebb izomzat is. A verő­erek fala nagyon erős, ezért az őket körülvevő izmoknak a vér­nyomás szabályozásában jelentősége biztosan nem nagy.

Az alacsonyabb vérnyomású emberek döntő többsége pa­naszmentes?

A legtöbbször csak alkalmi orvosi vizsgálatok derí­tik ki, hogy valakinek vérnyomása valamivel az átlag alatt van. Akadnak azonban olyanok is, akiknek az alacsony vérnyomás panaszt is okoz. A panaszok legtöbbször fáradékonyságból, szé­dülésből, ásítási kényszerből, gyengeségből állanak. Igaz, az a tény, hogy a hipotóniás ember viszonylag gyakran panaszkodik a felsorolt tünetek egyikére vagy másikára, nem jelenti szükség­képpen, hogy e panaszok biztosan az alacsonyabb vérnyomás következményei.

Könnyen elképzelhető, hogy az aszténiás ember ideges, neuraszténiás panaszai ugyanúgy a normálistól egy kicsit eltérő vegetatív idegrendszeri működés következményei, mint maga az alacsonyabb vérnyomás. De ha vérnyomást emelő csep­pek vagy tabletták hatására a vérnyomás a normális szintre emelkedik és a felsorolt panaszok egyidejűleg megszűnnek, el kell fogadnunk, hogy tényleg az alacsonyabb vérnyomással állhattak összefüggésben.

Alacsony vérnyomás kezelése

Az alacsonyabb vérnyomás fő orvossága mégsem kizárólag csak a vérnyomást emelő gyógyszer. Ha ugyanis sikerül a hipotóniásnak saját fáradékonyságát, mozgáshoz való kedvetlensé­gét legyőzni, és tudatos, tervszerű rendszeres fizikai tréninggel szabadban, hideg vízben való úszással, turisztikával, tornával izomzatát és általános testi kondícióját javítani, nemcsak köz­érzete javul ugrásszerűen, hanem rendszerint vérnyomása is normális szintre emelkedik.

Akinek akaraterejéből nem futja izomerősítő fizikai tréningre, alacsonyabb vérnyomása miatt az sem jár rosszul. Régi orvosi tapasztalatok igazolják ugyanis, hogy ez a gyenge és könnyen fáradékony embertípus neuraszténiája (idegessége) ellenére is gyakran jelentős és kiemelkedő szellemi telje­sítményekre képes, és ami még fontosabb, közülük kerül ki a leghosszabb éltű emberek legtöbbje.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.