Magasvérnyomás kezelése

Alacsony vérnyomás

Minden automatizmusban léphet fel hiba. Ha a bélyeg- vagy Coca-Cola-automata romlik el, elnyelheti a pénzünket anélkül, hogy bélyeget vagy Coca-Colát kapnánk. Az élő automatizmu­sok abban különböznek a gépi automatáktól, hogy hiba esetén sem állnak le, hanem alacsonyabb vagy magasabb szinten to­vább működnek.

A hipertóniáról bebizonyosodott, hogy az élet­tani vérnyomás-szabályozó rendszer magasabb vérnyomás esetén is változatlanul működik. Nyilvánvaló, hogy ha egy biológiai önszabályozó rendszer képes magasabb szintre beállítódni, ak­kor fennáll a lehetősége annak is, hogy a szabályozás a normá­lisnál alacsonyabb szinten is működjék.

Jegyezzük meg! Valóban találunk em­bereket, akiknek vérnyomása kisebb-nagyobb mértékben ala­csonyabb az átlagos normálisnál. Ezt az állapotot nevezzük alacsony vérnyomásnak vagy hipotóniának.

Alacsony vérnyomás

Alacsony vérnyomás vagy hipotónia alatt a tartósan alacso­nyabb vérnyomást értjük. Tehát végső fokon a mérgezés, külön­böző idegingerek, vérvesztés vagy más okból hirtelen létrejött vérnyomászuhanás gyökeresen különbözik a többé-kevésbé állandó jellegű alacsonyabb vérnyomástól. Mihelyt a vérnyomás 70-60 Hgmm alá esik, az agy vérellátása annyira romlik, hogy részben eszméletünket veszítjük, részben pedig az izomzatunk feszüléséhez szükséges agyi központok működési zavara olyan mértékű izomelernyedéshez vezet, ami a függőleges testhelyzet­ben maradást lehetetlenné teszi, és ezért összeesünk.

Ez az ájulás  (kollapszus). Az ájulás, mint általában minden eszméletvesztés­sel járó állapot, rendszerint heves félelmet, ijedtséget vált ki a környezetben, sőt az eszméletét visszanyert ember is aggódva gondol vissza rosszullétére. Pedig az esetek döntő többségében a vérnyomás-szabályozás ideiglenes, néhány másodpercig tartó csődje a legártatlanabb jelenség, és szinte alig akad ember, aki viruló egészsége közepette ne szenvedett volna el még egy-egy ájulásos eszméletvesztést.

Ájult ember „kezelése” alacsony vérnyomás esetén

Ha az ájult ember vízszintes helyzetbe kerül, a vérkeringés az agy irányába könnyebbé válik, és közben a pillanatnyilag kikapcsolódott központi idegrendszeri szabá­lyozás is helyreáll. Az ájult ember rendszerint minden orvosi beavatkozás nélkül visszanyeri eszméletét. Természetesen siet­teti a vérnyomás-szabályozás helyreállását, ha az ájult friss leve­gőre jut, szorító ruházatától megszabadítják vagy ha hideg vízzel locsolják bőrét. A hideg szimpatikus ingert vált ki, ami érösszehúzódást eredményez és éppen ezért segít helyrebillenteni a vérnyomást.

A baleseti sebészek és az elsősegélynyújtók találkoznak a vérnyomás zuhanásnak egy olyan fajtájával is, amit nem a vér­nyomás-szabályozó központ pillanatnyi működészavara, hanem a zúzódást, sérülést szenvedett szervezetben termelődő anyagok hoznak létre. Ezt az állapotot sokknak nevezik. Gyógykezelé­sével baleseti osztályok vagy általában kórházi osztályok foglal­koznak.

Amikor alacsony vérnyomásról, hipotóniáról ejtünk szót, a pillanatnyi ájulást és a sokkot tudatosan igyekszünk figyel­men kívül hagyni, és a hipotónia fogalmán kizárólag csak a mér­sékelt fokú, az agy és a vese keringését nem veszélyeztető, tartós, állandó jellegű alacsonyabb vérnyomást értjük. Gyakorlatilag tehát azokat az eseteket, amelyekben a felnőtt ember szisztolés vérnyomásértéke 80-100 Hgmm körül áll be.

Ismert és ismeretlen eredetű vérnyomáscsökkenés

A hipertóniához hasonlóan a tartós hipotóniához is ismert és ismeretlen eredetű okok vezethetnek. Ugyanúgy, mint a hi­pertóniánál, az ismert okú alacsony vérnyomás gyakorisága viszonylag kicsi, ugyanakkor a tartósan alacsonyabb vérnyo­más az esetek döntő többségében „ismeretlen” eredetű.

A dolog természetéből érthető, hogy amikor vizsgálatokkal ki tudjuk deríteni a tartósan alacsonyabb vérnyomás okát, a hipotónia nem maga a betegség, hanem annak csupán követ­kezménye vagy tünete. Ebből az is következik, hogy ha az ala­csonyabb vérnyomást kiváltó rendellenességet vagy betegséget meg tudjuk szüntetni, vele együtt szinte automatikusan meg­szűnik a tünete is.

Betegség leírása

Az alacsony vérnyomást az orvostudomány nem tartja betegségnek, kivéve természetesen azokat az eseteket, amikor valamelyik szervünk működési zavara – például szívbillentyűhiba, szív- vagy veseelégtelenség, hormonzavar stb. – áll a háttérben.

Ettől azonban még az alacsony vérnyomású ember érezheti rosszul magát, erőtlen, kedvetlen és fázós lehet, szédülhet is. Alacsony vérnyomásról (hipotónia) akkor beszélünk, ha a vérnyomás felső értéke (szisztolé) nem éri el a 100 Hgmm-t.

Az alacsony vérnyomás leggyakrabban az úgynevezett aszténiás alkathoz és hajlamhoz kötődik. Több tudományos kutatás is megerősítette, hogy az alacsony vérnyomás szinte sohasem károsítja egészségünket, szemben a komoly betegségnek számító magas vérnyomással.

Vigyázzunk magunkra

A hipotóniás ember bármilyen magas életkort megérhet, viszont ügyelnie kell arra, hogy a munkában, a sportban és a családi életben beossza az erejét. Közérzetét általában javítják a vérkeringést serkentő szerek, a tompító vagy nyugtató készítmények viszont másoknál inkább igénybe veszik szervezetét.

Számos „fogyókúrás” klinikán megfigyelték, hogy egyéb panaszok mellett a túl alacsony vérnyomás is „magától” megszűnik, ha a test megtisztul mindenféle méreg- és salakanyagtól, lerakódástól. Aki tehát alacsony vérnyomástól szenved, annak mindenekelőtt azt ajánljuk, hogy méregtelenítse a szervezetét, és segítse a tisztulást a megfelelő étrend és életmód kialakításával.

Életmód/Étrend

A hosszú időn át, rendszeresen fogyasztott tojássárgája, zabpehely vagy nyers zabkása, illetve méz emeli a vérnyomást.

Hat héten keresztül fogyasszunk minden reggel egy nyers tojás sárgáját, egy evőkanálnyi zabpehellyel és mézzel elkeverve. Ugyancsak a zab melegítő, élénkítő hatását használjuk ki a nyers zabkása fogyasztásakor. Étkezési zabból 2-3 evőkanálnyit őröljünk meg, keverjük el azonos mennyiségű vízzel.

Alacsony vérnyomásnál az ételek mérsékelt sózása is segíthet

Az élénkítő hatású, általában koffeint tartalmazó élelmiszerek emelik a vérnyomást. Ilyen a kávé, kakaó, a fekete és a zöld tea.

Akinek alacsony a vérnyomása, annak érdemes gyakran szőlőlevet innia.

Végül egy gyógybor recept: 30 g friss rozmaringlevelet és 10 g zsályalevelet öntsünk le egy liter száraz vörösborral, a bort előzőleg fűszerezzük majoránnával, fahéjjal és kori-anderrel. Egy hétig hagyjuk állni, majd reggel és délben igyunk belőle egy-egy pohárkával, mézzel keverve.

Sport szerepe a vérnyomásban

Vérnyomásrendező hatása van a rendszeres fizikai munkának, testmozgásnak, illetve sportnak. Ha valaki alkalmatlannak érzi magát a rendszeres sportra, legalább sétáljon sokat, tartózkodjon gyakran friss levegőn, kiránduljon.

Serkenti a vérkeringést a reggeli tusolás – először meleg, majd egyre forróbb, végül rövid ideig hideg vízzel. Egy-két hét alatt hozzászoktathatjuk szervezetünket, így képes lesz gyorsan reagálni a hőmérséklet-változásra. A reggeli zuhanyozás után törülközővel dörzsöljük szárazra a bőrt, ezzel is javítjuk a keringést.

Hasonló élénkítő hatású a szaunázás, amelynek Északon alkalmazott módja – forró szauna után, rövid szünetet tartva, hideg vízzel hűtjük le a testet – emeli a vérnyomást és edzi a szervezetet. Kevésbé radikális a szaunával kombinált izzasztókúra. Ennek során a forró szaunázást nem követi hideg fürdő, hanem az ember száraz pamuttörülközőbe becsavarva magát, tovább izzad. Az utóbbi esetben izzadás közben óvakodjunk a huzattól.

Keringési és szívbetegségben szenvedőknek azonban a szauna nem ajánlott.

Gyógynövények

Keverjünk össze 50-50 g borsmentát és rozmaringlevelet 20 g kálmossal, ebből 1-2 kávéskanálnyit tegyünk fel főni negyed liter hideg vízben. Forrás után azonnal szűrjük le. Az így elkészített teából naponta kétszer igyunk egy-egy csészényit. Nemcsak a vérnyomást emeli, hanem általában is erősíti a keringést, az idegrendszert. Elsősorban aszténiás alkatú, gyenge szervezetű, sápadt fiataloknál válik be, akik hajlamosak az ájulásra anélkül, hogy bármilyen szervi bajuk lenne.

Hasznos lehet továbbá a következő keverék: homokigyopár-virág (4 g), fehérürömfű (5 g), borsikafü (5 g), bazsalikomfu (5 g), szemvidítófíi (5 g), konyhakö-ménymag (2 g) és rozmaringlevél (5 g).

Vérnyomást emelő és csökkentő teák, fűszerek

Önmagában is emelheti a vérnyomást a majoránna- vagy rozmaringtea.

A keserű epetea vagy szívtea rendszeres fogyasztása növelheti az alacsony vérnyomást. (Ilyen néven a halimbai teacsalád tagjaként megvásárolható.)

Külföldi karrierje után Magyarországon is hódít az élénkítő hatású Mate gyógytea, amely a vérnyomást is emeli.

Gyógynövényekből keringésélénkítő fürdőt is készíthetünk. Főzzünk 150 g kálmosgyökeret 15 percen keresztül 1 liter vízben, szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez. Rozmaringfürdőt ugyancsak alkalmazhatunk.

Illóolajok

Élénkítik a keringést, így vérnyomásnövelő hatásuk lehet a következő illóolajoknak: borsmenta, izsóp, kakukkfű, kámfor, rozmaring, zsálya.

Aromalámpába ajánlott keverék: borsmentaolaj (10 csepp), feketebors-olaj (10 csepp), kakukkfűolaj (8 csepp), rozmaringolaj (8 csepp), korianderolaj (4 csepp), kámforolaj (4 csepp).

Az illóolajokat zárt tégelyben vagy üvegben finoman rázzuk össze. A keverékből egy alkalomra 4-6 cseppet csepegtessünk a párologtatóba vagy az aromalámpába.

Fürdőolajnak használható keverék: rozmaringolaj (5 csepp), kakukkfuolaj (4 csepp), borsmentaolaj (3 csepp), feketebors-olaj (2 csepp), kámforolaj (2 csepp).

Az illóolaj-keveréket kis tejjel vagy mézzel összekeverve csepegtessük a meleg vízzel teli kádba, 20-30 percet töltsünk a vízben. Fürdés közben nem szabad elaludni!

Masszázsolajhoz készítsük el a következő keveréket:

Hordozóolaj: 30 ml jojóba- vagy mandulaolaj. A többi hozzávaló: rozmaringolaj (8 csepp), korianderolaj (4 csepp), borsmentaolaj (3 csepp), feketebors-olaj (2 csepp), kámforolaj (2 csepp). A hordozóolajat az illóolajokkal zárt tégelyben vagy üvegben finoman rázzuk össze. Szükség szerint masszírozzuk vagy masszíroztassuk át testünket az olajjal, főként a végtagokat. Az arcot és a szív tájékát feltétlenül hagyjuk ki.

Kezelendő zónák: vese, mellékvese, húgyvezeték, húgyhólyag, agy, hipofízis, egyensúlyszerv, vérnyomásemelő.

Akupresszúra

Testen kezelendő pont: Sz-8, Sz-9.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.