Magasvérnyomás kezelése

Terhesség és magas vérnyomás

Az a fiatal nő, aki fogamzásképes korban hipertóniás vagy akinek előző terhessége alatt volt magasabb a vérnyomása, jól teszi, ha egy újabb tervezett terhesség előtt kikéri orvosa taná­csát. Ha pedig enélkül esett teherbe, már a terhesség elején keresse fel az orvost.

Gyakori orvosi kontroll

Ha az orvosnak a terhesség ellen nincs kifogása, akkor is szükség van – különösen a terhesség második felében – gyakori orvosi ellenőrzésre. Külön megfontolás tárgyát képezze az is, hogy a terhesség első harmadában szedett szereknek nincs-e magzatkárosító hatása. Csakis rendszeres vizeletvizsgálat és vérnyomás-ellenőrzés teszi kockázatmentessé az anya, esetleg a születendő magzat életét.

Az a nő, akit hipertóniája miatt kezelőorvosa lebeszélt a ter­hességről, legelőnyösebb helyzetben akkor van, ha vagy pete­vezetőit lekötteti, vagy a méhbe helyezett műanyagspirállal eleve elejét veszi a terhességnek.

Az elmúlt 20 évben a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekről szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a hipertóniásnak lényegesen kevesebb korlátozó tilalmat kell vállalnia, mint annak előtte, mégis hosszabb ideig és egészségesebben él. És ha mégis bizonyos fokú korlátozó életmódi tanácsokat soroltunk fel, azok nem annyira a hipertónia, mint inkább más, érelmeszesedési rizikófaktorok miatt minden embernél indokoltak idősebb korban.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.