Anyagcsere

Erősítő gyakorlatok kezdőknek és haladóknak

Nincs okvetlenül szükség gépekre, súlyzókra és koncliteremre, otthon is bármikor végezhetünk hatékony mozdulatsorokat. Néhány ilyen gyakorlat­sort mutatunk be az alábbiakban. Pihenjünk minden gyakorlat után 30-60 másodpercig! Először csupán egyszer végezzük el az egész sorozatot, a cél azonban legyen az, hogy két­szer egymás után is végre tudjuk hajtani a gyakorlatokat minden nehézség nélkül.

Lábemelés hátra

A gyakorlat a csípő, a fenék, a comb és a vádli izmait erősíti.
Álljunk vállszélességű terpeszbe, kezünkkel könnyedén támaszkodjunk egy szék támlájára. A nyak legyen egyenes, a tekintet előrenéz, az állat húzzuk be. Emeljük az egyik lábat nyújtva lassan hátra, majd engedjük vissza a kiinduló helyzetbe, s közben feszítsük meg a farizmokat. Mindeközben hajítsuk be kissé azt a lábat, amelyiken állunk. Végezzük el a gyakorlatot mindkét lábbal háromszor-négyszer.

Térdhajlítás

Ez a gyakorlat a járáshoz és lépcsőzéshez szükséges izmokat erősíti.
Álljunk oldalt egy szék mellé, és jobb kézzel erősen fogjuk meg a támlát. A bal lábbal lépjünk egy nagyot hátra. Figyeljünk arra, hogy mindkét lábra ugyanannyi súly kerüljön. Hajlítsuk be kissé mindkét térdet. Az elülső térd legyen a boká­val egy vonalban, előrébb semmiképpen ne kerüljön. A hátsó láb sarka emelkedjen el kissé a talajtól.

Csak olyan mélyen ereszkedjünk le, amennyire a térd még kényelmesen engedi. A felsőtest maradjon egyenes. Tartsuk ki a pozíciót, majd lassan egyenesítsük ki mindkét lábat, és térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételjük meg a gyakorlatot hatszor-nyolcszor, majd végezzük el a másik lábbal is.

Lábemelés fekve

Ez a gyakorlat a láb külső oldalának izmait erősíti.
Feküdjünk a bal olda­lunkra, a fejet támasszuk meg a bal kézzel. A jobb tenyérrel támaszkodjunk magunk elé a talajra. Emeljük lassan a jobb lábat kinyújtva olyan magasra, amilyen magasra bírjuk, majd lassan engedjük vissza. Végezzük el a gyakor­latot hatszor-nyolcszor. Forduljunk át a jobb oldalra, és emeljük fel a bal lábat. Ha a kiinduló helyzetet nem érezzük elég stabilnak, az alul lévő lábat kissé behajlíthatjuk.

Repülő kutya póz

Ez a gyakorlat a hát-, a mell-, a kar-, a váll- és a farizmokat erősíti, illetve javítja az egyensúly érzéket.
Ereszkedjünk négykézlábra. A térd legyen a medencecsont, a kar pedig a váll alatt. A fej legyen egy vonalban a gerinccel. Akinek fáj a térde, tegyen alá összehajtogatott takarót. A has­izmokat enyhén feszítsük meg. Lassan nyújtsuk hátra a bal lábat úgy, hogy egy vonalban legyen a törzzsel. Ezzel egyidejűleg nyújtsuk előre a jobb kart, vállmagasságig.

A hát végig legyen egyenes, ne homorítsunk! Tartsuk ki a pózt egy-két lélegzetvételnyi ideig, majd térjünk vissza a kiinduló hely­zetbe. Ismételjük meg háromszor-négyszer, majd végezzük el a gyakorlatot a jobb lábbal is.

Az edzettebbek is erősíthetnek otthon különlegesebb felszerelés nélkül!

A gyakorlatokhoz ele­gendő egy szék és egy pár súlyzó. Nem kell sokszor megismételni az egyes gyakorlatokat, az a legfontosabb, hogy gondosan és pontosan hajtsuk végre őket. Ha súlyokkal edzünk, előbb az ismétlések számát kell növelni, és csak azután a súly nagyságát. Pihenjünk minden gyakorlat után 30-60 másodpercig, és csak idővel tér­jünk át a kétszeri ismétlésre.

Guggolás

A gyakorlat a combizmot erősíti.
Álljunk egy szék háta mögé csípőszélességű terpeszbe. Fogjuk meg a támlát, hogy könnyeb­ben megtarthassuk az egyensúlyunkat, de ne támaszkodjunk rá teljes erőből. Lassan hajlítsuk be a térdet, mintha le akarnánk ülni. Figyeljünk arra, hogy ne a térdet toljuk előre, hanem a csípőt hátra. Fontos, hogy a hát maradjon egye­nes, a tekintet előrenéz. Egyenesedjünk fel, de ne nyújtsuk teljesen ki a térdet, maradjon kissé behajlítva. Ismételjük meg a gyakorlatot hatszor-nyolcszor.

Súlyzózás ülve

A gyakorlat a váll és a felkar izmait erősíti.
Üljünk le egy székre. Nyomjuk a sarkat finoman a talajhoz, és feszítsük meg kissé a hasizmokat. Vegyünk mind­két kezünkbe egy-egy súlyzót, a kart ló­gassuk lazán a test mellett. A tenyér nézzen befelé. Lassan emeljük fel a jobb kézben lévő súlyzót vállmagasságig. Ezután lassan, ne lendületből, engedjük vissza a kart a kiinduló helyzetbe. Nehe­zebb a feladat, ha emeléskor a combbal egy magasságban elfordítjuk az alkart, hogy a kézhát előrenézzen. Végezzük el a gyakorlatot bal kézzel is. Ismételjük mindkét karral hatszor-nyolcszor.

Hasizomgyakorlat

Ez a gyakorlat elsősorban a has­izmokat dolgoztatja meg.
Feküdjünk hanyatt, és hajlítsuk be a lábat kilencvenfokos szögben. A két kezet tegyük a tarkóra, a könyök legyen a halán­tékkal egy magasságban. Emel­kedjünk el a talajtól a vállal és a lábbal. Közelítsük lassan a bal térdet a jobb könyökhöz, közben a jobb láb legyen nyújtva. Ezután fordítva is végezzük el a gyakorlatot: a jobb térdet közelítsük a bal könyökhöz, és a bal láb legyen nyújtva. A könyök és a térd közelítésekor igyekezzünk mindig kifújni a leve­gőt. Ismételjük meg a gyakorlatot mindkét oldalra hatszor-nyolcszor.

Faltámasz

Ezzel a gyakorlattal a hát felső részének izmait erősíthetjük. Ugyanaz a hatása, mint a fekvőtámasznak, ám sokkal jobban kíméli az ízületeket.
Nyújtsuk ki szinte teljesen a kart, majd te­nyérrel támaszkodjunk vállmagasságban a fal­nak. Ezután hajlítsuk be a kart egészen addig, amíg az orr szinte a falhoz nem ér, majd lassan nyomjuk vissza magunkat. Ismételjük meg hatszor-nyolcszor a gyakorlatot. Ügyeljünk az egyenletes tempóra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.