Magasvérnyomás kezelése

Miért változik az egészséges ember vérnyomása?

A vérkeringés alkalmazkodik a szervezetet érő megterhelésekhez Ez azt jelenti, hogy biztosítja a szervezet mindenkori anyagcsereigényeit kielégítő anyagszállítást és anyagkicserélődést a kapillárisok falán ke­resztül A vérkeringés alkalmazkodásának egyik fontos tényezője a vér­nyomás változása.

Folytonosan változik az ember tevékenysége (dolgozik, pihen, alszik stb.), tehát különböző a szervezet megterhelése és igénybevétele. A mindenkori megterhelésnek megfelelően változik az egyes szervek (harántcsíkolt izmok, vese, gyomor stb.) működése, következésképpen anyagcseréje is.

A fokozott, vagy éppen csökkent anyagcsere igényeit (energiaforrás, oxigén stb.) a meg­felelő vérátáramlás elégíti ki. Korábban  megtárgyaltuk, hogy az időegység alatt átáramló vérmennyiség (Q) és a teljes perifériás el­lenállás (R) határozza meg a vérnyomást (P). Izommunka végzésekor például nő a perctérfogat is és a perifériás ellenállás is, következésképpen emelkedik a vérnyomás.

Ezzel szemben a nyugodtan pihenő szervezetben kisebb a perc­térfogat és a perifériás ellenállás, tehát alacsonyabb a vérnyomás. Mindezek­ből következik, hogy az adott körülmények között kell értékelnünk a vizsgált személy vérnyomását, így például a 200 Hgmm-es szisztolés vérnyomás telje­sen normális lehet izommunka végzésekor, de riasztó jel nyugalomban.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.