Magasvérnyomás kezelése

Vérnyomáscsökkentés káliumcsatorna blokkolókkal? Hatások, mellékhatások.

Kalciumcsatorna-blokkolók: hatékonyak,  de biztonságosak is?

Az 1970-es évek óta kapható kalciumcsatorna-blokkolók az utóbbi években egyre több bírálatot kapnak. Egyes kutatások szerint ugyanis bár igaz, hogy csökkentik a vérnyomást, a szívinfarktus kockázatát nem feltétlenül teszik kisebbé.

Gyógyszerek

Emiatt ezeket a gyógyszereket – amelyeket kalciumantagonistáknak is neveznek – általában csak akkor írják fel, ha egy másik csoportba tartozó vérnyomáscsökkentő nem bizonyult hatásosnak (ez különösen az első generációs kalciumcsatorna-blokkolók szedése esetén és a pangásos szívelégtelenségben szenvedők esetében fontos, hogy így legyen).

Hogyan hatnak?

A kalciumcsatorna-blokkolók azáltal csökkentik a vérnyomást, hogy elzárják az ereket körülvevő izomsejtek felszínén lévő parányi átjárókat, az úgynevezett kalciumcsatornákat. Az izomsejteket összehúzódásra késztető kalcium így nem jut át a csatornákon. A kalcium és az összehúzódások nélkül az erek elernyedt állapotban maradnak, s a vérnyomás lecsökken. Egyes kalciumcsatorna-blokkolók közvetlenül a szívre hatnak: lassítják és gyengítik az összehúzódásokat, ami megint csak a vérnyomás eséséhez vezet.

Jegyezzük meg! A kalciumcsatornablokkolók nem akadályozzák a kalciumnak a csontokba való beépülését.

Mivel a kalciumcsatorna-blokkolók szedése általában nem okoz kimerültséget, néha ezeket a szereket írják fel az aktív életmódot élő betegeknek. Különösen hatékonynak bizonyultak idősebbeknél, valamint az anginában szenvedőknél.

Gyógyszerek

További előny, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek más vér-nyomáscsökkentőkkel szemben nem rontják a kalciumcsatornablokkolók hatékonyságát. Indokolt azonban az óvatosság, ha szívritmuszavarban vagy májbetegségben szenvedünk.

Egyes kalciumcsatorna-blokkolók hatása nem tartós. Igaz ugyan, hogy gyorsan, néha már fél óra alatt csökkentik a vérnyomást, de hatásuk néhány órán belül el is múlik. Tartós hatású változataik lassabban szívódnak fel, és jóval hosszabb ideig áll fenn a hatásuk.

Mellékhatások.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek igen jól tűrik a kalciumcsatorna-blokkolókat, és ezért e gyógyszerek megjelenésük után hamar népszerűvé váltak.

Viszonylag gyakori mellékhatás a székrekedés. A kutatások szerint kétszer nagyobb az emlőrák kialakulásának a kockázata a változás korán túljutott és rövid hatású kalciumcsatorna-blokkolókkal kezelt nők körében. Egy másik tanulmány arra mutatott rá, hogy a kalciumcsatorna-blokkolókat szedők kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba gyomor- vagy bélvérzéssel, mint azok, akik béta-blokkolókat használnak.

Gyógyszerek

Az egyéb lehetséges mellékhatások közül említést érdemel a fejfájás, a szapora szívverés, az émelygés és a szédülés (amit azonban enyhíthet, ha felüléskor, illetve felálláskor csak lassan változtatjuk meg a testhelyzetünket). Egyeseknél megfigyelhető továbbá az íny, a lábszárak és a bokák duzzadása.

Kalciumcsatorna-blokkolók: jók, vagy talán…?

Kiderült, hogy a gyors hatású kalciumcsatorna-blokkolók 60%-kal növelik a szívinfarktus kockázatát. Ezért ma már többnyire csak vészhelyzetben alkalmazzák őket. A retard hatású szerek biztonságosságáról ugyanakkor heves viták folynak. Két, a témával kapcsolatos nagyszabású kutatás ugyanis igen különböző eredménnyel zárult. Az egyik szerint a hosszan tartó hatású kaiciumcsatorna-blokkolók 27 százalékkal növelik a szívroham kockázatát; a másik szerint ezek a készítmények semmiféle kockázatot nem jelentenek.

Most akkor kinek higgyünk? Az amerikai National Institutes of Health (Országos Egészségügyi Intézet) azt reméli, hogy sikerül a kérdést egy éven belül eldönteni. Akkorra várhatók ugyanis egy nyolc esztendőn át folytatott vizsgálat eredményei.

Gyógyszerek

Addig is, ha kalciumcsatorna-blokkolót ír fel magas vérnyomásunk ellen, kérdezzük meg orvosunktól, hogy valóban ez-e a legjobb orvosság a számunkra. Közösen úgy is dönthetünk, hogy átallunk egy diuretikumra, béta-blokkolóra vagy ACE-gátlóra – ezek hasonlóan kedvező hatású szerek, és a tapasztalatok szerint jobban kímélik a szívet.

A kalciumcsatorna-blokkolók szedése

  1. Kerüljük a grépfrútot és annak levét. A jelek szerint ez a gyümölcs tartalmaz egy olyan vegyületet, amely gátolja a májat a szervezetbe került kalciumcsatornablokkolók egy részének lebontásában. Emiatt a gyógyszer a vérünkben maradhat, s ott akár mérgező koncentrációt érhet el.
  2. Veszélyes mértékben felgyorsíthatja a a kalciumcsatorna-blokkolók szervezetre gyakorolt hatását, ha magas zsírtartalmú ételekkel fogyasztjuk őket. Kérdezzük meg orvosunkat, hogy szedhetjük-e a gyógyszert zsíros ételek fogyasztása mellett.
  3. A székrekedés több víz ivásával, magas rosttartalmú ételek (zöldségek, gyümölcsök, korpa) fogyasztásával és több testmozgással enyhíthető.
  4. Ügyeljünk arra, hogy szervezetünk ne száradjon ki és ne hevüljön fel túlságosan. Ne járjunk szaunába, nagy melegben kerüljük a megerőltető mozgást és a szeszes italokat. Igyunk sok folyadékot.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.