Masszázs fajták

Számítógép okozta panaszok kezelése tornával

Amennyiben huzamosabb ideig a számítógép elé vagyunk szögezve, érdemes kipróbálni az alábbi egyszerű techniká­kat. Használjunk melegítő hatású feketebors-, gyömbér-, illetve relaxáló kamilla- és levendula-illóolajat, melyek kiválóan alkalmasak a kar, a nyak és a váll masszírozására.

A helytelen testtartás ára

Ha hosszabb ideig előreejtett vállal, görnyedt háttal és előrenyújtott nyakkal ülünk a billentyűzet fölött, túl nagy terhelésnek tesszük ki ezeket a testrészeket. A képernyő közelsége, illetve merev nézése megerőltető a szem számára, és fejfájást okozhat. Mivel mindezek mellett hosszú ideig egy helyben, mozdulatlanul ülünk, a hátsó combfeszítő izmok is rövidülhet­nek, ami kifejezetten kedvezőtlenül befolyásolja az egész vázizomzatot, és igen gyakran térd- vagy hátfájást okozhat.

Csukló, könyök és kéz

Kar masszírozása

Jobb kézzel ragadjuk meg a bal könyökünk alatti izmokat ott, ahol a csukló feszítő és nyújtó inai tapad­nak. A bal kart továbbra is határo­zottan markolva forgassuk oldal­irányba folyamatosan oda-vissza – érezni fogjuk, amint ezzel a moz­dulattal átmasszírozzuk az izmokat. Ismételjük meg a másik karon is.

Kézmasszázs

Vegyünk egy golflabdát két tenyerünk közé. Az izmok ellazításához enyhén „nyomjuk össze” a labdát, s közben lassan görgessük tenyerünk között. Kiemelt figyelmet érdemel a hüvelykujj nagy igénybevételnek kitett izom­párnája.

Fejezzük be a gyakorlatot a kéz és az ujjak nyújtásával. Összefűzött ujjakkal fordítsuk ki a tenyerünket, és toljuk előre egészen addig, amíg kinyújtott karunkban feszülést nem érzünk. Tartsuk nyújtva a kart tizenöt másodpercig. Ismételjük kétszer-háromszor.

Váll-lazítás

Bal kezünkkel ragadjuk meg a jobb vállunkat. Tenyerünkkel gyakoroljunk kifelé tartó nyomást a vállizmokra, és közben figyeljük az izomnyúlást. Mozgassuk át a karunkat lefelé haladva, majd vissza a vállig. Ismételjük meg a gyakorlatot mindkét karon háromszor.

A számítógép helyes használata

Az irodai berendezések megfelelő elhe­lyezésével és használatával számos itt tárgyalt panasz elkerülhető lenne. A számítógép képernyője legyen szemmagasságban, hogy kíméljük a nyakat és a szemet. A széket állítsuk a képernyővel szembe, hogy ne kelljen hátunkat és törzsünket kicsavarva ülnünk.

A hátfájás, illetve a csípő- és térd­panaszok elkerülése érdekeben térdün­ket tartsuk derékszögben. Csökken az ismétlődő megterhelés okozta sérülések (RSI) kialakulásának esélye, ha csuklótámasszal használjuk az egeret.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.