Masszázs fajták

Sportsérülések kezelése

A sportsérüléseket – húzódásokat és ficamokat – akkor sem szabad elhanyagolni, ha nem tűnnek komolynak, különben a csontok, izmok és ízületek hosszú távon káro­sodhatnak. A megfelelő otthoni kezelés sokat segíthet, ám mielőtt belekezdenénk, forduljunk orvoshoz.

Maradjunk fittek!

A húzódások és ficamok általában akkor keletkeznek, ha túlfeszítjük, túlterheljük az izmokat és az inakat. Mindegyik sportágra igaz, hogy a sérülések úgy kerülhetők el a leghatékonyabban, ha rend­szeresen végezzük az adott moz­gásformát, és megőrizzük jó kon­díciónkat.

Az árnika-, a feketebors-, a gyömbér-, a kakukkfű- és a majo­ránna-illóolaj enyhíti a húzódások és ficamok okozta kellemetlen tü­neteket. Tegyünk néhány cseppet három evőkanál hordozóolajba, és dörzsöljük be a fájós területet. A svédmasszázs is hozzájárul­hat az izomszövetek egészségének megőrzéséhez.

Árnika zúzódásokra

A zúzódás a bőr alatti szövet vér­zésével jár, amelyet általában vala­milyen ütés okoz. A masszázs és az aromaterápia kombinációjával jelentősen csökkenthetjük a duz­zanatot: masszírozzunk óvatosan néhány csepp árnika-illóolajat a sérült részbe, és figyeljük meg a hatást.

Láb jegelése

A lábfej

A fájós, sérült lábboltozat állapotán igen egyszerű mód­szerrel enyhíthetünk: helyezzünk a földre egy palack lefagyasztott vizet, s görgessük a lábunkkal lassan oda-vissza.

A boka

Helyezzünk el egymással szemben két széket, az egyikre üljünk le, a másikra pedig tegyük fel a lábunkat, majd görgessünk jégbe hűtött vizespalackot fel-le a fájós területen.

Jegyezzük meg! Miután a duzzanat lelohadt, masszázzsal csökkenthető a heg szövetképződés a sérült izomnál.

Tanácsok jégmasszázshoz

A jégmasszázs csökkentheti a gyulladást és fájdalmat a sérült szövetekben. Jégakku híján fagyasszunk le egy palack vizet, vagy fagyasszunk vizet műanyag pohárban, és azt használjuk borogatásként. Ne használjuk a jégakkut alkalmanként húsz percnél hosszabb ideig. Ne tegyük a jégakkut közvetlenül a bőrre, csak ha folyamatosan mozgatjuk (lásd a lenti képet). Tekerjük vékony kendőbe vagy törülközőbe.

A térd

Műanyag poharat töltsünk színültig vízzel, és tegyük fagyasztóba. Vágjunk le egy csíkot a pohár szájáról, majd a szabadon maradó jéggel körkörös mozdulatokat végezve masszírozzuk át a fájó részt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.