Masszázs fajták

Szorongás és stressz oldása masszázzsal

A stressz és szorongás az élet szinte minden területén megjelenik: hat szellemi teljesítmé­nyünkre, lelki egészségünkre, társadalmi szerepeinkre, kapcsolatainkra. Ha nem kezeljük megfelelően, fizikai problémákat is okozhat, többek között megemeli a vérnyomást, és csökkenti a szervezet ellenálló képességét. Különböző krónikus betegségekkel, például szívproblémákkal és a cukorbajjal is összefüggésbe hozták.

Nyugtató érintés

A masszázs izomlazító hatása folytán csökkentheti a stresszt és a szorongást, a felhalmozódott salakanyagok eltávolítása révén pedig beindítja a gyógyuláshoz szükséges folyamatokat.

Számos illóolaj rendelkezik szorongásoldó tulajdonságokkal. A nyugtató hatású kamilla, jázmin, majoránna és mandarin felerősíti a masszázs jótékony hatásait.

Akár használunk illóolajat, akár nem, már az is nyugtatóan s egyben üdítően hat, hogy a kezelés idejére elszakadunk a stresszt kiváltó elfoglaltságoktól, gondolatoktól és környezettől. Az alábbiakban olyan fogások következnek, melyeket akár az író­asztalnál ülve is alkalmazhatunk, így különösen feszült munkahelyi környezetben is bármikor „segítsé­gül hívhatjuk” őket. Kérjünk meg egy kollégát, hogy masszírozzon meg bennünket, vagy végezzük el a kezelést önmagunkon egyedül.

Íróasztalnál végezhető vállmasszázs

Kérjük meg a kezelt személyt, hogy fonja össze a karját az asztalon, és hajtsa rá a fejét. Alaposan gyúrjuk végig a váll környékét – mozgassuk ki az izmokat, hadd távoz­zon a feszültség.

Íróasztalnál végezhető fej- és halántékmasszázs

A kezelt személy egyenes háttal, kényelmesen helyez­kedjen el a széken. Lassú, óvatos, körkörös mozdulatok­kal dörzsöljük át a halántékát, illetve a fejbőrét. A halán­ték közepén kerüljük az erős nyomást.

Stresszhelyzetek

A feszültséggel vagy idegességgel járó helyzetekben stresszhormonok -például adrenalin – szabadulnak fel a szervezetben. Hatásukra felgyorsul a szívverés és a légzés, az izmok meg­feszülhetnek; ha ez az állapot hosszan fennáll, akár gyomorpanaszok is felléphetnek. Az alábbiakban pár hasznos tanács következik, melyek segítségével megakadályozhatjuk, hogy e testi reakciók tartósak maradjanak.

  • Lassítsuk le a légzést. Vegyünk mély lélegzetet tízszer. Belégzés alatt számoljunk ötig, tartsuk vissza a lé­legzetet pár másodpercig, majd ismét ötig számolva engedjük ki a levegőt. Még könnyebben megnyugszunk, ha zsebkendőre pár csepp relaxáló hatású illóolajat, például levendulát teszünk, és belélegezzük az illatát.
  • Önmasszázs nyakon, vállon. Egyik kezünkkel nyomkodjuk át az ellentétes oldal váll- és nyakizmait. Addig végezzük a gyakorlatot, amíg a felgyülemlett stressz fel nem oldódik. Ismételjük meg a másik oldalon.
  • Vizualizáció. Ez a technika segít­het megbirkózni egy adott stresszhely­zettel. Keressünk csendes, nyugodt helyet, és csukott szemmel képzeljük el magunkat, amint sikeresen elvégezzük az előttünk álló feladatot, vagy meg­oldjuk a problémás élethelyzetet.

Önmasszázs a halántékon

Helyezkedjünk el kényelmesen egy széken, és gyengéd, lassú, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük a halánté­kot, illetve a fejbőrt. Folytassuk egészen addig, amíg úgy nem érez­zük, hogy enyhül a feszültség, és szűnőben a szorongás.

Akár tíz mély lélegzetvétel elegendő lehet ahhoz, hogy stresszes helyzet­ben megnyugodjunk. Hagyjuk mélyen lesüllyedni a rekeszizmot, s közben figyeljük meg a bordák lassú tágulását. Ezt a módszert illó­olajok használatával is kombinálhat­juk: zsebkendőre tegyünk egy- vagy többféle illóolajból (összesen) két-három cseppet, és lélegezzük be az eszenciát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.