Masszázs fajták

Masszázs időskorban

Az évek múlásával az egészséges, kiegyensúlyozott életvitel nemhogy veszít jelentősé­géből, inkább egyre nagyobb hangsúlyt kell hogy kapjon. Továbbra is törekedni kell a szív- és érrendszeri betegségek, illetve más egészségi problémák megelőzésére, illetve az esetleg már kialakult panaszok enyhítésére. A masszázs és aromaterápia ebben az élet­szakaszban is nagyon sokat segíthet.

Maradjunk aktívak!

Idősebb korban a helyes táplálko­zás és a fizikai aktivitás nagyon fontos ahhoz, hogy megőrizzük mozgékonyságunkat, és képesek legyünk továbbra is elvégezni mindennapi teendőinket. A masszázs megszünteti az izmok me­revségét (ami igen gyakori panasz), tehát nagy szerepet játszhat az életminőség javításában.

Ne feledjük, hogy bizonyos beteg­ségek, például ízületi gyulladás vagy csontritkulás esetén fokozott körültekintésre van szükség: kerülni kell például a kezelés során a duzzadt ízületek környé­két, csontritkulás miatt pedig csak enyhe nyomást alkalmazhatunk. Problémás esetek, krónikus beteg­ségek esetén masszázs előtt érdemes orvossal is konzultálni.

A masszázsnak kapcsolatte­remtő szerepe is van, hiszen sok idős ember él a családjától vagy barátaitól távol. Legyünk gyengé­dek, s figyeljünk arra, hogy a kezelt személy minél kényelme­sebben érezze magát.

Masszázs időskorban

Kérjük meg a kezelt személyt, hogy kényelmesen, egyenes háttal foglaljon helyet. Gyengéden gyúrjuk meg a vállát. (Bal oldali kép.)

Támasszuk meg a fejét a tényerünkkel, és gyúrjuk meg a nyakizmokat. Ne felejtsük el megkérdezni,hogy megfelel-e neki a kezelés ereje. (Középső kép.)

Masszírozzuk meg a fejét, használjunk néhány csepp memóriajavító rozmaring-illóolajat három evőkanál hordozóolajjal. (Jobb oldali  kép.)

Kézmasszázs

Fogjuk meg a kezelt személy kezét, és hüvelykujjal simítsuk végig a tenyér izmait. Időzzünk el az ujjtöveknél; végezzünk körkörös mozdulatokat.

Ujjmasszázs

Ujjmasszázs

Egyenként fogjuk meg az ujjakat, és hüvelykujjal masszírozzuk végig őket. Befejezésül gyengéden forgassuk meg az ujjízületeket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.