Vészhelyzet

Az eszméletvesztés okai, teendők eszméletveszés esetén

Amikor az agy vérellátásában átmenetileg zavar lép fel, az ember eszméletét veszti, köznapi szóval élve elájul. Az állapotot kiválthatja fájdalom, kimerültség, stressz, hirtelen vérnyomáscsökkenés vagy éhség (vércukorszint-süllyedés). Az eszméletvesztés gyakori előjele a szédülés. Amint az agy vérellátása helyreáll, a beteg egykettőre magához tér.

Tünetek

Az eszméletvesztést jellegzetes tünetek előzhetik meg, de nem mindig jelentkezik az összes egyidejűleg. Mihelyt az agy vérellátása ismét megfelelő lesz, a beteg rendszerint eszméletre tér. Utóhatás többnyire nem tapasztalható. Az alábbi előjelekre figyeljünk!

 • Gyengeség, szédülés, néha émelygés, hányinger
 • Sápadt hideg és nyirkos bőr
 • Gyenge pulzus, mely hamar helyreáll, ha lefektetjük a beteget
 • Hirtelen összeesés (ezzel védekezik a szervezet, hiszen fekvő testhelyzetben a fej és a szív azonos magasságba kerül, így az agy vérellátása javul)

Lehetséges okok és teendők eszméletvesztés esetén:

Hosszas állás vagy ülés, különösen túlfűtött, levegőtlen helyiségben vagy fülledt időben

Serkentsük mozgással a vérkeringést. Vigyük a beteget levegőre, kísérjük hűvösebb helyiségbe, nyissunk ablakot, kapcsoljuk be a ventilátort, légkondicionálót! Ha nagyon gyenge, fektessük le, lábát emeljük magasra!

Éhség, cukorbetegség

Alacsony vércukorszint esetén adjunk cukros táplálékot a betegnek! Azoknál a cukorbetegeknél, akik gyakran vesztik eszméletüket, érdemes módosítani az inzulin adagolását. Ebben az esetben irány a kezelőorvos!

Fájdalom

A nagy fájdalom okozta eszméletvesztés megelőzésére olykor elegendő csupán egy erősebb fájdalomcsillapító. Ha a fájdalmat nyilvánvaló sérülés vagy súlyos betegség váltja ki, nélkülözhetetlen az orvosi ellátás. Ilyenkor ne adjunk a betegnek inni, enni, mert a kezelés során altatásra kerülhet sor.

Lelki stresszhatás

Stressz vagy lelki megrázkódtatás esetén történő ájuláskor fektessük le a beteget, a lábát emeljük magasra! Ha magához tér, nyugtassuk meg!

Terhesség

A terhesség hormonális változásokkal jár, melyek hatására az érfalak ellazulnak, ezért leeshet a vérnyomás. A rosszullét után mindenképpen ajánlott a háziorvos, a szülész vagy a nőgyógyász felkeresése!

Gyógyszerhatás

Egyes gyógyszerek csökkentik a vérnyomást, ami az eszméletvesztés gyakori oka. Ilyen esetben az orvos módosíthatja a gyógyszerszedés rendjét, vagy másfajta készítményt írhat fel.

Fáradékonyság

Számolnunk kell azzal, hogy a beteg vérszegény, vagyis nincs a vérében elég vörösvértest, mely az oxigént szállítja. Okvetlenül lássa orvos!

Ismert szívbetegség

Ha eszméletvesztés előtt a pulzus rendellenesen lassú vagy gyors volt, orvosra van szükség. Ha nagyobb bajra gyanakszunk, riasszuk a mentőket!

Segítség! Ha az eszméletlen beteg rövid időn belül nem tér magához, vagy rosszabbodik az állapota, mindenképpen hívjunk mentőt!
Ne habozz! Ha az eszméletvesztés pillanatában a beteg közelében vagyunk, igyekezzünk felfogni az esését, hogy ne nagyon üsse meg magát.

Teendők:

 1. Fektessük le! Ha valakinél az eszméletvesztés jellegzetes előjeleit tapasztaljuk, segítsünk neki lefeküdni a padlóra – lehetőleg terítsünk alá valamit (plédet, matracot, polifoamot). A tűző napról vigyük árnyékba.Eszméletvesztés
 2. Emeljük meg a lábat! Térdeljünk le, emeljük a lábát a vállunkra, vagy támasszuk alá egy székkel, hogy az agy több vért kapjon. Tartsuk szemmel az arcát: az egészséges bőrszínnek hamar vissza kell térnie.
 3. Biztosítsunk friss levegőt! Legyezgessük a beteget. Zárt helyen nyissunk ablakot, csináljunk kereszthuzatot, kapcsoljuk be a ventilátort, légkondicionálót.Eszméletvesztés
 4. Lassan ültessük fel! Amint kezd magához térni, fokozatosan ültessük fel. Ha a beteget megint eszméletvesztés kerülgeti vagy szédül, azonnal fektessük vissza.
 5. Tudjuk meg, mi történt! Kíséreljük meg kideríteni, mitől veszíthette eszméletét. Ha éhes (és már teljesen magához tért), adjunk neki enni, lehetőleg valami édeset – kivéve, ha cukorbeteg.

Vigyázz!

 • Ha valaki gyakran eszméletét veszti, vagy sűrűn szédül, feltétlenül vizsgáltassa ki magát. Egy-egy elszigetelt eset azonban rendszerint nem kórtünet.
 • Ha az eszméletlen ember rövid időn belül nem tér teljesen magához, hívjunk mentőt! Tegyük szabaddá a légutakat, és ellenőrizzük a légzést.
 • Amennyiben valakit eszméletvesztés kerülget, ne ültessük székre, és ne hagyjuk magára. Ha ugyanis a fejét lógatva üldögél, és közben elveszti az eszméletét, leeshet, és csúnyán megütheti magát.
 • Az állapotos nőnek nem szabad hanyatt feküdnie, teljesen vízszintes helyzetben ugyanis a magzat súlya összenyomja az ereket, ami gátolja a szívhez visszatérő vér áramlását. Inkább fordítsuk az oldalára, úgy, hogy
 • A feje alacsonyan, a lába pedig minél magasabban legyen. A derekát támasszuk meg párnákkal.
 • Csakis akkor etessük vagy itassuk meg a beteget, ha teljesen magához tért.

Hogyan tovább?

Ha valaki gyakran eszméletét veszti, elengedhetetlen a kivizsgálás. Az orvos megfogja kérdezni, milyen sűrűn fordul elő az ájulás, tapasztal-e egyéb tüneteket, és tud-e családi (örökletes) hajlamról. A háttérben álló, rejtett okok feltárása érdekében vérvételre és EKG-ra is sor kerülhet. Az eszméletvesztést sok esetben idézi elő vérszegénység, cukor- vagy szívbetegség, melyek keze­lésével remélhetőleg megszűnnek a tünetek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.