Masszázs

Kézmasszázs és talpmasszázs praktikák

Az ember tökéletes lény, akit olyan utánozhatatlan biológiai rend kovácsol össze, amelyet még senki nem tudott leutánozni. Ebben a biológiai csodában rejtőzik a megfoghatatlan emberi lélek, amely uralja a megfogható emberi szervezetet. Ebből következik, hogy az ember testét-lelkét egyforma igényességgel kell kezelni, ápolni.

Készüljünk fel lelkileg is a kezelés fogadására

relax
Relaxálj!

Éppen ezért, mielőtt hozzákezdenénk testünk gyógyító pontjainak kezeléséhez, masszírozásához, legalább egy-két percre relaxáljunk, és intenzíven gondoljunk arra, hogy a masszírozás eredményes lesz. Ez nagyon lényeges teendő. Gondoljunk csak arra, amikor elmegyünk templomba, vendégségbe, vásárolni, nyaralni, utazni, randevúra vagy bárhova, az alkalomnak megfelelően felkészülünk az adott eseményre.

Mennyivel fontosabb dolog a felkészülés, ha a testünk öngyógyító erőit akarjuk mozgósítani saját érdekünkben, vagy a betegségek megelőzését célzó kezelést végzünk. A pár perces lazítás „tiszteletadás” a szervezetünknek, hogy a kezelést befogadja és hasznosítsa egészségünk érdekében.

Ha arra gondolunk, milyen áhítattal megyünk a templomba, összekulcsolt kézzel, hogy lélekben Isten elé járulva kérjük bocsánatát az elkövetett bűneinkért, akkor az is világossá válik bennünk, hogy a szervezetünknek is meg kell adni a tiszteletet, kiengesztelést kérve, hiszen rengeteg „bűnt” követünk el a testünk ellen (dohányzás, alkoholfogyasztás, kábítószer-élvezet, túlhajszolt munka, veszélyekkel teli életvezetés, mértéktelen evés és még sorolhatnánk).

A testi-lelki felkészülés tehát nagyon fontos előkészítése a kezeléseknek, ne sajnáljuk magunktól azt a kis időt.

Természetesen a relaxálást naponta többször is végezhetjük, hogy elfáradt idegeinket egy kicsit megpihentessük. Az esti relaxálás lefekvés előtt kellemes, könnyű álmot, pihentető alvást ígér.

Egy jó tanács: relaxálás alatt ne térjünk vissza gondolatban a nap folyamán előfordult kellemetlenségekre, inkább ragadjunk ki az eseményekből egy-egy kellemes élményt, és arra koncentráljunk gondolatban, amíg el nem nyom az álom.

A természetgyógyászati kezeléseket mindig azzal a hittel kezdjük el, hogy a kezelés használni fog! A kezelések végén pedig frissítsük fel szervezetünket egy pohár narancslével, citromos limonádéval vagy gyógyteával.

relax-narancsitallal

A masszírozás, a simítás, a csípésterápia eredményességét növeljük, ha a kezeléseket gyógynövénykrémmel végezzük, mert a gyógyító kenőcsben lévő anyag a bőrön keresztül bejut a bőr mélyebb rétegeibe, és ott fejti ki kedvező hatását.

A kéz mindig kéznél van

Talán nem is gondolunk arra, hogy kezünk nemcsak fontos munkaeszköz, hanem a sokrétű érzelmek, érzések külső kifejezője is. Csak néhányat említve: a szeretetet tolmácsoló gyengéd simogatás; az örömteli érintés; az üdvözlő kézfogás; az indulatos gesztikulálás; a lemondó kézlegyintés; az összetartozást jelentő kézszorítás; a lélek békéjét kereső imádkozás; a kézből sugárzó erők gyógyító hatása.

Ebbe a témakörbe tartozik a gyógymasszázs is. Napjainkban szerencsére divatba jöttek és rohamosan terjednek a természetes gyógymódok. A környezeti ártalmak hínárjában vergődő ember kétségbeesetten kapaszkodik a mellékhatások nélküli természetes gyógyulási és védekezési lehetőségekbe. Egyik ilyen – pénzbe sem kerülő – természetes gyógymód: a kézmasszázs.

Elöljáróban azonban fel kell arra hívni a figyelmet, hogy betegség esetén egyetlen házi gyógymód, így a kézmasszázs sem helyettesítheti a szakorvosi vizsgálatot és az orvos által rendelt utasítások pontos betartását!

A kézmasszázs azért is nagyon előnyös gyógymód, mert „a kéz mindig kéznél van”.

saját kézmasszázs

Mindenki bármikor végezheti a masszázst: séta, fürdés, olvasás, beszélgetés, tévénézés, rádiózás, utazás, de még tömegközlekedés közben is. A kéz rendszeres masszírozása kedvezően hat egészségi állapotunkra, ugyanúgy, mint a talpmasszázs, mivel a kézen is megvannak az egyes testrészeknek és szerveknek megfelelő reflexzónák.

A kézmasszázs és a talpmasszázs

A kézmasszázs és a talpmasszázs egymástól függetlenül, külön-külön is hatékony gyógymódok, de párhuzamosan végezve erősítik egymás hatását, gyorsabb eredményre vezetnek. A kéztérképeken láthatjuk, hogy milyen sorrendben helyezkednek el az egyes szervek reflexzónái. Panasz esetén a megfelelő zónát vagy zónákat masszírozzuk körkörösen, először gyengéd, majd erősebb nyomással.

Természetesen a rendszeres masszázs a betegségek megelőzését is célozhatja. Nem szabad masszázst végezni, ha magas láz lép fel, heveny gyulladás esetén, műtét helyett; súlyos idegkimerültség kezelésére, daganatos betegség gyógyítására, veszélyeztetett terhességnél (egyes szakemberek normális terhesség esetén sem ajánlják a kéz- és lábmasszázst). Ezekben az esetekben mindig ki kell kérni az orvos véleményét.

A gyógymasszázs alkalmazása nincs korhoz kötve.

Óvatosan masszírozhatjuk a csecsemők kezét, lábát, sőt, egész testét is.

gyerek-masszazs

A gyógymasszázs növeli a középkorúak munkateljesítményét, az idősebbeknek pedig kellemes közérzetet biztosít.

Mivel a gyógymasszázs beavatkozás a szervezet megszokott működésébe, előfordulhat, hogy néhány heti rendszeres masszírozás után a vizelet színe sötétebb lesz, zavarossá, esetleg bűzössé válik.

Ettől nem kell megijedni, ez a szervezet jelzése, ami azt jelenti, hogy a vizelettel eltávoznak a szervezetben hosszú idő óta lerakódott mérgező anyagok. A széklet színe is megváltozhat, és átmenetileg kisebb panaszok is felléphetnek, pl. bokadagadás, kék foltok megjelenése, az orr és a garat bővebb váladéktermelése, hő-emelkedés, enyhe rosszullét stb. Ezek pozitív tünetek, azt jelzik, hogy szervezetünk reagál a kezelésre. Hasonló esetben azonban átmenetileg csökkenteni kell a kezelés intenzitását, hogy szervezetünknek elég ideje legyen a kezelés feldolgozására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.