Masszázs fajták

Gyógymasszázs kisebb panaszok és betegségek kezelésére

Az aromaterápiás masszázs az érintés előnyeit az illóolajok gyógyhatásával ötvözi, ami hatékony kombinációnak bizo­nyulhat egy sor egészségi panasz esetén.

Stresszoldás

Az aromaterápiás masszázs leg­szembetűnőbb eredménye az egészségi állapotban bekövetkező javulás. Serkenti például a vérke­ringést, csillapítja a fájdalmakat, lazítja a merev izmokat, gyógyítja az izomhúzódást. A testi feszült­ség oldásával párhuzamosan a szellemi és érzelmi feszültség is oldódik. A terápia egyik legfőbb előnye éppen stresszoldó hatása, ami viszont megint csak visszahat fizikai hogylétünkre. Az illatok nem csupán az ellazulásban segí­tenek, de bizonyítottan csökkentik a magas vérnyomást, továbbá hozzájárulnak a légzés, a szívverés ritmusának szabályozásához.

Egyes nyugtató hatású illó­olajok, különösen a kamilla és a rózsa, elősegítik az érzelmi és fizikai stressz oldását, rövid távon biztosítják a pihentető alvást, illetve megszüntetik az elhúzódó idegfeszültséget, még mielőtt az állandósult kényelmetlenséggé válna, és negatív gondolkodást eredményezne.

Ennek köszönhetően a test regenerálódik, működése kiegyen­súlyozottá válik; ezzel egyidejűleg oldódik a szorongás, a depresszió. Az olyan kedélyjavító illóolajok, mint az ilang-ilang és a levendula aromaterápiás masszázs során történő alkalmazása bizonyítottan antidepresszáns, élénkítő és egyben nyugtató hatással bír.

Önmasszázs

Az ellazulás és feltöltődés kiváló, egyszerű és hozzáférhető módja az ön-masszázs. Azok, akik rendszeresen al­kalmazzák, arról számolnak be, hogy érzékenyebben reagálnak saját testük jelzéseire stressz, illetve megerőltetés esetén. Ez az önkezelési forma kapcso­latot teremt lelki és fizikai valónk között, s fokozza a testtudatot.

Gyakori problémák

Az aromaterápiás kezelés a masszázs típusától függően lehet serkentő, nyugtató vagy lazító hatású. Nagy segítséget nyújthat emésztési zavarok, például puffadás, illetve légúti megbetege­dések, többek között influenza, meghűlés, arcüreggyulladás és szénanátha esetén. Számos kisebb egészségi panasz és irritáció meg­szüntetésére ugyancsak alkalmas. Illóolajok alkalmazásával sok esetben elkerülhető a gyógyszeres kezelés, így nem kell számolnunk az esetleges mellékhatásokkal sem.

Több illóolaj – mint például a citrom vagy a teafa – bizonyítottan erősíti az immunrendszert, vala­mint fertőtlenítő, gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A regeneráló hatású illóolajok, mint a tömjén, aroma­terápiás masszázs során táplálják a bőrt, és segítenek az öregedéssel járó bőrszárazság, valamint a finomabb ráncok kialakulásának megelőzésében.

Az aromaterápiás masszázs sokszor energetikai szinten fejti ki hatását, vagyis számos jelentős előnye kevésbé szembetűnő. Például a boróka vagy a ciprus serkenti a vér- és a nyirokkerin­gést, ami gyorsítja a salakanyagok kiválasztását, és elősegíti a szerve­zet méregtelenítését.

Mivel az aromaterápiás masszázshoz használt illóolajok a bőrön keresztül felszívódnak, a véráramon keresztül a belső szervekhez is eljutnak. Az alkalma­zott technikák és fogások sem kizárólag a közvetlenül kezelt izmokra hatnak, hiszen önmaguk­ban is rendelkeznek keringésfoko­zó, illetve nyugtató, frissítő vagy lazító hatással.

Jegyezzük meg! Párok esetében az aromaterápiás masszázs segít egymás testének és igényeinek mélyebb megismerésében.

Pihenőidő

Az aromaterápiás masszázs talán legfontosabb előnye, hogy tökéle­tes kikapcsolódást biztosít: képes a 21. század zaklatott életviteléből kiragadni és feltölteni. A szellemi és érzelmi kiégettség ellen hatékony segítség lehet a teljes ellazulást nyújtó masszázs, mely nemcsak az általános élet­minőséget javítja, hanem az elme, a test és a lélek lehetőségeinek tel­jesebb megismerését is lehetővé teszi.

Jegyezzük meg! A rendszeres aromaterápiás masszázs arra is lehetőséget teremt, hogy felismer­jük testünk szükségleteit. A kiegyensú­lyozott, egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű friss víz fogyasz­tása és a rendszeres testmozgás mellett az illóolajos önmasszázs segítséget nyújthat egészségünk megőrzésében. Kreatív és hasznos tevékenységgé válhat: kellő gyakorlat megszerzése után mások gyógyítására is vállalkozhatunk.

E csodálatos illatok nagymér­tékben hozzájárulhatnak személyi­ségünk erősödéséhez, közérzetünk javulásához, a figyelem, az emlé­kezőképesség, az összpontosítás fejlesztéséhez, valamint a félelmek, fóbiák leküzdéséhez.

Az érintés ereje

Az érintés ereje

Technológiától vezérelt világunk­ban sokkal inkább a szemünkre és fülünkre hagyatkozunk az in­formáció befogadásakor és értel­mezésekor, mint elődeink, akik a tapintás érzékét legalább annyira használták.

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy azok körében, akiket nem ölelnek vagy simogatnak rendszeresen – mint például az idősek otthonában élőket -, az át­lagosnál gyakoribb a depresszió. A rendszeres, szerető érintésben nem részesülő csecsemők és kis­gyermekek az érzelmi stressz jeleit mutatják.

Aromaterápiás masszázzsal visszahozhatjuk az érintés erejét életünkbe; egészségünk és szeret­teink egészsége tehát szó szerint a mi kezünkben van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.