Masszázs

„Megfelelő” életkor a lábreflexzóna-terápia alkalmazásához

Gyakran hallani, hogy az időseket és a három-négy évesnél fiatalabbakat nem célszerű kezelni, mert ezek a korosztályok nem tűrik jól a láb fájdalmas reflexzóna-terápiáját. Közben elfeledkeznek arról, hogy fájdalom „önmagában” nem létezik, hanem mindig csak konkrét személyhez köthető. Az egyéni határértékek megállapítása kezelés közben mindig a páciens­ről leolvasható reakciók alapján történik, úgyhogy a páciensnek, legyen öreg vagy fiatal, csak annyi fájdalmat kell eltűrnie, amennyinek az elviselésére képes.

Megjegyzés

A láb fájdalmas területének kezelésekor alapkövetelmény, hogy a reflexológus a páciens állapotának megfelelően adagolja a fogá­sokat.

A gyakorlati tapasztalatok már több évtizede bizonyítják a kö­vetkezőket: éppen az idős ember reagál bámulatosan kedve­zően és gyorsan a természetes gyógyingerekre, köztük a láb reflexzóna-masszázsára is.

Gyakran legalább ugyanolyan jól – sőt talán még jobban – regenerálódik, mint egy fiatalabb páciens, aki a saját testében lévő és a környezeti mérgek miatt már fiatalon károsodást szenvedhet. Minthogy az emberek várható életkora ma jóval nagyobb, mint régebben volt, külö­nösen fontos, hogy az időseket jól kezeljék, ami lehetővé teszi, hogy hátralévő éveiket panaszmentesen töltsék. Még ha nin­csenek is bajok, évente egy-két masszázssorozat nagyon jó a panaszok megelőzése céljából.

Betegséghajlamok gyerekkorban

Gyermekek kezelésénél figyelembe kell venni, hogy bár a gyerekeknek – életkoruktól függően – nincsenek verbális eszközeik a fájdalom kifejezésére, arcjátékkal és hangjelzé­sekkel nagyon pontosan megmutatják terhelhetőségük hatá­rát.

A vegetatívum is ad visszajelzést, ha túl erős a terápiás inger, például nyirkossá váló tenyér vagy a légzés megváltozása formájában. A gyermek már életének első napjától kénytelen eltűrni és megtanulni feldolgozni a fájdalmas vagy kellemet­len környezeti ingereket, gyakran már az anyaméhen belül.

Szülés után

Megfelelő indikáció (indokoltság) esetében tehát a reflexzóna­kezelés már a születés utáni első órákban és napokban fontos szabályozó impulzus lehet. A gyermekek és csecsemők hálás páciensek, jobban állnak hozzá a gyógyító fájdalomhoz, mint a felnőttek, és sokkal kevésbé kényesek, mint aggódó szüleik gondolják.

A gyermekekkel kapcsolatban az évek folyamán érdekes tapasztalatokra tettünk szert: gyakran a viszonylag egészséges és panaszmentes gyermekeknek is vannak abnormális lábzó­náik olyan helyeken, ahol még csak sejteni sem lehetett azok jelenlétét. Közelebbi felvilágosítást csak az anya vagy az apa lábának alapos megvizsgálása nyújtott: a gyermekek és szü­leik fájdalmas zónái bámulatos egyezést mutatnak.

Ebből arra lehet következtetni, hogy az öröklött betegséghajlamok már gyermekkorban megállapíthatók a reflexzónák állapotából, illetve ezeket mindjárt kezelni is kellene.

Feltűnő, hogy a csecsemők és kisgyermekek nyirokzónái­nak érzékenysége erősen nő, feltehetőleg a helytelen táplálás következtében (sok anya szerint a szoptatás „nem korszerű”); később pedig a mindennapos táplálékban túl nagy szerep jut a fehér lisztből és fehér cukorból készült ételeknek), illetve a gyerekek természetes gyógyító szerek helyett túl sok orvos­ságot és oltást kapnak. A láb reflexzónáinak masszázsa éppen az ilyen meggyengült ellenálló képességű gyermekek esetében hat élénkítően és erősítőén.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.