Masszázs

Jellemző zónák a kézen – ábrákkal! (reflexmasszázs)

A tenyérvonalak a gyakorlat segítői

A tenyérvonalak megkönnyítik a reflexzónák megállapítását és segítenek a kezelésnél. Hasonlítsuk össze a 1. és a 2. ábrát (lentebb).

Az első az ujjízületek vonala, amely a fej és az arc reflexzónáját jelzi. Az ujj-tövek között úgynevezett úszóhártyák húzódnak. A hüvelykujj és a mutató­ujj között a szív reflexzónája, a többi ujj között a felső nyirokutak zónája talál­ható. A bal kéz jellemvonala a szív vonatkozási területének segítővonala, a jobbé a tüdőzónához tartozik.

A legrövidebb vonalak egyike a hüvelyk ujjtővonala, amely a fej-nyaki te­rületet választja el a mellkas és a gyomor területétől. Ezért helyezkedik el közvetlenül mellette a gyomor vonala. Az emésztőszervek masszázsakor az életvonalon keresztül egészen a színvonal végéig jutunk. A bal kézen itt he­lyezkedik el a hasnyálmirigy és a lép, a jobbon pedig a máj és az epe vonat­kozási pontja. Itt kezdődnek a lágyéki részek, beleértve a vastag- és vékony­belet is. Az alsó határ a kéztővonal; a bal kézen a hüvelykujj felé eső oldalon itt találjuk a végbél (rectum) zónáját.

A szív és az élet vonala között egy menekülési vonal alakul ki, amely a mu­tatóujj és a középső ujj között egybeolvadhat, vagy két párhuzamos, egymást nem érintő vonallá lehet. A szív- és életvonal alkotta háromszögben található a nagy hasi verőér, a plexus solaris.

A kéztő és a kar vonala között a medencében elhelyezkedő szervek vona­lai vannak: a két hüvelyk oldalán a hólyag, a két kisujj felé pedig az isiász.

Kézhát

A kézháton nincsenek a tenyérhez hasonló vonalak, helyettük itt jól érzé­kelhető fogássegítők találhatók. Közéjük tartoznak a kéztőnél végződő csuklócsontok: a hüvelykujj felőli oldalon az orsócsont (radius), a kisujj felé eső oldalon pedig a singcsont (ulna). Ezen a területen helyezked­nek el az alsótest szervei, valamint a láb a térdig.

A nőknél a petefészkek a singcsont felett, a méh az orsócsont felett talál­ható; összeköttetésüket a petevezeték biztosítja.

A férfiaknál a herék vannak a singcsont felett, a dülmirigy (prosztata) az orsócsont felett; az ondóvezeték kapcsolja össze őket.

Továbbmenve a csípő, comb és térd területére jutunk. A csípő a petefész­kek (herék) mellett, pontosan középen helyezkedik el, a térd a két karcsont, a sing- és orsócsont között található. A csípő és a térd közötti összeköttetés a comb reflexzónája. A kézhát többi részén az izmok és nyirokedények reflexzónái helyezked­nek el.

Tenyérvonalak1.ábra (fenti kép)

Tenyérvonalak zónái2. ábra (fent)

Kézhát zónái

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.