A férfi egészsége

Prosztata – amilyen kicsi, olyan nagy problémákat okozhat!

A férfiasság ára

A prosztata olyan sok gondot okozhat, hogy néhány férfi végül a legszívesebben megszabadulna tőle. Talán legjobb a filozofikus hozzáállás: férfiként, ugye, nem kell szenvedni a havonta felbukkanó menstruációtól. Hát, a prosztata kiegyenlíti a számlát. A férfiasságnak is ára van.

Duzzadó dió

A prosztata (valójában mirigyek cso­portja) egy dió méretű szerv. Az általa okozott gondok nagyrészt az elhelyez­kedéséből fakadnak. A húgyhólyag és a pénisz között található, a vizelet el­távozására szolgáló húgycsőre borul­va.

A húgyúti rendszer közelségéből adódik, hogy amikor a prosztata (ed­dig ismeretlen okokból kifolyólag) növekedésnek indul – ahogyan az a kö­zépkorú férfiak esetében igen gyakran előfordul -, a húgycső összenyomódik, s emiatt a férfiak az éjszaka közepén botladozva igyekeznek utat találni a fürdőszobába.

A prosztata lágyéki elhelyezkedése funkcionálisan nyer értelmet, hiszen fő rendeltetése a szaporodáshoz kötődik. Feladata az, hogy támogassa a megtermékenyülést elősegítő ondóvá­ladék létrehozását és kilövellését. A prosztatára hárul az orgazmus során kilövellő tejes ondófolyadék mintegy 90 százalékának előállítása.

S hogy miként működik?

A nemi izgalom során a sperma a herékből fel­felé utazik az ondóvezetőn keresztül, amely a prosztata magasságában a húgycsőbe csatlakozik, ahol a sperma összekeveredik többek között a prosz­tata által termelt váladékkal. Kilövelléskor – bumm! – már ez a koktél tá­vozik.

Úgy tudjuk, hogy a prosztata vála­déka segíti a spermiumok útját, és megvédi azokat a kevésbé vendégsze­rető női enzimekkel szemben, ame­lyekkel a vaginán keresztül a méhbe vezető útjukon találkozhatnak. A ku­tatók szerint a prosztatafolyadék olyan vegyületeket is tartalmaz, ame­lyek elernyedésre csábítják a méhnya­kat. A prosztata erogén zónaként is működik: kellemes érzést kelt, ahogyan bőszen kilöki magából az ondót. A síkosított ujjat az anusba csúsztatva, a szex során kézzel is stimulálható.

Kockázati csoportok

Prosztatarák

  • Ötven év feletti férfiak (nekik nagyobb esélyük van a prosztata-megnagyobbodásra is): a prosztatarák több mint 80 százalékát hatvanöt év feletti férfiaknál diagnosztizálják.
  • Az Észak-Amerikában és Északnyugat-Európában élők (valószínű étrendi okok miatt): a betegség ritka Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában.
  • Túl sok vörös húst fogyasztó férfiak.
  • Afroamerikaiak: náluk gyakrabban jelentkezik prosztatarák, mint a fehéreknél; ennek valószínűleg öröklött és étrendi okai vannak.
  • Akiknek a családjában előfordult már prosztatarák.

A prosztata elhelyezkedése

Legyen a húgyhólyag, mondjuk, egy léghajó, a rajta függő utasfülke pedig a prosztata. Mint egy fánk, úgy veszi körül a húgycsövet, amely csövön át a vizelet távozik a húgyhólyagból. Ez az oka, amiért vizelési gondjai adódhatnak, ha a prosztatája úgy ötvenéves kora körül nagyobbodni kezd. A legtöbb férfié ugyanis így tesz. A prosztata a húgyhólyag alatt, a végbél magasságában található. Fő feladata, hogy váladékot termeljen az ondóhoz.

Mi történik, ha a prosztata megnövekszik?

Amikor úgy az ötvenedik életév táján a prosztata nagyobbodni kezd, dió nagyságúról narancs méretűre növekedhet. Ez nyomást gyakorol a húgycsőre, kis gomb átmérőjűről szívószálnyira szűkítve azt, amit a prosztata jóindulatú hiperpláziájának neveznek. Az elváltozás súlyossága igen különböző lehet. Változatosak a kezelési módszerek is, de sok orvos – legalábbis a kezdődő hiperplázia kezelésére – a „figyelő várakozást” javasolja, azaz ne tegyen semmi mást, csak járjon rendszeres kontrollra. Ennek oka az, hogy néhány férfinál a hiperplázia által okozott vizelési zavarok nem romlanak jelentősen; sőt, néha egyenesen javulni kezdenek.

Előzze meg a bajt!

Prosztataproblémákkal az ötvenéves kor eléréséig nem is igazán kell törőd­ni – hacsak nem jelentkeznek maguk­tól -, ám tehet néhány lépést annak ér­dekében, hogy a legjobb formában tartsa e nemes szervét. Ezekről szó­lunk az alábbiakban.

Könnyítsen magán!

A természet a prosztatát a test egy meglehetősen zsúfolt területére he­lyezte, ezért számos okból érheti nyomóhatás. Lévén egy érzékeny mirigy, könnyen irritálódik. Terhelésének csökkentésére három alapmódszer is­mert: vizeljen rendszeresen, ne üljön sokáig egy helyben, és – ez minden férfi kedvence – szeretkezzen megfele­lő gyakorisággal.

Maradjon formában!

A különböző vizsgálatok azt mutatják, hogy a jó kondiban lévő férfiaknak ke­vesebb gondjuk akad a prosztatájukkal. A szívproblémák megelőzésére adott tanácsaink a prosztata egészsé­gét tekintve is érvényesek: végezzen napi 20-30 percig könnyű, közepes testedzést, hetente öt alkalommal.

Helyes étrend

A prosztata akkor végzi legjobban a dolgát, ha a gazdája zsír- és koleszte­rinszegény étrendet követ. Erősödik az A-, a C- és az E-vitamintól is.

Ezek a vitaminok akkor jutnak be a szervezetébe, ha sokféle friss gyü­mölcsöt és zöldséget eszik, különös hangsúlyt fektetve a zöld leveles zöld­ségekre, mint a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli. A cink is boldogítja a prosztatát: az osztriga, a szója, az ola­jos magvak, a búzacsíra, a korpa, a to­jás, a tökmag, a csirkehús, a borsó és a lencse tele vannak vele.

Gondolja meg!

  • A vizsgálatok szerint néhány nyugati országban a prosztatarák a férfiak mintegy 12 százalékát érinti. Közel 50 százalékuknak prosztata-megnagyobbodása van, és nyolcvanöt éves korra ez a 85 százalékot is elérheti.
  • A legutóbbi adatkéréskor a világon évente 193 000 férfi halt meg prosztatarákban. Ebből csupán 1000 eset érintett negyvenöt év alattiakat, és csak 13 000 hatvan év alatti haláleset történt. A hatvan év feletti korosztályban a szám azonban elérte a 179 000-et.
  • A keleti kultúrák, így a japán férfiak is kezdik átvenni a nyugati zsíros étrendet, így a becslések szerint a prosztatarák áldozatainak száma a világon nemsokára eléri a 253 000-et.

Prosztatagondok

Nemrég egy középkorú nő így panasz­kodott számos barátnője társaságá­ban: „Úgy látszik, a férjem és a barátai mostanában nem tudnak semmi másról beszélgetni, csak az átkozott prosz­tatájukról.” Valljuk be, a középkorú férfiak valóban könnyen elmerülnek a prosztatatémában, mi több, a prosztataparanoiában. Hajlamosak ugyanúgy aggódni a prosztatájukért, mint a nők a mellük miatt. A prosztatagondoknak azonban nagyobb a füstje, mint a lángja.

Idősebb korban két dolog történ­het a prosztatával: megnagyobbodik vagy elrákosodik. Tekintsük át ezeket a valószínűségük sorrendjében.

Prosztatamegnagyobbodás

Senki sem tudja a pontos okát, de az ötvenedik életév elérésével a prosztata növekedésnek indul. Ennek hátteré­ben valószínűleg a hormonális válto­zások állhatnak. Az elváltozást az orvosok a prosztata jóindulatú hiperplá­ziájának nevezik.

Jegyezzük meg! Bizonyos kor után a legtöbb férfi­nál fennáll ennek a lehetősége. A sta­tisztikák szerint a negyven év alattiak kevesebb mint 5 százalékának van ilyesfajta hiperpláziája. Ez az arány a hatvan év felettieknél 50 százalékra ugrik; nyolcvanöt éves korra pedig az esélye 90 százalékos lesz.

A prosztata jóindulatú hiperpláziá­ja kialakulhat úgy is, hogy az érintett nem is tud róla. Gyakran azonban a duzzadt prosztata nyomja a húgycsövet, vizeletürítési zavarokat okozva. Ilyenkor úgy érzi, mintha állandóan vizelnie kellene (nemritkán éjszakán­ként háromszor-négyszer keresi fel a mellékhelyiséget), érzése szerint a hólyagja nem ürült ki teljesen, vizeléskor mintha nagyobb erőkifejtésre lenne szüksége, úgy érzi, vizelnie kell, de nem tudja elkezdeni, és a végén a vize­let csak cseppekben távozik.

Sok férfi egyszerűen belenyugszik a dologba, s évente, félévente elmegy az orvosához, hogy nyomon kövesse állapotát. Mások a prosztatájukat zsu­gorító gyógyszeres kezelést választják. Ha a kényelmetlen érzés már tartha­tatlan, gyakori megoldás a hagyomá­nyos, lézeres, mikrohullámos vagy ult­rahangos műtét.

Amint a neve is mutatja, ez a hiper­plázia jóindulatú folyamat. Nem rák, és nem is vezet rákosodáshoz. A kellemetlen érzést megelőzheti a vizelési inger csökkentésével úgy, hogy este 7 óra után egyáltalán nem iszik folyadé­kot, különösen nem kávét és alkoholt, amely köztudottan vizelethajtó hatá­sú. Ugyanez érvényes a fűszeres éte­lekre és a köhögéscsillapítókra is.

Prosztatarák

Megnyugtatásként szeretnénk előre leszögezni, hogy a prosztatarákot a legtöbb férfi túléli! Ha idejekorán felfedezik a betegséget, mielőtt a szerve­zet más részeibe is átterjedhetne, a túl­élési esély szinte 100 százalékos. Még több okot adhat a bizakodás­ra, hogy a legtöbb prosztatatumor rendkívül lassan növekszik, olyan las­san, hogy sok férfi évtizedekig prosztatarákos anélkül, hogy tudna róla. Az urológusok kedvelt közhelye, hogy több férfi hal meg prosztatarákkal, mint amiatt.

Mivel más okokból hamarabb meg­halhat az ember, mint a prosztatarák miatt, sok orvos szerint nem szüksé­ges rendszeres prosztatakontrollra jár­ni, hacsak a tünetek nem indokolják. Más orvosok azonban nem értenek ezzel egyet. Szerintük igenis hasznos a rendszeres vizsgálat. Valóban, a szak­emberek egyre inkább szükségét lát­ják a férfiak szűrésének a prosztatarák korai felismerése érdekében, bár az el­érhető szűrőtesztek nem mindig haté­konyak. Valószínűleg az lenne a legjobb, ha minden férfi maga vitatná meg orvosával az esetleges vizsgálatot, és ő hozná meg döntését a tájékozta­tás után.

A prosztatavizsgálat nem éppen a legkellemesebb időtöltés

A prosztatához a végbélen keresztül vezet az út, és az orvos pont ide helyezi kesztyűs mu­tatóujját. Dudorok vagy szemcsés ta­pintató területek után kutat, amelyek tumorra utalhatnak. E mellé a „meg­aláztatás” mellé az orvos javasolhat még vértesztet és egy prosztataspecifikus antigénvizsgálatot is, amelyből ki­derül a veszélyeztetettség foka.

Prosztatarák: megelőzés és kezelés

Mivel a szakemberek nem biztosak a prosztatarák okai felől, nem tudnak pontosat a betegség megelőzéséről sem. Számos jelentős kutatás alapján azonban az alacsony zsír- és koleszterintartalmú étrend segíthet a megelőzésben. A kutatók kimondottan javallják a több paradicsom és szójatermék (tofu, szójaliszt, szójatej) és a kevesebb vörös hús fogyasztását. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az A-, E- és D-vitamin gátolja a prosztatatumor növekedését az állato­kban és az emberekben egyaránt. Jóté­kony hatású a rendszeres testmozgás is.

Jegyezzük meg! Beszélje meg az orvossal, szükség van-e rendszeres vizsgálatra. Egyértelmű tünetek esetén, illetve ha a családjában előfordult már prosztatarák, az orvos vértesztet vagy manuális vizsgálatot ajánlhat.

Az egyre több szűrés nyomán az orvosok úgy látják, hogy a fiatalabb, várhatóan hosszabb élettartamú férfiaknál a korai stádiumban elcsíphetik a bajt. Mivel a legtöbb prosztatadaganat lassú növekedésű, az idősebb, rövidebb várható élettartamú férfiak gyakran lemondanak a műtétről, részben, mert az operáció impotenciát okozhat.

A prosztata műtétnek egy új, „idegkímélő” technikáját fejlesztették ki, amellyel megőrizhető a potencia, de ez igazán a negyvenes és ötvenes éveikben lévő férfiaknál sikerül, a hatvannál idősebbeknél kevesebb az esélye. Az új technikával csökken a prosztatarák sugárkezelésének impotenciát okozó hatása is.

A prosztatát fenyegető betegségek

A prosztata sok tekintetben különc szerv. Például felnőttkorban is folytatja növekedését, és aggasztó hajlamot mutat a rákosodásra. A szakemberek azonban egyik rendellenességnek sem ismerik a pontos okát. A prosztata tehát a különcségéhez méltó, kitüntetett figyelmet érdemel. Olyan sokszor kellemetlenkedik, hogy az orvos kutatók világszerte felfigyeltek rá. Ezt mutatja az a tény is, hogy sok, iparilag fejlett országban a prosztata műtét egyike a legközönségesebb sebészeti beavatkozásoknak. Ezért megnyugodhat a prosztatája felől. Ha éppen az öné kezdene el rendetlenkedni, biztosan nem marad magára a problémájával.

BetegségTünetekOkokKezelés
ProsztatamegnagyobbodásVizelési problémákA prosztata ötven év körül bekövetkező, természetes megnagyobbodása nyomja a húgycsövet.Gyógyszerek; műtét. Sok férfi úgy dönt, hogy nem kezelteti magát.
ProsztatarákKorai stádiumában tünetmentes. Végül vizelési problémák jelentkezhetnek, így állandó vizelési ingere van; úgy érzi, még pisilnie kell, bár már semmi nem maradt benn; vizelni szeretne, de képtelen rá; úgy érzi, vizeléskor nagyobb erőt kell kifejtenie; a végén a vizelet csak cseppekben távozik. Előrehaladott állapotban impotenciához; véres vizelethez; a lágyéktáji nyirokcsomók duzzanatához; medence-, gerinc-, csípő- vagy bordatáji fájdalomhoz vezethet.Ismeretlen. Öröklött és étrendi tényezői is lehetnek. A tumor növekedése szűkíti a húgycsövet.Függ a páciens korától és a betegség stádiumától. Műtét vagy sugárterápia, ha a rák az életet veszélyezteti; gyógyszeres terápia, ha a rák átterjedt a prosztatán túlra is.
Prosztata-fertőzésekLáz; súlyos alhasi és lágyéki fájdalom; hidegrázás; váladékozás; fájdalmas vagy gyakori vizeletürítés.Gyakran ismeretlen. Bakteriális és vírusos fertőzések; húgyúti gyulladások; nemi úton terjedő betegségek; stressz.A bakteriális fertőzésekre antibiotikum; másfajta gyulladásra meleg fürdő és ibuprofen.

Prosztatafertőzések

Ez a szerv, amely oly közvetlen kapcsolatban álla szexszel és a vizeletürítéssel, védtelen a fertőzésekkel szemben, és sok esetben az orvosok sem tudják pontosan, mi is a baj forrása. Egy specialista szerint a prosztata­fertőzések bármely korban számos okból felmerülhetnek, s lehetnek bakteriális fertőzések, vírusos, húgyúti gyulladások vagy a stressz által kiváltott betegségek is. Ez utóbbit bizonyítja, hogy néhány férfi prosztata betegsége a tőzsdeviszonyok függvényében változik.

Vigyázat! A fertőzés tünetei a magas láz, a súlyos prosztatatáji fájdalom, a hidegrázás és a gyakori vizelési inger. Ezenkívül a péniszből gennyszerű váladék ürülhet, és az ember vizeléskor égető érzést tapasztalhat.

E tünetek láttán gyanakodni kezdhet, hogy monogám szerelmese kikapóssá vált, de forduljon azonnal orvoshoz, mielőtt vádaskodásba kezdene. A felelős lehet ugyan egy nemi úton terjedő betegség, de egy köhögés­csillapító, a túlzott kávéfogyasztás vagy akár az úszómedencében összeszedett kóbor bacilus is. Ha az orvos bakteriális fertőzést gyanít, antibiotikumot ír fel; amúgy nem tehet mást, mint hogy vár, és meleg fürdővel meg ibuprofennel vigasztalja magát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.