Orvosi tanácsok

A húgyszervek egészsége és a vese gondozása

A vese testünk legfontosabb szervei közé tartozik: folyamatosan szűri a vért, hogy fenntartsa összetevőinek megfelelő egyensúlyát. A vizeletkiválasztó rendszer más részei (például a húgyhólyag) tárolják, majd kiürítik a szervezetből az így képződő folyadékot – a vizeletet. A folyamat megfelelő működése sokféle módon segíthető, s ez igen kedvező hatású az egészségre és az élet­minőségre nézve, minden életkorban.

A vese gondozása

VeseA szakemberek sem értik, hogy miért, de a vesekövek előfordulási gyakorisága egyre nő. A rendkívül heves fájdalommal járó betegség ráadásul kiújulásra hajlamos. Ám akár volt már veseköve, akár nem, mindenképpen próbálja ki az alábbi tanácsokat a rendellenesség kockázatának csökkentése és húgyhólyagja egészségének megőrzése érdekében.

Keleti védelem

Az ősi japán hagyo­mány szerint a has és a derék körül viselt haramaki segíti az emésztést, enyhíti a menstruációs görcsöket, pihentető alvást biztosít, és a szabadban való tevékenység során segít elkerülni a megfázást. Érdemes lehet kipróbálni ennek modern változatát, a szivárvány minden színében beszerezhető derékmelegítőt.

Jegyezzük meg! A has és a derék körül viselt derékmelegítő védi a vesét és óv a megfázástól.

Kerülje a kólát!

A sok folyadék – főként víz – bevitele segít megelőzni a vesekövessé­get. Egykor úgy gondolták, hogy a tea, a kávé és az alkohol is elősegíti a kövek képződését, de ez a vélekedés már a múlté. A kólákról viszont kiderült, hogy növelik a kőképződés kockázatát, ezért ha ön hajlamos erre a rend­ellenességre, tanácsos elkerülnie az ilyen üdítőket.

Mozogja ki!

Ha veseköve van, valószínű­leg nemigen érez kedvet az intenzív testmoz­gáshoz, pedig a gyaloglás segíthet kimozdíta­ni a követ, hogy gyorsabban távozzon a szervezetből.

Ne zárja ki a tejtermékeket!

Ha kalcium-foszfát vagy kalcium-oxalát alapú vesekövei vannak, régebben azt tanácsolták volna, hogy kerülje a tejtermékeket és az egyéb, magas kalciumtartalmú ételeket. Friss vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az em­lített ételek valójában gátolják bizonyos kő-típusok képződését. Kalcium-oxalátos kövek esetében az olyan, oxálsavban gazdag étele­ket kell kerülnie, mint a rebarbara, a sóska, a spenót, az olajos magvak és a búzakorpa.

Vigyázzon a sóbevitellel!

Bár a só nem alkotója a veseköveknek, a nátrium (a só egyik fő összetevője) kiválasztásakor a vese több kalciumot ürít a vizeletbe. A sok kalcium pedig oxálsavval és foszforral egye­sülve köveket hozhat létre. így aztán aki haj­lamos a kalciumos vesekövességre, annak részéről ésszerű óvintézkedés a sóbevitel visszafogása – ami ráadásul a magas vérnyomás elleni küzdelemben is sokat segít.

Még egy ok a leszokásra

Kutatási eredmények! A pennsylvaniai Penn State Orvos­tudományi Főiskola friss kutatásaiból úgy tűnik, hogy a dohányosoknak kétszer na­gyobb a kockázatuk veserák kialakulására, mint nem dohányzó társaiknak.

És még egy:

A nők körében a hólyag-rákos esetek felét a dohányzás okozza – ez sokkal magasabb arány, mint korábban hitték. A vizsgálatok kimutatták, hogy a do­hányzás ugyanakkorára növeli a nők hólyag-rákkockázatát, mint a férfiakét. Az új kuta­tások szerint a jelenleg is dohányzóknak négyszer, a már leszokottaknak pedig kétszer nagyobb a rizikójuk a hólyagrák kialakulásá­ra, mint azoknak, akik soha nem is dohányoztak. Leszokással kapcsolatos tanácsokért böngésszen az interneten!

Gyűjts össze a köveit!

Ez segít orvo­sának megállapítani, milyen típusú vesekö­vek képződnek a szervezetében. Ha egy apró vesekő készül távozni a szervezetéből, géz­darabon vagy finom szitán át vizelve tudja a legkönnyebben „elkapni”. Orvosa az elemzés alapján fogja megmondani, milyen táplálko­zási szabályokat javasol betartani.

A citrusdilemma

Az amerikai Országos Közegészségügyi Intézet szerint a citrusfélék és a belőlük készült italok megvédenek a kalcium-oxalátos és a húgysavas vesekövek­től. A kalcium-foszfátos kövek képzésére hajlamos személyeknek viszont kifejezetten árthatnak. Ez a felfedezés még jobban hang­súlyozza, mennyire fontos megismerni a vesekövek összetételét és annak alapján kérni táplálkozási tanácsokat.

Tipp! A citrusfélék megvédhetnek a kalcium-oxalátos és a húgysavas vesekövek képződésétől.

Egyen kevesebb belsőséget!

Az állati fehérjékben és purinokban – amelyek külö­nösen nagy mennyiségben fordulnak elő a belsőségekben, a halakban és az egyéb tengeri állatokban – gazdag étrend sava­sabbá teszi a vizeletet, ami viszont növeli a húgysavas vesekövek képződésének koc­kázatát. Ha önnek is ilyen kövei vannak, minimális mennyiséget fogyasszon ezekből az ételekből!

Igyon sokat!

A bőséges folyadékbevitel egy új vizsgálat szerint védelmet nyújthat a hólyagrák ellen. A sok folyadék kimossa a szervezetből a potenciális rákkeltő vegyülete­ket, még mielőtt azoknak lehetőségük volna elindítani a rákosodáshoz vezető folyamato­kat. Kutatók megállapították, hogy a napi 2,5 litert meghaladó mennyiségű folyadék bevitele 24 százalékkal csökkenti a hólyagrák kialakulásának kockázatát.

Az erősebb medence titkai

Évszázadokon át sok, egyébként egészséges nő küszködött inkontinenciával a szülést követően. Több mint 60 éve aztán egy amerikai nőgyógyász elhatározta, fényt derít ennek okára. Sikerült is kidolgoznia egy megoldást, amely azóta nők ezreinek segített – és amelyet ma már férfiak is alkalmaznak.

Dr. Arnold Kegel, a Dél-kaliforniai Egyetem Orvosi Karának nőgyógyász docense 1948-ban már csaknem két évtizede tanulmányozta a számos páciense által a szülést követő hónapokban tapasztalt inkontinenciát, és arra a megállapításra jutott, hogy minden kétséget kizáróan a medencefenék egyik izmának (musculus pubococcygeus) a gyengesége az ok.

Ez a függőágyra emlékeztető alakú izom a szeméremcsont­tól nyúlik hátrafelé egészen a gerincig, és alulról tartja meg a medence szerveit. Forradalminak számító 1948-as cikkében dr. Kegel olyan tornagyakorlatokat is fel­vázolt, amelyek az általa „az egész szervezet legsok­oldalúbb izmának” nevezett musculus pubococcygeus erősítésével kezelhették az inkontinenciát.

A szülésen kívül sok más tényező is meggyengítheti ezt az izmot

Például a hízás, az öregedés, és férfiak ese­tében a prosztata eltávolítása. Dr. Kegel zsenialitása abban a felismerésben rejlett, hogy a szervezet többi izmához hasonlóan ez az izom is tornáztatható és erősíthető. Egy magyar egészségtanár, Kriston Andrea által kidolgozott, a medencefenék izmait erősítő torna­gyakorlatokat széles körben alkalmazzák hazánkban Kriston Intim Torna (KIT) néven. A módszer egyszerű, bárki számára könnyen elsajátítható, és nem igényel közvetlen kontaktust a trénerrel, sem pedig eszközhasz­nálatot, mint a hagyományos Kegel-módszerek.

Az erős medencefenék előnyei

Az átfogó, rendszeresen frissített Cochrane-adatbázis-ban szereplő számos orvosi vizsgálat igazolta a Kegel-féle gyakorlatok hatásosságát a terhes és nemrég szült nők inkontinenciájának megelőzése és megszüntetése terén. Egy kis léptékű, átlagosan 59 éves férfiak körében végzett brit kutatás megállapította, hogy a gyakorlatok rendszeres végzése ugyanolyan hatéko­nyan orvosolja a merevedési zavarokat, mint a szildenafil szedése.

Összefoglalva tehát a Kegel-féle gyakorlatok a következőkre képesek:

  • javítják a belek és a húgyhólyag ürítésének szabályozását;
  • megelőzik a méh előreesését;
  • javítják az izmok gerincet tartó és stabilizáló funkcióit;
  • élvezetesebbé teszik a nemi életet, orvosolják a merevedési zavarokat;
  • javítják az egész medencetájék vérkeringését.

Eddze a medencefenekét!

A medencefenék (gátizmok) jó formában tartása érdekében eddze naponta az ottani izmokat! Ehhez először is meg kell találnia őket: kövesse az alábbi lépéseket, hogy sikerüljön.

Keresse meg az izmokat!

A medencefenék izmainak megtalá­lásához állítsa le vizeletürítés közben a folyadék áramlását. Az izmok edzé­se közben ügyeljen a következőkre:

  • Ne tartsa vissza a lélegzetét!
  • Ne szorítsa össze a lábait!
  • Ne feszítse meg a far-, has- és combizmait!
  • Miután érzi, mely izmokról van szó, feszítse meg azokat, majd lazít­sa el őket.
  • Végezzen 10-15 ismét­lést, s közben lélegezzen szabadon. Néhány hét után a megfeszített álla­potot 5 másodpercig tartsa fenn, és naponta legalább 3 sorozatot csinál­jon. Ha ez már könnyen megy, nö­velje 10 mp-re a feszítés hosszát.

Mikor eddzen? A gyakorlatokat hétköznapi tevékenységei közben is végezheti – például amíg a konyhá­ban dolgozik, dugóban vesztegel, vagy tévét néz. Ha a vécézéssel köti egybe a gyakorlást, először ürítse ki teljesen a hólyagját; ne a vizelet­sugár elállításával és újraindításával eddzen, mivel az ingerelheti a húgy­hólyagot! Ha inkontinenciában szenved, próbáljon napi hat-tíz alkalommal gyakorolni.

Egyéb női stratégiák

Akár stresszes inkontinenciája van, amikor például köhögés vagy nevetés okoz szivárgást a gyenge medencefenék-izomzat miatt, akár késztetéses inkontinenciája, amelyben a hólyag már azelőtt elkezd összehúzódni, hogy ön a vécére ért volna, többféle módszer segíthet.

Nevelje át!

Ha késztetéses inkontinenciától szenved, lehet, hogy „át tudná nevelni” a húgy­hólyagját. Valahányszor vizelési ingert érez, terelje el róla a figyel­mét, és csak az előre eltervezett időpontokban menjen ki a vécére. Ahogy visszanyeri az irányítást a hólyagja fölött, észre fogja venni, hogy egyre hosszabb ideig bírja két vécézés között, míg végül már csak akkor fog kimenni, amikor valóban tele van a hólyagja.

Hüvelysúly

Ez vagy állítható súllyal ellátott hosszúkás, tampon alakú eszköz, vagy több, különböző súlyú eszköz. Be kell helyeznie egy hüvely­súlyt a hüvelyébe, és a medence­fenék izmainak segítségével egy percen át meg kell tartania. Kezdje a legkisebb súllyal, aztán fokozatosan növelje a terhelést. Ha már a legne­hezebb súlyt is képes 20 percen át megtartani, akkor medencefenék-izmai remek formában vannak.

PelvicToner

Ezt a rugós eszközt is a hüvelybe kell helyezni, hogy növelje az „intimtorna” hatékonysá­gát. A PelvicToner az interneten szerezhető be.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.