Orvosi tanácsok

Egészséges hormonrendszer – pajzsmirigy gondozása

Szervezetünkben több tucat hormon működik. Ezeket a belső elválasztású mirigyekben termelődő kémiai hírvivő anyagokat a vér szállítja a szervezetben, s nagymértékben befolyásolják a testi folyamatokat. Egy-egy hormon egyensúlyzavara vagy hiánya súlyos egészségi zavarokat okozhat. A fejezetben a tünetek felismeréséhez és a problémák orvoslásához talál tanácsokat.

Legyen úrrá a cukorbetegségen

Ez a rendellenesség olyankor alakul ki, ha a szervezetben túl kevés az inzulin nevű hormon, amely a vérben lévő cukor (glükóz) sejtekbe való bejuttatásához szükséges. Az l-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, míg a 2. típusúban a szerve­zet érzéketlenné válik az inzulinnal szemben. Mindkét esetben kulcs­fontosságú az étrend és a testmozgás gondos kiegyensúlyozása.

Győzze le evéssel!

Rohamosan nő a 2-es típusú cukorbetegséggel – ez a kórnak többnyire az élet későbbi szakaszában kiala­kuló változata – élők száma: az Egyesült Ki­rályságban például 1996 óta a duplájára nőtt. Magyarországon sem állunk jobban: míg 2002-ben a lakosság 6,6%-a volt cukorbeteg, 2006-ban már 8,65%-a. A számítások szerint 2025-re 11,2%-ra nő hazánkban a cukorbete­gek aránya, miközben a népességszám csök­kenése várható. A 2-es típusú cukorbetegség elkerülése – vagy ha már beteg, annak haté­konyabb kezelése – érdekében próbálja ki a következő négy egyszerű stratégiát.

 • Reggelizzen! Ha üres gyomorral kezdi a napot, az növeli az elhízás és az inzulin­rezisztencia (inzulinnal szembeni érzéketlen­ség) kockázatát. Ráadásul a reggelizők a nap folyamán nagyobb valószínűséggel tudnak ellenállni a zsíros, magas energiatartalmú ételek csábításának.A tápanyagokban gazdag reggeli segít abban, hogy a nap folyamán ellenálljon az egészségtelen finomságoknak.
 • Válassza az egész magvakat! A több rost fogyasztása hatékonyabbá teheti a vércu­korszint szabályozását. További előny, hogy ezáltal csökken a szívbetegség kockázata, és könnyebb a fogyás is, mivel hamarabb fogja jóllakottnak érezni magát. A rostban gazdag ételek közé tartoznak például a zöldségek, a gyümölcsök, a hántolatlan gabonafélék, a magok és az olajos magvak.
 • Figyeljen oda a szénhidrátokra!
 • A szénhidráttartalmú ételek – kenyér, tészta, burgonya, rizs, gabonapelyhek – szintén se­gíthetnek a vércukorszint szabályozásában, ezért minden étkezéshez fogyasszon belőlük. Válassza a lassabban felszívódó (alacsonyabb glikémiás indexű, GI-jű) változatokat; e tekintetben a hántolatlan gabonafélék a legjobbak. Fontos, hogy az egyes étkezések során a szénhidrátbevitelt másféle ételekkel, például tejtermékekkel, zöldséggel, gyü­mölccsel és hússal vagy hallal egészítse ki. Egyen kevesebb zsírt! Csökkentse ét­rendje zsírtartalmát azzal, hogy sovány húsokat választ, kevesebb vajat, sajtot és tejszínt fogyaszt, s az ételeket nem olajban süti, ha­nem grillezi, főzi vagy párolja.

Módosítsa étrendjét!

Az alábbi étel helyettesítésekkel csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A „Szokjon le” ételek akadályoz­zák a vércukorszint megfelelő szabályozását, míg a „Szokjon rá” alternatívák kedvező ha­tást fejtenek ki a cukorbetegséggel élőkre éppúgy, mint azokra, akiket a betegség ki­alakulásának veszélye fenyeget.

Szokjon le!Szokjon rá!Miért?
Napraforgó-olajOlívaolajEgy friss tanulmány szerint a zsírszegény étrenden élők 17,9 százalékában alakult ki cukorbetegség, miközben a mediterrán étrenden élő, napi 11 g olajos magvat fogyasztóknak csak a 11 százalékában, a me¬diterrán étrenden élő, heti akár 1 liter olívaolajat (de nem feltétlenül ilyen sokat) elfogyasztóknak pedig csak a 10 százalékában.
Cukrozott gabonapelyhekZabkásaHa hetente öt-hat alkalommal megeszik egy-egy 50 grammos adag zabkását, az akár 39 százalékkal mérsékelheti a 2-es tí-pusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Sőt a zabpehely az ártalmas LDL-koleszterin szintjét is csökkenti.
Zsíros sajtokZsírszegény sajtok vagy avokádóA telített zsírok gátolják az inzulin hatását, s ezzel megnehezítik a vércukorszint szabályozását. Az avokádóban sok van az egészséges, egyszeresen telített zsírsavakból.
Chipsek és más, erős ízű rágcsálnivalókSótlan olajos magvakA rossz zsírokat így jókra cseréli, s közben a vércukorszintjét is egyenletesebben tartja. Az olajos magvak magas energiatartalmúak, ezért egy-egy adag ne legyen több 25 grammnál - ez nagyjából egymaréknyi.

Mozogjon! Egyes cukorbetegek attól tar­tanak, hogy a testmozgás felboríthatja a vér­cukorszintjüket. Valójában azonban a moz­gás, az egészséges étrend és a gyógyszerek kombinációja inkább segít állapota kezelésé­ben és a hosszú távú szövődmények megelő­zésében – függetlenül attól, hogy l-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

Mielőtt azonban újfajta testmozgásba kezde­ne, kérje szakember tanácsát, különösen ha:

 • gyógyszert is szed,
 • hajlamos a hipoglikémiás (a normálisnál alacsonyabb vércukorszint) rohamokra,
 • vannak már a cukorbetegséggel össze­függő szövődményei,
 • olyan egyéb rendellenességgel, például szív- vagy tüdőbetegséggel él, amely befolyá­solhatja a testmozgásra való képességét.

Igyon két pohár vizet!

Ha cukorbeteg, a testmozgás megkezdése előtt igyon meg nagyjából fél liter vizet, és mindig legyen még önnél víz vagy glükóztartalmú innivaló.

Hiszi, vagy sem! Gyomorszűkítés és diabétesz.

A gyomorszűkítő műtét 10 páciensből 8 esetében rövid és hosszú távon is mérsékelte a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit. A műtéttel nemcsak a testsúly jelentős csökkenése érhető el, hanem a koleszterinszint és a vérnyomás esése is. E betegek körében az inzulinszint csökke­nését is megfigyelték, ami megszüntette az inzulinrezisztenciát és enyhítette a cu­korbetegség tüneteit. A fogyasztó műté­tek azonban nem jelentenek megoldást a cukorbetegség kezelésére, ugyanis az operáció csak a kórosan túlsúlyos embe­rek esetén javallott.

Fő a biztonság!

Ha egyedül végez megerőltető testmozgást – például a szabad­ban kocog -, mindig legyen önnél magas szénhidráttartalmú étel és egy mobiltelefon, valamint az orvosi adatait tartalmazó irat.

Folytassa a tesztelést!

Ha inzulint kell használnia, végezzen vércukorszint-mérést a testmozgás előtt, alatt és után, hogy lássa, miként hat a mozgás a mért értékekre, s ügyelhessen azok megfelelő tartományban tartására. Végezzen mérést szabályos idő­közönként a testmozgást követő néhány órá­ban is, főleg ha l-es típusú cukorbetegsége van. A testmozgáshoz módosítani kell az in­zulin és a szénhidrátbevitel egyensúlyát (ke­vesebb inzulinra vagy több szénhidrátra van szükség, de lehet, hogy a kettő kombináció­ját kell alkalmazni) – nemcsak azon a napon, amikor mozog, hanem még az utána követ­kezőn is. Gondosan ellenőriznie kell a vér­cukorszintjét ahhoz, hogy el tudja végezni a szükséges módosításokat!

Védje gyermekét helyes táplálko­zással!

Számos ok van arra, hogy miért kell a terhesség alatt egészségesen táplálkozni, de ezt talán még nem hallotta: a tápláló étrend csökkentheti annak valószínűségét, hogy gyermekében felnőtt korában 2-es típusú cu­korbetegség alakuljon ki. A tudósok úgy vé­lik, hogy a nem megfelelő étrend hatására a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei rend­ellenesen fejlődhetnek, idő előtt elöregedhet­nek, és ez növeli a 2-es típusú cukorbetegség­re való hajlamot.

Veszélyben van?

Tudta-e, hogy létezik egy gyors és megbízható módszer a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának megálla­pítására? Elég, ha kitölt az interneten egy cukorbetegségrizikó-tesztet. Íme, néhány kulcsfontosságú tényező. Akkor a legna­gyobb a kockázata, ha:

 • van olyan közeli rokona (szülő vagy testvér), aki cukorbeteg,
 • elmúlt 35 éves,
 • túlsúlyos, főleg, ha derékbősége is nagy,
 • terhessége alatt cukorbeteg volt,
 • keveset mozog,
 • magas a vérnyomása, vagy volt már szívrohama, illetve szélütése,
 • policisztás petefészek szindrómája (PCOS) van.
Amennyiben a teszteredmények szerint az ön esetében fennáll a kockázat, fölmérheti, mennyire fontos változtatnia életmódján, hogy csökkentse a betegség kialakulásának veszélyét. További tanácsokért forduljon orvosához!

Használja okostelefonját!

A korszerű technika is a segítségére siet. Ha ön cukorbe­teg, okostelefonjának is jó hasznát veheti állapota kezelésében. Telefonjában följegyez­heti vércukorszint-mérési eredményeit, test­súlyát és energiabevitelét, továbbá a közér­zetét és a vércukorszintjét befolyásoló egyéb tényezőket. Az adatokat aztán a legközelebbi alkalommal megmutathatja orvosának. Ma már okostelefon-alkalmazások is segíthetik a cukorbetegség kezelését

Gondozza a lábát!

A cukorbetegségben szenvedők lábfején nagyobb valószínűség­gel alakulnak ki sebek vagy fekélyek, illetve ezek a sebek nagyon nehezen gyógyulnak.

Ez a kockázat az alábbi módszerekkel csökkenthető:

 • Vágja egyenesre a lábkörmeit, hogy ne nőhessenek bele a húsába!
 • Mossa meg a lábát mindennap meleg vízzel és bőrkímélő szappannal, majd szárítsa meg, és ellenőrizze, nem lát-e rajta sebet!
 • Mosás után hidratálja a lábfej bőrét, hogy az rugalmas maradjon – ez különösen fontos a sarkán!
 • Ne szúrja ki a hólyagokat, ne vágjon ki tyúkszemet vagy bőrkeményedést, és ne használjon tyúkszemtapaszt!
 • Tartsa fenn lábfejében a vérkeringést az­zal, hogy a nap folyamán több alkalommal is bokakörzést végez mindkét irányban és meg­mozgatja a lábujjait!
 • Hordjon a lábára jól illeszkedő, kényel­mes, alacsony sarkú, jó minőségű cipőt, lehetőleg zoknival vagy harisnyával. Futás­hoz használjon megfelelő lábbelit.
 • Ne járjon mezítláb, különösen ha lábfe­jének csökkent az érzékenysége! Nyaraláskor ne feledkezzen meg arról, hogy a homok, illetve a burkolat forró lehet. A vízparton és a vízben viseljen műanyag szandált.
 • Vizsgáltassa meg a lábát évente diabetológus szakorvossal!

Óvakodjon a vércukorszintet növelő orvosságoktól!

Egyes gyógyszerek olykor kölcsönhatásba léphetnek egymással és nem várt gondokat okozhatnak. Amerikai tudósok páciens-adatbázisok elemzése alapján föl­fedezték, hogy két gyakran felírt gyógyszer – egy szelektív szerotoninvisszavétel-gátló antidepresszáns (paroxetin) és egy, a sztati-nok közé tartozó koleszterinszint-csökkentő szer (pravasztatin) – együtt szedve megemeli a vércukorszintet és ezzel a cukorbetegség ki­alakulásának kockázatát. Önmagában egyik gyógyszer sem vált ki ilyen hatást. Ha ön mindkét fajtát szedi, kérdezze meg orvosától, nem lenne-e célszerű a fenti információk alapján újragondolni a gyógyszereit – az or­vos javaslata nélkül azonban ne hagyja abba az önnek felírt gyógyszeres kezelést!

Hiszi, vagy sem! A jövő: vércukorszint-leolvasás a távolból.

Lehetséges, hogy hamarosan ódivatú lesz reggelente ujjat szurkálva ellenőrizni a vércukorszintet. Már dolgoznak egy olyan rendszer kifejlesztésén, amely lehetővé teszi az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, hogy napi, otthon mért vércukorszintértékeiket elküldjék egy (tá­voli) ellenőrző csoportnak, amely minden rendellenességet azonnal észlelhet. A technológia idővel még fejlettebbé vál­hat, s egy nap talán elég lesz egy beülte­tett eszközt viselni, amelyről az értékeket okostelefonnal tudja „lehúzni”, és a ké­szülék automatikusan továbbítja az ada­tokat a mérőközpontba.

Oltassa be magát!

Talán meglepő, de igaz, hogy az influenzás fertőzések megnehe­zíthetik vércukorszintje normális tartomány­ban mozgását. Ha tehát ön cukorbeteg, tegyen meg mindent a fertőzés elkerülése ér­dekében – még a tél előtt adasson be magá­nak influenza elleni védőoltást!

Használja a mérőszalagot!

Az átla­gosnál nagyobb a cukorbetegség kialakulásá­nak kockázata, ha a derékbőség több 94 cm-nél (férfiak), illetve 80 cm-nél (nők). Még nagyobb kockázatot jelent a 102 cm-t, illetve a 88 cm-t meghaladó derékbőség. A derék­bőség 5 cm-es növekedésével a halálozás kockázata 17%, illetve 13%-kal nő.

A mérést a következő módon végezze:

 • Keresse meg a bordái alját és a csípő­csontja tetejét, s lélegezzen ki természetesen.
 • Tegyen mérőszalagot a derekára, félúton a két pont között, és olvassa le a mért értéket.

A pajzsmirigy és a mellékvese gondozása

Az anyagcserét – vagyis a szervezet működésének sebességét – a nya­kon lévő pajzsmirigy hormonjai szabályozzák. A vesék felső csúcsán lévő, diónyi mellékvesék a stresszreakciókhoz szükséges hormonokat termelik. Az alábbi tanácsok az e hormonokkal kapcsolatos problémák megoldásában segítenek.

Ne szedjen jódot!

Bár az étrendi jód hiánya olykor pajzsmirigyzavarokat idézhet elő, a táplálékkiegészítőkkel való pótlás nem jó ötlet, mivel a túl sok jód is gondot okoz­hat a pajzsmirigy-túlműködéssel és a pajzsmirigy-alulműködéssel élőknek egyaránt. Ugyanez érvényes a barnamoszatos táplálékkiegészítőkre, noha azokat olykor az alulműködő pajzsmirigyet „újraindító” szerként reklámozzák. Mivel a barnamoszat-kivonat­ban sok a jód, az efféle készítmények könnyen túlműködésre késztethetik a pajzs­mirigyet.

Érdeklődjön a szelénről!

A túlműkö­dő pajzsmirigy okozta jellegzetes, dülledt szem (exophthalmus) kellemetlen, és lát­ványnak sem szép.

Kutatási eredmények! Egy európai tanulmány nemrég kimutatta, hogy ilyenkor sokat segíthet a nyomelemek közé tartozó szelén: szeléntartalmú táplálékkiegészítő hat hónapon át való szedése csökkentette a vizsgálatban résztvevők szemtüneteit és javította élet­minőségüket. a kedvező hatás még 12 hó­nappal a vizsgálat kezdete után is megma­radt, s a kezelésnek nem voltak mellékhatá­sai.

Ha enyhe exophthalmusszal küszködik, kérje orvosa tanácsát a szelénes táplálék­kiegészítőkkel kapcsolatban!

Az elme ereje – pajzsmirigyhormon és téli depresszió

A téli depressziónak is nevezett szezonális affektív zavarnak köze lehet a pajzsmirigy­stimuláló hormonhoz (TSH, mely hor­montermelésre serkenti a pajzsmirigyet), vélik skót kutatók. A TSH a jelek szerint hatással van a viselkedésre és más hormo­nok elválasztására is. Ha ez igaznak bizo­nyul, új módszerek jelenhetnek meg a téli depresszió kezelésében.

Figyelje magát!

Ha úgy gondolja, hogy pajzsmirigy-alulműködés okozta tüneteket észlel – fáradtságot, fokozott hidegérzékenységet, száraz bőrt és hajat -, feltétlenül for­duljon háziorvosához!

Időzítse jól a gyógyszerét!

Ha pajzs­mirigy-alulműködés (hipotireózis) miatt kezelik, növelheti a felírt gyógyszerek haté­konyságát, ha megfelelően időzíti bizonyos fajta ételek fogyasztását. a gyógyszer bevéte­le után várjon legalább 4 órát, mielőtt rost­ban gazdag vagy szójás ételeket enne, illetve vasat vagy kalciumot tartalmazó táplálék­kiegészítőket venne be, vagy olyan savkötő gyógyszereket, amelyek alumíniumot vagy magnéziumot tartalmaznak, azok ugyanis akadályozhatják a gyógyszer felszívódását.

Terhes? Vizsgáltassa ki magát!

Ter­hesség alatt nagyon fontos, hogy a kismama pajzsmirigyhormon-szintje megfelelő legyen.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.