Orvosi tanácsok

Emésztés és a gyomor gondozása

Testünk az ennivalóból nyeri üzemanyagait. Ha az elfogyasztott táplálékot feldolgozó szerveink nem működnek megfelelően, az veszélybe sodorhatja egészségünket és közérzetünket, s fájdalmat is okozhat. A legtöbb emésztési rendellenesség azonban hatásosan orvosolható a korszerű tudományos ismeretek és a régi, jól bevált módszerek segítségével.

A gyomor gondozása

Testünk az ennivalóból nyeri üzemanyagait. Ha az elfogyasztott táplá­lékot feldolgozó szerveink nem működnek megfelelően, az veszélybe sodorhatja egészségünket és közérzetünket, s fájdalmat is okozhat. A legtöbb emésztési rendellenesség azonban hatásosan orvosolható a korszerű tudományos ismeretek és a régi, jól bevált módszerek segítségével.

Gyógyítsa alvással a gyomrát!

Éjjelente, amíg ön alszik, szervezete kijavítja a gyomor nyálkahártyájának sérüléseit. Ezt úgy éri el, hogy alvás közben 340-szeresére szaporodik a szervezetben a TFF2 jelű fehér­je, amely helyrehozza a gyomor és a belek nyálkahártyájának sérüléseit. Ám ez csak ak­kor hatásos, ha szervezetünk álmunkban dol­gozhat, ezért a gyomor optimális egészsége érdekében aludjon 7-8 órát éjjelente!

Nyugtassa eperrel!

A kedvelt nyári gyümölcs a háborgó gyomrot is lecsillapít­hatja, állítja egy friss kutatás. Az eper azáltal segíthet a gyomorfekély megelőzésében, hogy csökkenti a gyomor nyálkahártyájának károsodását. A nyári hónapokban „kezelje” magát szorgalmasan ezzel az ízletes megelőző szerrel!

Segítse evéssel a fekély kezelését!

A megfelelő ételek kiválasztásával hatéko­nyabbá teheti az orvos által a gyomor­fekélyre felírt gyógyszeres kezelést. A leg­gyakrabban alkalmazott módszer a hétnapos „tripla terápia”, amikor két antibiotikumot és egy úgynevezett protonpumpagátlót kell szedni. Ez a kezelés valóban hatásos, ám ha közben vörösáfonya-levet, probiotikus joghurtot és kurkumát is fogyaszt, segítheti a gyomor nyálkahártyájának gyógyulását. Hasonló hatásúak az olajos húsú halak és a bőséggel fogyasztott sötétzöld színű zöldségek.

Hiszi, vagy sem! Az aggodalom nem okoz fekélyt

Rengeteg mítosz és tévhit kering a többnyire a gyomor­ban vagy a vékonybélben kialakuló peptikus fekélyről. Ezek egyike szerint a krónikus szorongás vagy a düh is előidéz­heti ezt a fájdalmas rendellenességet. Elképzelhető ugyan, hogy a heves érzelmek csökkenthetik egyes szövetek vérel­látását, ami fekélyesedést okozhat, ám a jelenség meglehe­tősen ritka.

Igaz persze, hogy az aszpirin, az ibuprofen és egyes vény­köteles gyógyszerek fekélyt idézhetnek elő, a legtöbb peptikus fekélyt azonban a Helicobacter pylori okozza – egy baktérium, amely tíz gyomorfekélyben szenvedő páciens közül kilencben jelen van. A probléma egyszerűen kezelhe­tő: a baktériumtól antibiotikummal szabadulnak meg, más gyógyszerekkel pedig csökkentik a gyomor savtermelését.

Lélegezzen gyomorégés ellen!

Ha ég a gyomra, próbálkozzon mélylégzéssel! A tu­dósok szerint ez csökkenti a nyelőcsőbe szi­várgó gyomorsav mennyiségét. Amennyiben krónikus gyomorégésben szenved, próbáljon napi 30 percen át tudatos mélylégzést foly­tatni – ez javíthatja az életminőségét és csök­kentheti a gyógyszerszükségletet.

Pihentesse a villát!

Ha ez a módszer gyógyszer volna, milliókat lehetne keresni vele: annyi az egész, hogy két falat között mindig tegye le a villáját. Hagyjon elég időt az étel alapos megrágására, és ne siessen új­ból fölvenni az evőeszközt – inkább beszél­gessen, olvasson egy kicsit, vagy hallgasson rádiót. A szünetek több időt hagynak az emésztőnedveknek munkájuk elvégzésére, gyomrának pedig lehetőséget adnak arra, hogy teltségjelzéseket küldjön az agyba, még mielőtt túl sokat enne. Szánjon több mint 20 percet egy-egy étkezésre! Rágja össze jól az ételt, és lassan nyelje le – így csökkentheti a gyomorégést és elkerülheti a túlevést.

Fontos: A falatok között tegye le a villát, és tartson némi szünetet – ez segít a gyomorégés elkerülésében.

A siker titkai

Kúrálja korianderrel!

A fűszernövényként használt korianderből a jelek szerint hamarosan értékes új gyógyszert fognak kinyerni az étel­mérgezések és a makacs bakteriális fertőzések kezelésére. A koriandert régóta használják fájdalomcsillapításra, émelygés és görcsök ellen, valamint emésztést segítő szer­ként. A tudósok most arról számoltak be, hogy a növény magjából sajtolt korianderolaj azonnal képes elpusztítani a világ néhány legveszélyesebb baktériumát, köztük az E. colit, a szalmonella kórokozóját (Salmonella enteritidís), sőt még az antibiotikumoknak ellenálló MRSA-t (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus) is. Miközben ízletes kori­andermagokat ad a levesekhez és currykhez, örömmel töltheti el a gondolat, hogy ezzel emésztőrendszerének is szívességet tesz.

Gyomorégés ellen is rágózzon! A rá­gás során nyál termelődik, amely védőréteget képez a nyelőcső falán. Ám ne rágja túl so­káig a gumit, mivel annak hatására még több gyomorsav termelődhet, ami pedig fokozhat­ja a gyomorrák kockázatát.

Élvezze a japán konyhát! A nori, a wakame és a barnamoszat a japán konyhá­ban előszeretettel használt olyan moszatok, amelyek kocsonyás védőréteget hoznak létre a gyomor falán, és ezzel segíthetnek a gyo­morégés megelőzésében.

Segítsen savval! A nagyobb étkezések előtt vagy után igyon fél pohár vízben elke­vert egy teáskanálnyi almaecetet, mivel az segíti az emésztést. Az ecet növeli a gyomor savszintjét, és ezzel segíthet az ételek lebon­tásában. A módszer azoknak segíthet, akik nem termelnek elegendő gyomorsavat, s emiatt az étkezések után böfögés, túlzott teltségérzet és hasi fájdalom kínozza őket. Sem­miképp se alkalmazza ezt a megoldást, ha túlzott gyomorsavtermeléssel járó panasza van, például reflux betegségben szenved!

Igyon egy pohár bort – ha akar!

Svájci tudósok azt vizsgálták, milyen gyors és mennyire hatékony az önkéntes alanyok emésztése, miután sajtfondüt ettek, és hozzá vagy fekete teát, vagy bort és egy pohár brandyt ittak. A szeszes italt fogyasztók las­sabban emésztették meg az ételt, az alkohol ugyanis lassítja a gyomor kiürülését. A fel­fúvódás vagy a gyomorégés tekintetében nem észleltek különbséget.

Csillapítsa köménymaggal!

Ennek az illatos magnak erős görcsoldó és anti­bakteriális hatása van, ezért kiváló házi orvosság az emésztési zavarok ellen. Hasz­nálja kenyerek, péksütemények, főzelékek és raguk készítéséhez.

Folyjanak a nedvek!

Ahogy az étel áthalad az emésztőrendszeren, a táplálék egyre kisebb alkotóelemekre bomlik, s ezzel a tápanyagok felszívhatóvá válnak. A májban termelődő epe nélkülözhetetlen a zsírok emésztéséhez, ám az epét tároló epehólyag begyulladhat, az epevezetékeket pedig kövek zárhatják el. Az alábbi tanácsok e problémák elkerülésében segítenek.

Ne mondjon le teljesen a zsírokról!

Az epekövesség esetén szokásos, gyakorlatilag teljesen zsírmentes étrendet javasló tanácsot a szakértők ma már túlzásnak tartják – az egészséges táplálkozás elveinek megfelelően bevitt kis mennyiségű zsír nem okoz gondot. Az állati zsiradékok helyett tehát válasszon olívaolajat, és kerülje a zsírban gazdag gyors­éttermi fogásokat. Nagyon fontos, hogy naponta legalább öt adag friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, s kerülje a zsírban, illetve cukorban gazdag ételeket.

Kapjon rá a koffeinre!

Sok orvos figyelmezteti epehólyag-problémákkal küsz­ködő pácienseit, hogy ne igyanak kávét, mert úgy tartják, hogy az fájdalmas görcsö­ket okozhat. Egy új tanulmány azonban megállapította, hogy a naponta legalább négy csésze kávét ivó személyeknek van a legkisebb kockázatuk az epekövességre, ugyanis a kávéban lévő koffein serkentőleg hat az epe ürülésére. A kávé azonban nem ajánlható mindenkinek, ezért beszélje meg orvosával e módszer előnyeit és hátrányait.

Fontos: A kávé védelmet nyújthat az epehólyag betegségei ellen

Meglepően egyszerű: Hasmasszázs

Az emésztési zavarok enyhítéséhez masszí­rozza az alhasát körkörösen, az óramutató járásával megegyező irányban: felül jobb­ról balra, lent pedig balról jobbra. Ez ser­kenti a terület vérkeringését és a belek mozgását. A masszírozás iránya megfelel az emésztőrendszeren belüli áramlásénak, ezért segít abban, hogy a bent rekedt gá­zok és salakanyagok áthaladjanak a vastag­bélen. Még hatásosabb lehet a módszer, ha masszázsolajat is használ, amelyet né­hány csepp borsmenta-illóolajjal kever el.

Fújja ki a felfúvódást!

Ha a nagyobb étkezések után felfúvódással és emésztési za­varokkal küzd, próbálja ki a mélylégzést. Felfúvódás olyankor alakul ki, amikor a nyirok­rendszer nem tudja elég gyorsan elszállítani az ételben lévő fehérje- és zsírmolekulákat. A mélylégzés erőteljesen megmozgatja a re­keszizmot, ami masszírozásként hat a májra és a gyomorra, a nyirokrendszert pedig mun­kára serkenti. Vegyen mély lélegzetet, fújja ki nagyon lassan, és ismételje meg néhányszor.

Fogyasszon több mentát!

Ez a fűszer­növény értékes védelmet kínálhat epehólyagjának. A borsmentaolaj serkentőleg hat a májban zajló epetermelésre, s ezzel csökkenti az epekőképződés kockázatát. A kedvező hatás biztonságos elérése érdekében szedjen or­vosi tisztaságú borsmentaolajat kapszulában, amelynek bevonata megakadályozza, hogy a tiszta olaj irritálja a gyomor nyálkahártyáját.

Cukrot csak mértékkel!

A cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend növeli az emésztőrendszeri problémák leg­többjének valószínűségét, ráadásul fontos rizikótényezője a meglehetősen kellemetlen epehólyag-gyulladásnak (cholecystitis, ejtsd: kolecisztitisz) is. Óvja epehólyagját azzal, hogy a cukrot és a finomlisztet rostban gaz­dag, finomítatlan szénhidrátokra cseréli.

C-vitamin

Egyen több narancsot vagy bármilyen más, sok C-vitamint tartalmazó ételt, mivel azok az egész emésztőrendszer egészségét vé­dik. A C-vitamin részt vesz a koleszterin epe­savakká való átalakításában, és a kutatások szerint megnő az epekövesség kockázata azok esetében, akik nem fogyasztanak belőle ele­get. Ezért hát rakja tele a gyümölcsöstálat C-vitaminban gazdag citrusfélékkel és kivi­vel, a hűtő zöldséges fiókjában pedig mindig legyen paprika és brokkoli.

Próbáljon ki gyógynövényeket!

Amennyiben epekövei vannak, lehet, hogy műtétileg kell eltávolítani az epehólyagját. Előbb azonban próbálja ki az alábbi termé­szetes módszereket.

  • Gyermekláncfű vagy máriatövis: Tinktúra vagy kapszula formájában szedve segíthet­nek kimosni az epeköveket.
  • Konjugált linolénsav: Ez a pórsáfrányból származó anyag serkenti az epetermelést.
  • Lecitin: Zsírszerű anyag, a májban, a to­jássárgájában és a szójában fordul elő, s az epe egyik fő összetevője. Táplálékkiegészítőként szedve segít az ételek zsírtartalmának lebontásában és gátolja a kőképződést.

A máriatövis természetes úton segíthet megszabadulni az epekövektől

Étkezzen rendszeresen!

Ha epehólyag-problémái vannak, nagyon oda kell fi­gyelnie, hogy mit és mikor eszik. Ha a nap folyamán, a reggelitől kezdve rendszeresen vannak étkezései, akkor az epe folyamatosan ürül a vékonybélbe – vagyis nem fog az epehólyagban pangani, ami elősegíthetné az epekövek képződését.

Váljon vegetáriánussá!

A vegetáriánu­soknak kevesebb emésztőrendszeri problémá­juk van, mint a húsevőknek – főleg azért, mert a zöldségekben sok a rost, amely fel­gyorsítja az ételek beleken való áthaladását. A vegetáriánusok körében ritka a székreke­dés, és a húsevőkhöz képest 60 százalékkal kisebb a kockázatuk az epekövességre. Táplál­kozástudományi szempontból több jó oka is van annak, hogy miért érdemes némi húst is enni, de bőven akadnak arra mutató bizonyí­tékok, hogy a nyugati emberek túl sok húst – főleg vörös húst – esznek, s egészségesebb volna az emésztésük, ha húsból kevesebbet, zöldségből és friss gyümölcsből pedig többet fogyasztanának.

Legyen tisztában a rizikóval, és cse­lekedjen annak megfelelően! Tudja meg, mekkora hajlama van az epehólyag-betegségekre, hogy megfelelő óvintézkedéseket te­hessen. A mondás, hogy az epeköves férfiak általában „kövérek, termékenyek, szőkék és negyvenesek”, részben igaz. A szőke haj nem rizikótényező, de a többi említett vonás az lehet, ezért íme, néhány hasznos tanács.

  • Kevesebb koleszterint! Epekőképződés­hez vezethet az is, ha az epében túl sok a ko­leszterin – ez az ösztrogén hatása miatt a nők esetében valószínűbb. Étrendje legyen sze­gény telített zsírokban, valamint olyan, fino­mított szénhidrátokban, mint a cukor.
  • Adja le a súlyfölösleget! A túlsúlyosság hatására a máj a kelleténél több koleszterint állít elő. Próbálja leadni a fölösleges kilókat azzal, hogy egészséges étrendre tér át, és rendszeresen végez testmozgást. A problémát okozó epekövek 55 és 65 éves kor között a leggyakoribbak.

Mellőzze a gyorsdiétákat!

Fontos, hogy a túlsúly leadása ne történjen túl gyor­san. A gyorsdiéták, amelyek heti legalább másfél kilogramm fogyást ígérnek, az epe­kövesség fő okai közé tartoznak, és abban is szerepet játszhatnak, hogy az addig „néma” epekövek hirtelen fájdalmassá válnak. A na­gyon alacsony energiatartalmú étrenden élők körében akár minden negyedik embernek le­hetnek epekövei, s közülük minden harma­diknál epehólyagműtétet kell végezni. A túl gyors fogyás hatására a máj több koleszterint választ ki az epébe, és abból kövek képződ­hetnek. Amennyiben ön túlsúlyos, térjen át egészséges, kiegyensúlyozott étrendre, és kezdjen bele egy jó testmozgásprogramba.

Mossa át epehólyagját, ha arra gya­nakszik, hogy epekövek képződhetnek a szer­vezetében!

Reggel üres gyomorra egyen két evőkanál olívaolajat, majd két evőkanál cit­romlevet öt egymást követő napon. Az epehólyag-tisztítás ideje alatt kerülni kell a telí­tett zsírokban gazdag ételeket, azaz a zsíros húsokat, a tojást, a tejtermékeket, a diófélé­ket – fogyasszon helyettük gyümölcsöt, zöld­séget és gabonaféléket. Mielőtt kipróbálná ezt a kezelést, kérje orvosa tanácsát.

A halolaj megelőzheti az epekövességet

A mediterrán étrend kedvező egészségi hatásai jól ismertek – de vajon hányan tudják, milyen jót tesz a sarkvidéki étrend az epehólyagnak? Kanada és Alaszka őslakóinak étrendjében például igen sok olajos húsú hal van. A szakemberek sze­rint az ilyen halakban lévő halolaj lehet az oka annak, hogy az efféle hagyományos étrenden élők körében igen ritka az epe­kövesség. A tudósok konkrétan az omega-3 zsírsavakról feltételezik, hogy meg­akadályozzák a koleszterin kövekké való összetömörödését az epehólyagban.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.