Orvosi tanácsok

Emlékezési problémák – mit mondanak a szakértők?

Ha emlékezési problémái vannak, annak sokféle oka lehet, amelyek jó részének semmi köze sincs az életkorhoz. Egyes gyógyszerek befolyá­solhatják az agy működését, akárcsak a hormonszint ingadozásai és bizonyos betegségek. A továbbiakban arról olvashat, mit tudnak erről a szakemberek, és mit tehetnek, hogy segítsenek.

Válassza meg jól a sztatint!

A kolesz­terinszint-csökkentő sztatinok hatékony vé­delmet nyújtanak a szívbetegség és a szélütés ellen, ám a gyógyszercsalád néhány tagja az emlékezési képességet is befolyásolhatja. Egy sok ezer sztatinszedő adatait elemző áttekin­tő tanulmány szerint e gyógyszerek némelyi­ke károsan hathat a nemrég történt esemé­nyek fölidézésének képességére. Ha úgy érzi, hogy sztatinjának ilyen hatása van, kérdezze meg orvosát másik készítményre való átállás lehetőségéről – de az ő tanácsa nélkül sem­milyen gyógyszer szedését ne hagyja abba!

Kérjen segítséget depresszió ellen!

A depresszió rontja az agy információfeldol­gozási képességét, akadályozza a figyelem összpontosítását, és az emlékezést is gyengít­heti.

Kutatási eredmények! Amikor a londoni King’s College kuta­tói felvételeket készítettek egy csoport depressziós páciens agyáról, azt találták, hogy hippocampusuk – agyuk emlékezéssel össze­függő egyik fő területe – kisebb térfogatú, mint a boldogabb személyek alkotta kont­rollcsoport tagjaié.

A depresszió a jelek sze­rint gátolja az idegsejtek közötti kapcsolato­kat s megnehezíti az emlékek létrehozását, illetve fölidézését. Ha tartósan rossz a hangu­lata, és memóriája sem működik tökéletesen, forduljon haladéktalanul orvoshoz!

Fontos: A fürtös poloskavész az ösztrogénszint növelésével enyhítheti a menopauza utáni memóriazavart

Harcoljon a kismama-feledékenység ellen!

A kismamák amnéziája nem csupán mítosz. Ausztrál kutatók terhes és nem terhes nők emlékezőképességét hasonlították össze, és azt találták, hogy a terhes csoport tagjai rosszabb teljesítményt nyújtottak – különö­sen az új telefonszámok és nevek megjegyzé­se terén. Úgy vélik, ebben a hormonszint-változások mellett az átalakuló életmód és a megszokott rutin felborulása is közrejátszhat. A hormonokat nem tudja befolyásolni, azzal viszont segíthet, ha igyekszik minél többet aludni és tápanyagokban gazdag étrenden él.

Pótolja az ösztrogént!

Ha a meno­pauza időszakába ért, és azt vette észre, hogy feledékenyebb lett, könnyen lehet, hogy az alacsony ösztrogénszint az ok. A Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy e női nemi hormon csökkenő szintje hatással van az agy idegi ingerületátvivő anyagaira. Kér­dezze meg orvosától, nem lenne-e érdemes hormonpótló kezelést (HRT) kezdenie. Ha a HRT-től ódzkodik, kipróbálhat olyan növé­nyi étrend-kiegészítőket is, amelyek ösztrogénpótló hatásúak lehetnek – ilyen a vörös here, a kínai angyalgyökér, a zsálya vagy a fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa).

Fontos: A tápanyagokban gazdag étrend a terhesség idején is segíthet frissen tartani emlékezetét

Ellenőriztesse pajzsmirigyét!

Ha fele­dékeny, emellett fáradtnak is érzi magát, hízik, és pocsék a hangulata, akkor elképzel­hető, hogy az ok a pajzsmirigyhormon ala­csony szintje (hipotireózis). Ha a pajzsmirigy nem működik elég intenzíven, az számos funkcióra kedvezőtlen hatással lehet – köz­tük a szellemi frissességre és az emlékezetre is. Az állapot szerencsére egy vérvétellel diag­nosztizálható és egyszerűen kezelhető. Ha úgy véli, efféle problémája lehet, kérje meg orvosát, hogy utalja be laborvizsgálatra.

Gondolja át altatóit!

Az altatók még másnap is károsan hathatnak az emlékezetre és a szellemi teljesítményre. Ha ilyen hatást tapasztal, érdemes lehet a tabletták helyett inkább életmódja megváltoztatásával elérni a jobb alvást. Túl sok koffeintartalmú italt iszik, vagy nagyon későn vacsorázik? Eleget mozog? A testmozgásra csak késő este van ideje, és utána nehezen tud ellazulni? Na­gyon fontos a jó alváshigiénia is, vagyis hogy mindennap lehetőleg ugyanakkor keljen fel és feküdjön le, s hogy a hálószoba csak az al­vásra és a szexre szolgáljon. Ha pedig ez nem elég, megpróbálkozhat valamilyen növényi étrend-kiegészítővel, például macskagyökér­rel (Valeriána offtcinalis) is. Kérdezze meg or­vosától, milyen lehetőségei vannak.

Hiszi, vagy sem: Memóriajavító gyógyszer!

Elképzelhető, hogy sikerül az emlékezetet javító gyógyszert kidolgozni, állítják az amerikai Baylor Orvostudományi Főiskola kutatói. Megállapították ugyanis, hogy a PKR-molekula működésének gátlása nö­veli az agysejtek ingerelhetőségét, vala­mint nagymértékben javítja a tanulási képességeket és az emlékezetet. A követ­kező lépés egy, a PKR-re ható emlékezet­javító gyógyszer kifejlesztése lehet. így talán tovább meg tudjuk majd őrizni em­lékeinket, s könnyebben fogunk újakat létrehozni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.